Prešli sme obdobiami keď nám odborníci vysvetlili prečo nemáme jesť vajíčka a koľko ich týždenne môžeme zjesť, aby sme si neupchali cievy cholesterolom… Prečo je hovädzie mäso škodlivé a aké choroby nám hrozia po jeho konzumácii… Aké nástrahy na nás čakajú po konzumácii diviny… Prečo je kuracie mäso najlepšie pre náš organizmus … Aké dôležité je pitie mlieka a jedenie tavených a inak upravovaných syrov.. Že konzumácia tepelne neupravenej bryndze je zdraviu škodlivá… a mohli by sme takto ešte pokračovať….
Sme ovplyvniteľní reklamou a takýmito úradnými vysvetleniami, aj keď nemajú logické opodstatnenie. Je možné, že sa vyskytnú nezdravé chovy jatočných zvierat, alebo nedostatky pri spracovaní mäsa, vajec a mliečnych produktov, ale často je spotreba a výroba potravín regulovaná takými to vyhláseniami.
A preto je dôležité orientovať sa podľa seba, získavať seriózne informácie a nepodľahnúť masívnym reklamným kampaniam.
Pamätám si čas ,keď sme mávali pravidelne v nedeľu hovädzí vývar so špikovými kosťami a na jeho skvelú chuť a vôňu nezabudnem. Dusené hovädzie mäso so zeleninou, alebo krásny hovädzí guláš, sviečkovú na smotane /no dobre:) tú smotanu možno použiť šetrnejšie :)/, plnené hovädzie rolády tzv. španielske vtáčiky, skvelý tatársky biftek s hriankami, alebo diabolskú pochúťku z pravej sviečkovice.
Postupne sme nahradili hovädzí vývar slepačím mäsom, resp. kuracím mäsom. A v nedeľu sme začali piecť kurence /bolo to rýchlejšie a „zdravšie“/, tatársky biftek nám zakázali zo zdravotných dôvodov /robili sme ho v hoteloch tajne na objednávku pre uzatvorené spoločnosti/, sviečková na smotane sa vytratila spolu s diabolskou pochúťkou… Aj keď tá síce ostala v modifikácii s bravčovým mäsom alebo kuracími prsiami.
A tak sa stalo že ďalšia generácia zabudla, nenaučila sa variť z hovädzieho mäsa, nevie si ho vybrať pri nákupe a o skvelom vplyve kvalitného hovädzieho vývaru na imunitu a výživu, zdravie, málokto z nich vie. Chuť tatárskeho bifteku sa stratila a dobrý guláš sa prestal variť.
Našťastie sú tu už farmári, ktorí sa chovu hovädzieho dobytka začali znovu intenzívne venovať v súlade s prírodou a mäso spracovávajú tak ako kedysi.
Hovädzí dobytok sa znovu pasie, kŕmi sa tak, aby jeho mäso bolo kvalitné a porážka a následné úpravy a spracovanie mäsa je na vysokej úrovni.
Takú farmu sme našli a zaujala nás. Je to Eko FarmaTurová, ktorá sa zaoberá chovom hovädzieho dobytka a od roku 2008 má celý chov registrovaný ako ekologický a rovnako má aj ekologický bitúnok. Znamená to,že sa tu porážajú a spracovávajú len zvieratá z ekologického chovu a všetko mäso je v zaručenej BIO kvalite z prevereného pôvodu.
Pozrite si ich stránku www.farmaturova.sk
Mali sme možnosť si to osobne v praxi overiť a tak z vlastnej skúsenosti vieme, že toto mäso je vynikajúcej kvality. Jedlá, ktoré sme z neho pripravili patrili zatiaľ medzi to najchutnejšie čo sme mali možnosť z hovädzieho a teľacieho mäsa uvariť a ochutnať.
Na našom blogu postupne uverejníme nielen recepty, ale aj veľmi hodnotné informácie o kvalitách hovädzieho a teľacieho mäsa z Eko Farmy Turová.
Máte aj vy dobrú skúsenosť s Eko Farmou Turová?
Podeľte sa s vašimi dojmami, chuťovými zážitkami. Veď kvalitné slovenské potraviny, suroviny a zdroje výživy máme aj u nás.