Mrkvový_krem_kokosKúpili ste  veľké balenie mrkvy,  a dáte do slepačieho vývaru 2-3 kúsky a  mrkva ostáva v chladničke, až nakoniec skončí v odpadkovom koši, lebo buď vyschne, alebo sa už jednoducho nedá použiť? A neviete si rady, čo s ňou? S mrkvou sa ale dajú robiť divy 🙂 Môžete predsa urobiť strúhanú mrkvu s jabĺčkom, citrónovou šťavou, trochou agáve sirupu a aby to aj chrumkalo, môžete pridať vlašské orechy. Môžete ju podusiť, upiecť ako prílohu k jedlu, dokonca môžete upiecť aj mrkvový koláč … alebo môžete skúsiť túto polievku:  Mrkvový krém s kokosovým mliekom. A verte mi, že už nikdy sa vám nezvýši mrkva .

Ale ešte predtým, ako sa dostaneme k receptu. Prečo mrkvová polievka? Jedným dôvodom je napríklad to, že mrkva je plodina z našich krajov, pri správnom skladovaní vydrží dlho,  Mrkvu  pozná  už malé dieťa 😉 minimálne z rozprávok o snehuliakoch. No verím, že aj z tanierov.

mrkva_roznych_fariebMrkva patrí do oranžovo-žltého fytonutrient spektra. A teda do skupiny karotenoidov,, bioflavonoidov. Tieto látky pozitívnym spôsobom ovplyvňujú naše zdravie  – hlavne zdravie očí, slizníc, pokožky. Je bohatým zdrojom vlákniny, ale aj vitamínov a minerálov. Karotenoidy sa lepšie a vo vyššom obsahu uvoľňujú pri spracovaní mrkvy . Preto je vhodné mrkvu strúhať, alebo tepelne upravovať. . A ak chcete naplno využiť vitamíny rozpustné v tukoch z tejto krásnej zeleniny, používajte pri jej úprave, , do šalátov kvalitné za studena lisované oleje.

A teraz už sľúbený recept

Čo budete potrebovať na 2 porcie:

  • 400g čerstvej mrkvy
  • 10g čerstvého zázvoru
  • 50g šalotky, alebo cibule
  • 5ml repkového oleja
  • 100ml kokosového krému, mlieka min. 40% tuku
  • cukrový hrášok
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:
Očistenú šalotku nakrájajte na drobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kúsky. Čerstvý zázvor nakrájajte na drobno. Na oleji restujte šalotku spolu so zázvorom, pridajte mrkvu a ďalej restujte 2-3 minúty. Podlejte vodou a duste do mäkka. Mäkkú mrkvu rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte kokosové mlieko, soľ a korenie podľa chuti a krátko povarte. Prípadne doplňte vodu podľa potreby. Podávajte s jemne orestovaným cukrovým hráškom.

Výživové hodnoty na jednu porciu: 203 kcal, Sacharidy: 17g, Bielkoviny:4g, Tuky:13g