ČokoTortaBezMuky03

Stále hľadáme niečo nové. Niečo, čo by bolo chutné, odľahčené a dokonca aj to, z čoho by sme nepribrali. Pojem zdravý dezert, zdravá sladkosť sa trochu vymykajú tomu, čo je naozaj zdravé. Dezert je skrátka dezert, koláčik ostane koláčikom a sladkosť sladkosťou. Sú tu preto, aby sme si trošku osladili život. Niekedy nás poteší chuť čokolády, keksíka. Pokiaľ je to naozaj občas a nie každý deň, prípadne niekoľkokrát denne, potom je všetko v poriadku. Netreba sa báť  cukrov. Do koláčov patrí niečo sladké, veď je to sladkosť, dezert. Či už použijete klasický, trstinový cukor, alebo med či javorový sirup, vždy je to súčasť dezertu. Stačí dať menej sladenia. ČokoTortaBezMuky01
Podiel sacharidov v tejto tortičke zastupuje ovocný cukor – fruktóza v podobe banánu a med. Všetko sú to jednoduché sacharidy, ale prinášajú nám do tela ďalšie benefity, ako keby sme jedli iba obyčajný cukor.
Podiel tukov v tortičke je tvorený zdravými tukmi z avokáda, orechov a kvalitnej čokolády a teda dobrého kakaového masla. Avšak aj z veľa zdravých tukov sa priberá 😉 na to treba pamätať.

Dôležité sú ale endorfíny 🙂 hormóny šťastia 🙂 takže 😉 vychutnajte si takýto dezert, užívajte si každé sústo a …. s tortičkou sa určite podeľte 😉 potešíte aj iných a nezjete ju sami.
Dezert má slúžiť ako dezert a rozhodne by nemal nahrádzať kvalitné plnohodnotné jedlo. 🙂

Čo budete potrebovať na tortu s priemerom cca. 18cm a 8 decentných porcií torty:

  •  100g zrelého avokáda
  • 100g zrelšieho banánu
  • 100g kvalitnej horkej čokolády optimálne 60- 70% kakaa
  • 20g mletých vlašských orechov
  • 15g pufovaného amarantu alebo quinoy – použili sme z dm bio
  • 2 vajcia – prípadne 10-12 prepeličích vajíčok
  • 40g medu
  • 1 pravý vanilkový cukor bourbon – cca. 12-14g alebo môžete použiť vanilkovú esenciu, extrakt, prípadne krém
  • lyžička prášku do pečiva bez fosfátov
  • na ozdobenie môžete použiť mascarpone, alebo tak, ako sme my použili ovčí tvaroh, keďže sme tortu pripravovali tak, aby bola vhodná aj pre ľudí s alergiou na mliečnu (kravskú) bielkovinu – vymiešaný s troškou vanilky a medu

Postup:
ČokoTortaBezMuky02Roztopte tmavú čokoládu a nechajte ju mierne vychladnúť.
Žĺtky vymiešajte s vanilkovým cukrom do peny, pridajte očistené do hladka rozmixované avokádo s banánom, med alebo agáve sirup, roztopenú čokoládu, premiešajte.
Orechy pomeľte, zmiešajte s práškom do pečiva a pufovaným amaranthom a túto zmes vmiešajte do čokoládovej hmoty. Vyšľahajte bielka na sneh a ten na záver vmiešajte do zmesi.
Tortovú formu (18cm) vymažte tukom, naplňte cestom a upečte pri teplote 180C cca 30-35 minút. Torta nemusí byť úplne preschnutá, ale nemala by byť tekutá.
Hotový korpus po vychadnutí rozkrojte, natrite džemom a mascarpone (kozím, ovčím tvarohom, alebo obyčajným mäkkým tvarohom), na povrch korpusu natrite tiež mascarpone a ozdobte čerstvým ovocím (jahody, maliny alebo čučoriedky).

Čas na prípravu: 50 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 166kcal, 15g sacharidov, 4g bielkovín, 10g tukov