Urobte si zoznam aktivít, pri ktorých ale … nemusíte jesť 🙂 

Veľakrát sa uchýlime k jedlu len preto, lebo sa napríklad nudíme … takpovediac nevieme, čo so sebou.  Alebo sme nervózni, či v strese no a to je práve čas, kedy potrebujeme svoje myšlienky presunúť na niečo iné, a najčastejšie je to jedlo.

Ak tento moment identifikujete, tak môžete zatelefonovať kamarátom, zaliať kvetinky, dať si sprchu :D, ísť na prechádzku, započúvať sa do vašej obľúbenej hudby, meditovať, ísť sa prejsť do záhradky, ísť na vychádzku, vyskúšať si nové plavky, atď atď.

Skrátka a jasne: ROBIŤ to, čo vám robí radosť. Okrem jedenia samozrejme.

Treba si uvedomiť hlavne fakt, že strava má byť v prvom rade zdrojom živín a nie zdrojom zábavy.
Mám hlad, alebo som len v strese, či sa nudím?
To je otázka, ktorá rozhodne o tom, či budete len tak jesť a pomaličky priberať, alebo sa tomu vyhnete.

Ak je odpoveď stres, nuda, nervozita, potom si stačí uvedomiť, že žiadne množstvo jedla nevyrieši váš problém. Preto je vhodné, ak si na papier napíšete zoznam a napríklad ho pripevníte na chladničku, určite si niektorú z vašich obľúbených aktivít vyberiete skôr, ako nekontrolované jedenie potravín, ktoré vaše telo v tom okamihu vôbec nepotrebuje.
Váš zoznam pre vás môže znamenať vynikajúcu zoštíhľujúcu alternatívu a hlavne zdravý a pre vaše zdravie prospešne strávený čas.

A teraz jeden recept na zdravé chrumkanie, mlsanie 😉
Je dôležité pri zmenách stravovania zmeniť aj potraviny, ktoré mlsáme. A uvedomovať si, či ide o sladkosť, alebo či ide o zmes mnohých látok, ktoré majú hlavne nezdravý tukový základ. (stužené tuky v kombinácii s jednoduchými cukrami …)

VlockovoTekvicoveKeksiky01Vločkovo – tekvicové tyčinky
Tieto tyčinky sú sladké, chrumkavé a sú vhodné aj ako pohostenie, alebo snack na cesty. Sú bez múky, vajec, droždia a tak sú vhodné pre ľudí s alergiami na tieto potraviny.

Budete potrebovať:

  • 100 g masla
  • 150 g ovsených vločiek
  • 80 g trstinového cukru
  • 50 g horského medu
  • 150 g tekvicových semienok
  • 30g šťavy z citróna
  • škorica, mletý kardamon, mleté klinčeky, soľ ( Namiesto jednotlivých korenín môžete použiť v tomto recepte aj perníkové korenie.)

VlockovoTekvicoveKeksiky02Príprava:
Vločky a semienka restujte do ružova a nechajte vychladnúť. Maslo vymiešajte s cukrom, medom, citrónovou šťavou, škoricou, mletým kardamonom, mletými klinčekmi a štipkou soli.
Pridajte vločkovo-semienkovú zmes a dobre zmiešajte. Na plech vyložený papierom na pečenie (30x30cm) rozotrite masu na výšku približne 5mm. Pečte pri 160°C (ventilátor) 15 minút. Nechajte mierne vychladnúť a pokrájajte na malé kúsky.

Doba prípravy: 25 minút