Lievance sú vhodnými raňajkami, ktoré sa dajú pripraviť aj deň vopred a ráno na druhý deň iba ohriať a vychutnať si teplé raňajky. Ich príprava ráno tak nezaberie čas a o to viac si môžete vychutnať ich skvelú chuť. Doma ochutený jemný tvaroh v spojení s ríbezľami (alebo iným čerstvým, prípadne mrazeným ovocím) a jemnými lievancami vám budú odmenou. A tá chuť! Aj to môže byť pekný začiatok aktívneho dňa.
Ak máte problém s kravskými mliečnymi produktmi, môžete namiesto tvarohu použiť čerstvý ovčí alebo kozí syr, alebo tofu. Tofu pripravíte tak, že ho rozmixujte spolu s ovčím či kozím jogurtom a cukrom na jemný krém. Vmiešate do neho ríbezle, rovnako ako by ste to urobili s klasickým tvarohom a podávajte spolu s lievancami.
Budete potrebovať:
Lievance (16 kusov t.j. 4 porcie):
- 200g hladkú špaldovú múku (Môžete použiť značku Biomila alebo Alnatura)
- 200ml mlieka 1,5% tuku alebo použite Alnatura špaldový nápoj, prípadne ovsený, ryžový, sójový a pod.
- 50 ml minerálnej vody
- 1 vajce (Ak máte intoleranciu na slepačie vajcia, použite 6 kusov prepeličích)
- 3g prášku do pečiva (najlepšie sú tie, kde je minimum chemických prísad, my používame prášok do pečiva z Alnatura)
- 10ml repkového oleja
- 5g trstinového cukru
Príprava lievancov:
Všetky suroviny na prípravu lievancov vymiešajte na hladké cesto. Je dobré nechať pripravené cesto 15 minút odpočinúť. Z pripraveného cesta upečte lievance. Jedna porcia sú 4 lievance.
Náplň (1 porcia):
- 100g jemného nízkotučného tvarohu alebo Tofu natur
- 30g Jogurtu 3,5% tuku
- 8g Bourbon vanilkového cukru
- 50g mrazených (čerstvých) ríbezlí, prípadne iné čerstvé optimálne bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky, černice, jahody
Doba prípravy: 20 minút
Výživové hodnoty 4 ks lievancov: 300 kcal, Sacharidy: 35, Bielkoviny: 20, Tuky: 8 (pri tofu je obsah jednotlivých živín vyšší)