DomacaHuspenina-5Vieme, že obdobie domácich zabíjačiek je za nami, nastalo pôstne obdobie a aj napriek tomu takýto recept 🙂

Pôstne obdobie nezakazuje jesť, je to obdobie keď máme obmedziť to čo veľa konzumujeme ako sladkosti, zákusky, cigarety, tučné jedlá, alkohol, pivo… a tak by sme mohli pokračovať. Hlavná myšlienka pôstu v dnešnej dobe je zastaviť prejedanie sa, ktoré sme naštartovali začiatkom adventného času a pokračovali sme v lukulských hodoch cez Vianoce, Silvester až do Troch Kráľov.

A potom sme museli dojesť všetky „ prebytky“, ktoré sme napiekli a pripravili pre návštevy a tie neprišli.

Môžete namietať, že huspenina je tučné nezdravé jedlo a dám za pravdu tým, ktorí poznajú klasický recept z bravčovými kolenami , kožami, paprčkami a tučným plieckom.

DomacaHuspenina-3No my sme si uvarili huspeninu s mäsom takmer bez tuku a chutí výborne.

Huspenina obsahuje dostatok kolagénu a rovnako ako kvalitný vývar (napríklad hovädzí) z mäsa, špikových kostí posilňuje imunitný systém. Urobte si huspeninu podľa nášho receptu 1-2x do roka a verte, že z nej rozhodne nepriberiete 😉

Recept a príprava:
DomacaHuspenina-1Na vývar sme použili

  • bravčové kolienko – z kvalitného chovu
  • cibuľu
  • čierne korenie
  • nové korenie
  • borievky
  • soľ
  • bobkový list
  • mrkvu
  • petržlen
  • cibuľu
  • cesnak
  • vodu

DomacaHuspenina-4Do veľkého hrnca so studenou vodou sme vložili celé umyté bravčové kolienko, pridali sme koreniny, očistenú mrkvu a petržlen, soľ a priviedli sme všetko k varu. Znížili sme teplotu a varili pomaly cca 4-5 hodín. Dĺžka varenia je dôležitá, aby ste získali okrem mäkkého mäsa aj vývar, ktorý následne stuhne.

Rozdiel v konečnej príprave je, že sme do nádoby, v ktorej bude huspenina tuhnúť sme na dno nakrájali plátky čerstvého cesnaku a na tento sme poukladali kúsky mäsa z kolienka. Mäso sme „obrali“ o všetok tuk a pridali sme kolieska mrkvy.

Vývar sme zliali a nechali ochladiť, ale nie celkom vychladnúť. V prípade, že vlastníte nádobu na oddeľovanie tuku z vývaru, nalejte do nej vývar.

Nemáme túto nádobu tak sme tuk z vývaru zobrali naberačkou vrstvu tuku a zaliali sme pripravené mäso. Po vychladení sme zbytok tuku stiahli kuchynskou utierkou a podľa fotografie vidíte, že ju máme bez tuku.

Toto jedlo nie je potrebné konzumovať aj keď je pripravené podľa nášho postupu. Ale občas si ho môžete dopriať a pospomínať si na jedlá z minulosti. A možno aj takto prekvapíte rodinku iným jedlom.