Polenta_s_avokádom
Vyskúšali ste už  polentu?  Väčšina z vás určite ako prílohu k mäsu, ale na raňajky ?
Máme  pre vás  jednoduchý recept.
No prv, ako sa k nemu dostaneme, povedzme si niečo o polente.

Polenta je výrobok z kukurice. Či už ako kukuričná krupica, kaša, múka, ktorá sa často používa napríklad v Taliansku. Hodí sa výborne k dobrým, pikantným syrom, ale aj ako príloha k mäsu, rybe a určite aj k zelenine. Obsahuje pomerne veľa sacharidov, až 70% ale aj 9% bielkovín a málo tukov (len niečo okolo 1%)

Jej vyššia kalorická hodnota ju  neurčuje  na denné jedenie, ale dokáže vám spríjemniť jedálniček keď váš apetít vyžaduje akúsi inú chuť. Niečo menej tradičné. My sme pre vás overili Polentu v BIO kvalite z Alnatura (dm drogérie) a použili sme jej krupicovú formu na to, aby sme si vyrobili základ, akýsi „chlebík“ či skôr placku pre chuťovku, netradičné raňajky alebo snack. Nie je jedno akú polentu a od koho ju kúpite. V BIO kvalite máte istotu nielen kvality kukurice ale hlavne to, že bude bez neželaných úprav (GMO – geneticky modifikovanú)

Ak chcete recept vyskúšať, je dobré pripraviť si samotnú polentu deň vopred, pretože okrem uvarenia potrebuje vychladnúť a stuhnúť.
Použili sme avokádovú nátierku, ale výborne chutí s tvarohovými nátierkami obohatenými čerstvými bylinkami, so šunkou, s pikantnými syrovými nátierkami. Fantázii sa medze nekladú 🙂

A tu je dnešný recept:

Polenta s avokádom.

Čo budete potrebovať  na cca. 4 porcie:

  • 250g Alnatura kukuričnej krupice – Polenty
  • 1000ml vody
  • 10g bylinkovej soli
  • 20g Ghee alebo kokosového oleja, prípadne domáceho masla

Ďalej budete potrebovať:

  • 80g mäkšieho avokáda
  • 50g žltej papriky
  • 50g červenej papriky
  • 3-5ml avokádového oleja

Príprava polenty:
Uvaríme vodu so soľou a Ghee (alebo kokosovým tukom, maslom). Do vriacej vody pomaly prisypávame polentu a za stáleho miešania ju necháme 10 minúť variť. Odstavíme ju a jemne vychladíme. Potom ju rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby bola približne 1 cm vysoká. Necháme prikrytú potravinárskou fóliou vychladnúť.

Polentu, ktorú po vychladnutí môžete vykrojiť do akýchkoľvek tvarov, sme zľahka opiekli na avokádovom oleji. Ak máte panvicu na steaky, opečte polentu na takejto panvici. Vrch opečených kúskov polenty bohato ponatierajte jednoduchou nátierkou z avokáda:

Roztlačte avokádo vidličkou, pridajte soľ, čierne korenie, trochu citrónu a premiešajte.

Ozdobte farebnými paprikami alebo inou zeleninou. Podávajte so šalátom.

Výživové hodnoty na jednu porciu: 408 kcal, Sacharidy: 57, Bielkoviny:8, Tuky:18