Škorica je vzácna korenina, ktorej podmanivá typická vôňa nás ihneď prenesie do času Vianoc a vzbudí všetky krásne emócie spojené s týmito sviatkami. Dodáva výraznú chuť koláčikom, vianočnému pečivu, jablkovým koláčom, či zaujímavú arómu vynikajúcemu cappucinu, ale aj varené víno ochutené škoricou je lahôdka po dobrej lyžovačke… Je veľmi vhodné používať ju celoročne – do raňajkových cereálií, do krupicovej či pšenovej kaše a do plnky pečených jabĺk.
Prečo je tomu tak?
Škorica je aromatická kôra škoricovníku, stále zelených tropických stromov.
Vyrábajú sa z nej silice, tinktúry, olej.
Poznáme 2 najznámejšie typy: Škoricovník ceylonský a Škoricovník čínsky
Najčastejšie používame mletú škoricu a celú škoricu.
Už tisícky rokov dozadu sa škorica využívala na medicínske účely.
Prvé záznamy o škoricovníku pochádzajú z Číny 4000 rokov pred našim letopočtom. Ako liečivo ale aj aromatickú prísadu ho používali aj starí Egypťania. Rovnako aj v starovekom Grécku bola škorica známa a Gréci prikladali jej liečebným účinkom veľký význam.
Škorica bola veľmi vzácna a drahá. Na začiatku bola známa iba čínske škorica a až neskôr, od 16 storočia aj ceylonská. V našich krajoch bola známa približne od 15 storočia.
Čo hovoria o škorici vedecké výskumy?
Škoricou sa výskumy zaoberajú neustále a v súčasnosti boli preukázané už jej účinky v mnohých oblastiach:
- schopnosť eliminovať baktérie spôsobujúce infekcie v močových cestách (prírodné antibiotikum)
- účinky proti hubovým ochoreniam (prírodné antimykotikum)
- upokojuje podráždený žalúdok a pomáhať v liečbe žalúdočných vredov, zlepšuje trávenie, štiepy tuky, zlepšuje metabolizmus tukov a cukrov
- priaznivo ovplyvňuje funkciu mozgu
- má schopnosť znižovať hladinu glukózy v krvi (môže znižovať hladiny glukózy a cholesterolu u ľudí trpiacich cukrovkou typu 2 (typ nezávislý od inzulínu ale veľmi závislý na životnom štýle a výžive)
- pomáha krvnému obehu, znižuje krvný tlak, zmierňuje krvácanie z nosa a silné menštruácie
- zahrieva a stimuluje zažívací trakt, tíši koliky, hnačky, nevoľnosti, nadúvanie
- podporuje chuť do jedla
- používa sa ako prostriedok proti nachladnutiu, kašli, chrípke
Zo štúdií vyplynulo aj to, že vhodnejšou alternatívou k priamej konzumácii mletej škorice je škoricový čaj, kde dochádza k usadeniu pevných súčastí na dne nádoby a vytvoreniu čistého vodného extraktu. Škorica môže byť pridávaná do pomarančovej šťavy, ovsených vločiek, kávy, šalátov. A čo je dôležité vedieť je to, že jej aktívne látky sa teplom nerozkladajú.
Recepty:
Škoricový čaj
Odporúčaná účinná dávka na prípravu porcie čaju predstavuje 1 až 3 g mletej škorice zaliatej 300-500 ml vriacej vody. Po odstátí sa vytvoria dve oddelené vrstvy, usadeninu pevných častí treba oddeliť opatrným zliatím (bez premiešania) do inej nádoby. Najvýraznejším účinkom škoricového čaju je hypoglykemický efekt (pozor u ľudí, ktorí trpia hypoglykémiou – nízkou hladinou cukru v krvi) Čaj sa odporúča konzumovať po jedle aby nedochádzalo k nežiaducej výraznejšej hypoglykémii. Protizápalové a protizrážanlivé (antiagregačné) účinky škoricového čaju je možné využiť aj ako prirodzenú, podpornú súčasť liečby žilovej trombózy alebo ako prirodzenú diétnu prevenciu.
Raňajková sladká kaša z quinoi s ovocím orechmi a škoricou.
Quinou dajte variť do vody. Použite približne dvojnásobok hmotnosti quinoi. Pridajte štipku soli a pomaly varte.
Kaša potrebuje svoj čas, asi 15-20 minút povarte, kým sa vám voda nevyvarí a nechajte ešte 5 minút postáť. Pridajte čerstvé ovocie, orechy, 2-3 lyžice bieleho jogurtu a mletú škoricu.
Tieto raňajky sú vhodné pre tých, ktorých metabolizmus je skôr sacharidového typu a dodá im tak dostatok energie a dopoludnie.
Neviete čo je metabolizmus sacharidového typu? Viac o metabolických typoch nájdete v týchto článkoch na blogu: