Ľudia, ktorí majú niekoľko kíl navyše (inak povedané nadváhu alebo už obezitu), často jedia oveľa rýchlejšie až hltavo, oproti tým, čo majú hmotnosť normálnu. Mozog potrebuje asi 20 minút na to, aby vôbec zaregistroval, prijal signál o tom, že došlo k nasýteniu. A preto je dnešným tipom heslo – Jedzte pomaly!

Signál, ktorý putuje do mozgu a hlási nasýtenie, putuje rovnakou, konštantnou rýchlosťou bez ohľadu na množstvo skonzumovanej stravy, ktorú zjete behom týchto 20 minút. A tento čas je podľa nás aj tak veľmi nadhodnotený, nakoľko jesť 20 minút už mnohí z nás nezvládame a jeme oveľa rýchlejšie, ako keby nás naháňal hroch, alebo iné veľké zviera 🙂

Preto je napríklad polievka vynikajúcim prvým chodom. Nie je možné ju jesť príliš rýchlo a znižuje apetít pred hlavným chodom.

Snažte sa za každých okolností, bez ohľadu na to, čo vás časovo tlačí a naháňa, jesť pomaly a predídete tak nepríjemným pocitom preplneného žalúdka, ktorý veľmi často sprevádza hltanie. Predídete však aj páleniu záhy, nadúvaniu a iným tráviacim ťažkostiam.

Jedzte preto pomaly, s pôžitkom, radosťou, vychutnávajúc si každé jedno sústo. Možno na začiatku na to budete musieť často myslieť, pripomínať si to znovu a znovu, ale časom sa vám to vráti v nádherných výsledkoch. Ako sme už písali, mnoho tráviacich problémov (nadúvanie, dlhé trávenie, kŕče,..) je spojených práve s nesprávnym jedením. A dôvodom je aj fakt, že trávenie začína v ústach. Doprajte si potrebný čas na dostatočné rozžutie každého sústa, aby sa vytvorilo dostatok slín  a začali sa tvoriť aj tráviacie šťavy v žalúdku … dajte čas enzýmom aby rovnako zareagovali, že jete a zlepší sa vám nielen trávenie, ale časom aj vaša postava.

Ak s tým máte problém hneď od začiatku, odporúčame vám, aby ste si dali malé ciele. Na začiatku zjedzte jedno jedlo denne s pôžitkom, v pohode a dajte mu čas aby vás naplnilo a aby mozog zareagoval že niečo konzumujete. Zistíte, že aj váš signál nasýtenia funguje 🙂 Potom to zvýšte na dve jedlá denne a nakoniec tri.

Ďalším pozitívnym účinkom tohto pomalého systému vychutnávania je aj to, že hneď po obede vaša chuť na dezert alebo niečo sladké, bude ďaleko nižšia, alebo žiadna, lebo jednoducho takto zjedené jedlo uspokojí pocit hladu, nasýti vás.

Takže pri jedení jednoznačne platí: Pomaly ďalej zájdeš a rýchlejšie sa zasýtiš 🙂

Dnešný recept sme zamerali na polievku a keďže sa nám rozbehli chrípkové epidémie, máme pre vás recept na hovädzí vývar. Ale viac už v recepte.

 

HovadziVyvarČo navariť a ako posilniť imunitný systém?
Odpoveďou je určite vývar. Dobrý tuhý vývar z mäsa a kostí a ale aj s troškou pálivejšieho korenia. Veď napríklad dobrá kuracina obsahuje aminokyselinu, ktorá sa vola cysteín. Cysteín uľahčuje vykašliavanie, pretože riedi hlieny.

Dobrý domáci dlho a pomaly varený vývar urýchľuje liečenie a regeneráciu po chorobe, posilňuje imunitný systém, ktorý je veľmi dôležitý pre zachovanie zdravia a vitality. A preto je vývar veľmi vhodným jedlom pri chrípke.

Takýto vývar napomáha zlepšovať funkciu črevného systému a prospešných baktérií, ktoré sa v ňom nachádzajú. Má pozitívny vplyv na kĺby, kosti, ale rovnako priaznivo pôsobí aj na vlasy, pokožku a kvalitu nechtov.

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 300g hovädzieho mäsa na polievku
  • 2ks špikových kostí
  • 200g mrkvy
  • 100g petržlenu
  • 100g zeleru
  • 80g cibule
  • 10g čerstvého závoru
  • morskú soľ
  • korenie (celé čierne korenie, borievka, nové korenie, muškátový oriešok)
  • petržlenovú vňať podľa chuti

Príprava:
Hovädzie mäso, špikové kosti, zázvor, soľ a koreniny vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte k varu a znížte teplotu. Po 1,5 hodine vložte očistenú zeleninu. Varte ďalšiu 1-1,5 hodiny pri nízkej teplote.
Hovädzí vývar podávajte spolu so zeleninou a vareným mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Doba prípravy: 3 hodiny
Výživové hodnoty na 1 porciu: 160 kcal, Sacharidy: 8g, Bielkoviny: 18g, Tuky: 7g