Mňam 🙂 Tak neviem ako vy, ale ja si rada zamaškrtím aj v lete keď je tak horúco, ako je tomu posledné dni. Teploty nad 30, jasno, páľava. Na obedy si robím chladné šaláty, popíjam malinovku z mäty, zázvoru a limetky s ľadom, ale … predsa by to chcelo niečo sladučké, chutné, chladivé.
Jasne, môžem si urobiť nanuky 🙂 veď máme skvelý recept, ale nie vždy príde chuť na zmrzlinu, nanuk. A tak sme hľadali niečo iné. Raw je teraz v kurze 😀 A ako využiť bežne dostupné suroviny na vytvorenie niečoho chutného a chladivého?
A tak sme našli tieto vynikajúce tyčinky, ktoré sú bez laktózy, bez lepku, bez droždia, bez pšenice, skrátka … sú zdravé, chutné a mňam.
Ale posúďte sami. Datle, mandle, avokádo, banán, javorový sirup, kokosový tuk. Toto sú hlavné zložky dezertu. K tomu trochu času na zachladenie a potom už len užívať si výnimočnú chuť.
Avokádo je ovocie, ktoré sa hodí aj na dezerty – isto ste už skúšali ten skvelý avokádový puding, ale rovnako sa hodí aj do slanej kuchyne. Do šalátov, rizota, na cestoviny.
Samo o sebe nemá výrazné chute, ale pri pridaní niečoho výraznejšieho sa chute spoja a vytvárajú skvelé jedlá. O tom aké výživné hodnoty avokádo má sme písali už v článku o avokádovom pudingu. Preto už vás nebudem ďalej zdržiavať, a pustíme sa spoločne do prípravy tohto nepečeného dezertu.
Čo budeme potrebovať:
Spodná časť:
- 100g mandlí
- 150g sušených datlí
- 3-5 lyžíc vody – to záleží na tom, aké suché máte datle.
Krémová časť:
- 1 avokádo – cca. 110g
- 1 banán – cca. 110g
- 3 lyžice kokosového tuku – cca. 10-15g – roztopeného
- mätový likér, alebo extrakt, ja som použila lístky čerstvej mäty
- lyžička vanilkového extraktu – nemusí byť
- 3 lyžice javorového sirupu – cca. 35g
Vrchná časť – poleva:
- 3 lyžice kakaa
- 3-4 lyžice kokosového tuku – roztopeného
- 2-3 lyžice javorového sirupu
Postup:
V mixéri rozmixujte do hustej hmoty datle a mandle. Ak by bola hmota veľmi suchá pridajte postupne 3-5 lyžíc studenej vody. Do malej formy (mne to vyšlo na formu cca:15x20cm (použila som nastaviteľnú formu z Tescoma) dajte nebielený papier na pečenie a hmotu rozotrite na spodok.
Všetky ingrediencie na krémovú časť rozmixujte do hladka a nalejte, rozotrite na spodnú časť. Dajte na 20-30 minút dobre zachladiť prípadne trochu zamraziť.
Zmiešajte kakao, kokosový tuk a javorový sirup na polevu a túto zmes nalejte na vrch dezertu.
Dezert dajte zamraziť na 2-3 hodiny. Prípadne cez noc. Pred podávaním ho vyberte z mrazničky na 20-30 minút aby jemne zmäkol.
A potom už len vychutnávate jemné chladivé chute tohto veľmi jednoduchého a zdravého dezertu.