morcacie_gulky

Moderné trendy vo výžive, zdravá výživa to všetko často vylučuje klasické jedlá, na ktoré sme boli navyknutí od babičky alebo mamky doma. Často sa tak pri snahe zdravšie žiť, zdravšie sa stravovať lúčime so sviečkovou, vepřo, zelo, knedlo sú históriou a smutne sa prizeráme kačacím hodom. A pritom pri drobných zmenách v spôsobe úpravy a prípravy jedál si môžeme dopriať tieto chutné jedlá, ktoré majú často vynikajúce výživové hodnoty. Vieme si tak dopriať kvalitné tuky, bielkoviny a sacharidy v dobrom jedle, ktoré veľmi pripomína tie dobroty, čo nám varievali naše babičky počas letných prázdnin.

Pamätám si ako moja babka varila vynikajúcu paradajkovú omáčku, sýtej červenej farby (nie takej dobiela od múky, čo sme mali v závodnej jedálni), s chuťou po čerstvom tymiane, ktorý kúpila skoro ráno na trhu spolu s domácim mäsom od tety z vedľajšieho dvora. Často používala morčacie, ktoré jej nebolo ľúto pomlieť, pretože ho skombinovala s korením tak, že výsledné jedlo malo prekrásnu vôňou pretkanú chuť. Do omáčky nikdy nedávala múku, vždy tvrdila, že je to škoda pokaziť také chutné jedlo múkou.

Ráno po 6 začala variť a tá vôňa bola najlepším budíčkom, ktorý sme spolu s bratom zažívali počas letných prázdnin. A už od rána sme sa tešili na obed. Tak nám to nedalo a pustili sme sa do prípravy tohto jednoduchého, no veľmi chutného a na živiny bohatého jedla. A tu máme pre vás  recept a možno aj inšpiráciu na víkendové menu.

Čo budete potrebovať (zoznam surovín na 2 porcie):

  • 150g morčacích pŕs bez kože
  • 100g morčacieho stehna bez kosti a kože
  • 30g ovsených vločiek
  • 3g bylinkovej soli
  • 10g repkového oleja
  • 400g pasírovaných paradajok (odporúčame z Alnatura)
  • 200g kvalitného paradajkového kečupu (dobrý kečup kúpite rovnako v Alnatura)
  • 80g červenej cibule
  • 10g kryštálového cukru
  • čerstvého tymianu – podľa chuti, čerstvý tymian dodá jedlu chuť, ktorá zvýrazní kombináciu kvalitných pasírovaných paradajok a morčacieho mäsa
  • bobkový list
  • nové korenie
  • talianske bylinky
  • 300g zemiakov

Príprava:
Morčacie mäso pomelieme, pridáme koreniny podľa chuti (soľ, mleté korenie, talianske bylinky) a dobre vymiešame. Na zvláčnenie mäsa pridajte trochu ľadovej vody a dobre vymiešajte. Pridáme ovsené vločky a spracujeme guľky. Takto pripravené guľky opekáme na panvici s olejom, nepridávame žiadne tekutiny. Je vhodné používať panvicu s nelepivým povrchom, na ktorej môžeme opekať aj s menšími dávkami oleja.

Pasírované paradajky prevaríme v hrnci spolu s bobkovým listom, čerstvým tymianom, červenou cibuľou, lyžičkou cukru a novým korením. Ochutíme paradajkovým kečupom. Do uvarenej omáčky vložíme opečené morčacie guľky a necháme prejsť varom. Po uvarení vyberieme steblá čerstvého tymianu aj bobkový list, aby omáčka nezhorkla.

Neolúpané zemiaky uvaríme v slanej vode spolu s rascou. Podávame ich aj so šupkou a môžete si na ne dať kúsok čerstvého, kvalitného domáceho masla.

Doba prípravy: 40 minút
Výživové hodnoty: 553 kcal, Sacharidy:79, Bielkoviny:38, Tuky:9

Tymian – bylinka mnohých využití:
Poznáme mnoho druhov tymianu, dokonca rôznych farieb ale aj chutí. Napríklad citrónovovoňavý druh „Silver Lenom Queen“. Používať ho môžeme čerstvý ale aj sušený. A  pri príprave jedál má mnohoraké využitie. Najlepšie sa hodí k divine, tmavým druhom mäsa, ale dokáže spríjemniť chuť aj rybe. Pre svoju aromatickosť býva hlavným korením, ale môžete ho kombinovať aj s inými druhmi najlepšie čerstvého korenia a dodať tak jedlu farbisté chute, vône. Navyše fytonutienty z bylín majú mnohoraké liečivé účinky.
Tymian je vynikajúci pri nachladnutí ale aj tráviacich ťažkostiach. Ak ho pridáte do jedla, ľahšie sa bude tráviť.