Vieme, že obdobie domácich zabíjačiek je za nami, nastalo pôstne obdobie a aj napriek tomu takýto recept 🙂
Pôstne obdobie nezakazuje jesť, je to obdobie keď máme obmedziť to čo veľa konzumujeme ako sladkosti, zákusky, cigarety, tučné jedlá, alkohol, pivo… a tak by sme mohli pokračovať. Hlavná myšlienka pôstu v dnešnej dobe je zastaviť prejedanie sa, ktoré sme naštartovali začiatkom adventného času a pokračovali sme v lukulských hodoch cez Vianoce, Silvester až do Troch Kráľov.
A potom sme museli dojesť všetky „ prebytky“, ktoré sme napiekli a pripravili pre návštevy a tie neprišli.
Môžete namietať, že huspenina je tučné nezdravé jedlo a dám za pravdu tým, ktorí poznajú klasický recept z bravčovými kolenami , kožami, paprčkami a tučným plieckom.
No my sme si uvarili huspeninu s mäsom takmer bez tuku a chutí výborne.
Huspenina obsahuje dostatok kolagénu a rovnako ako kvalitný vývar (napríklad hovädzí) z mäsa, špikových kostí posilňuje imunitný systém. Urobte si huspeninu podľa nášho receptu 1-2x do roka a verte, že z nej rozhodne nepriberiete 😉
Recept a príprava:
Na vývar sme použili
- bravčové kolienko – z kvalitného chovu
- cibuľu
- čierne korenie
- nové korenie
- borievky
- soľ
- bobkový list
- mrkvu
- petržlen
- cibuľu
- cesnak
- vodu
Do veľkého hrnca so studenou vodou sme vložili celé umyté bravčové kolienko, pridali sme koreniny, očistenú mrkvu a petržlen, soľ a priviedli sme všetko k varu. Znížili sme teplotu a varili pomaly cca 4-5 hodín. Dĺžka varenia je dôležitá, aby ste získali okrem mäkkého mäsa aj vývar, ktorý následne stuhne.
Rozdiel v konečnej príprave je, že sme do nádoby, v ktorej bude huspenina tuhnúť sme na dno nakrájali plátky čerstvého cesnaku a na tento sme poukladali kúsky mäsa z kolienka. Mäso sme „obrali“ o všetok tuk a pridali sme kolieska mrkvy.
Vývar sme zliali a nechali ochladiť, ale nie celkom vychladnúť. V prípade, že vlastníte nádobu na oddeľovanie tuku z vývaru, nalejte do nej vývar.
Nemáme túto nádobu tak sme tuk z vývaru zobrali naberačkou vrstvu tuku a zaliali sme pripravené mäso. Po vychladení sme zbytok tuku stiahli kuchynskou utierkou a podľa fotografie vidíte, že ju máme bez tuku.
Toto jedlo nie je potrebné konzumovať aj keď je pripravené podľa nášho postupu. Ale občas si ho môžete dopriať a pospomínať si na jedlá z minulosti. A možno aj takto prekvapíte rodinku iným jedlom.