Máte sa ako my? Horúúúúúco? a k tomu ešte pečenie, varenie, príprava jedál … atď. Všetko, čo v domácnosti produkuje teplo. Tento rok nám leto dáva naozaj zabrať 🙂
Ale … jesť treba … každý deň 😉 Veď každý deň míňate energiu a ak nechcete priberať, potom je dôležité jesť dostatočne.
Avšak tieto horúčavy spôsobujú okrem toho, že sa potíme, zle spávame aj to, že strácame pocit hladu… chuť do jedla… vyhýbame sa vareným teplým jedlám a potom upadáme do maškrtenia (nedostatok energie), jeme ovocie hlava nehlava, vyberáme si chladené nápoje rôzneho druhu … atď.
No pocit hladu strácame aj tým, že viac pijeme vodu a náš žalúdok je plný. Lenže vyváženea pestro sa stravovať je treba každý deň a je jedno či je zima alebo nad + 36°C v tieni.
Bolo by ľahkovážne využiť tieto horúce dni na rýchle schudnutie, tým, že budeme iba piť a nejesť. Jasne, išlo by nejaké to kilečko dole…ale len do toho času, kým sa ochladí a potom doženieme všetko čo sme zameškali.
Takže tadiaľ cesta nevedie. Riskovať spomalenie metabolizmu pre pár horúcich dní, tak to radšej nie. Ale čo robiť? Ako sa stravovať teraz v horúcich letných dňoch?
Odpoveď je jednoduchá…pestro a vyvážene 🙂
Naše telo potrebuje všetky živiny na to aby fungovalo. Veď pracujeme, dýchame, chodíme, ale aj beháme, jazdíme na bicykli, upratujeme, smejeme sa a zabávame sa, tak ako keď je aj chladnejšie.
K raňajkám sa teraz hodí letné ovocie. Trh je ho plný, stačí si vybrať z bohatej čerstvej ponuky: marhule, broskyne, čučoriedky, melóny všetkých farieb, hrozno, nová úroda jabĺk, skoré hrušky … nepreberné množstvo kvalitných potravín bohatých na vitamíny, minerálne látky, fytonutrienty.
A k tomu za hrsť dobrých vločiek, orechov alebo dobrý čerstvý syr a máte začiatok dňa nabitý zdravou energiu.
Malá špaldová alebo celozrnná bagetka s paradajkou a mozzarelou (alebo kvalitný hoc aj doma upečený chlebík), pár lístkov bazalky. To všetko ako desiata do práce, na služobnú cestu, kúpalisko alebo len tak, doma pri domácich prácach. Veď aj doma treba jesť 😉
A je tu obed 🙂 Bohatý výber zeleniny, pripravenej na pare alebo čerstvej. Naberte si veľa a k tomu grilovanú rybu, alebo ľahké mäso. Vynechajte tučný dressing. Stačí bežná, rýchlo urobená a kvalitná zálievka:
soľ, citrón, med alebo agáve sirup a dobrý olivový olej, prípadne čerstvé bylinky podľa chuti.
Je to krása na tanieri! Tie farby a chute a vône!
Taký obed vás neodrovná ale naštartuje vás do odpoludnia a dodá novú energiu 🙂
A poobede to môže byť napríklad aj porcia kyslo-mliečnych sviežich výrobkov, cmar, zákvas, acidko, alebo dobrá čerstvá žinčica, či biely jogurt. Ochutený na sladko alebo na slano – napríklad so šalátovou uhorkou, kôprom, soľou. Prípadne porcia aj takejto skvele okušky 🙂 – studenej uhorkovej polievky s vajíčkom.
Vychutnajte si takéto jedlá v tieni. Osviežia vás , dodajú potrebné živiny ale aj dobrú vodu.
A je tu konečne večera.
Ak ak sa vám nechce dlho variť, tak si pripravíme za pár minút zeleninový šalát s tuniakom, olivami a kuskusom, alebo inou rýchle pripraveno obilninou. (pšeno, quinoa, prípadne si do šalátu nalámte kúsky opečeného ražného chlebíka alebo knackebrotu.)
Aj v horúcich dňoch môže byť strava pestrá, vyvážená a taká, ktorá vám dodá energiu a je výživná. A o to ide. Ostať dobre vitálny a plný energie aj v horúcich dňoch 🙂
Pošlite nám svoje recepty na horúce dni na náš mail akosiuvaritzdravie@gmail.com. Tie najlepšie vyberieme a dáme na náš blog.