PhoGa-3
Viete čo je to welfare chov a prečo by sme si mali vyberať hydinu práve z takéhoto chovu?

Neviem ako vy, ale ja aj Jarka si pamätáme časy, keď pri varení kuracej polievky na nedeľu rozvoniaval celý dom. Polievka bola žltučká, voňavá a chutná.

No časy sa trochu menili a polievka postupne bledla, začala zvláštne voňať a spomienky ostali iba spomienkami. Skončilo sa to tak, že sme radšej varili z morky ako z kuraťa, lebo dobré kura bolo problémom zohnať. Byť koučom vo výžive neznamená iba radiť ľuďom ako jesť, koľko jesť, ale je dôležité poradiť klientom aj to, kde a ako nakupovať, aký tovar si vyberať.

PhoGa-2My sme mali možnosť testovať kuriatka, ktoré voňajú a chutia jemne a skvelo. A to nemusíte utekať za babičkou na trh, lebo nie v každom meste máte možnosť kúpiť si domácu hydinu. Potom je dôležité vyberať si v obchode takú, ktorá je chutná a jej chov je kvalitný.
Kráľovské kura je práve také. Welfare chov zabezpečuje pre kurence život, ktorý je oveľa lepší ako ten, kde sa kurence chovajú v klietkach, prípadne v iných zlých podmienkach.

Na welfare chove je však oveľa dôležitejšie aj to, že kuriatka nie sú dokrmované, musia mať presný čas na to aby podrástli prirodzene a nepridávajú sa antibiotiká do ich stravy.

A tak majú kuriatka čas na to, aby žili bez stresu,  s dostatkom potravy a bez toho aby umelo rástli. A práve takéto kura, ktoré je chované bez rastových hormónov, bez antibiotík, chované na Slovensku sme použili v našich receptoch, ktoré sme starostlivo pripravovali pre náš blog 🙂

Isto aj pre tieto vlastnosti sa kuriatko volá Kráľovské 🙂 Chuťou a kvalitnou si toto meno určite zaslúži.

Prvým receptom, ktorý sme robili je vynikajúca vietnamská polievka PHO.

Z kuracieho mäsa sa pripravuje Pho Ga. Ak by ste použili hovädzie, bola by polievka Pho Bo.

Jej chuť je jedinečná a navyše, jej výživové hodnoty sú vynikajúce. Tento kvalitný vývar je obohatený o koreniny, ktoré dodávajú polievke jej špecifickú chuť. Ak vývar varíte naozaj dlho (my sme ho varili 3 hodiny) získa takmer konzistenciu želé. O hodnotách vývaru smerom k imunitnému systému sme už písali a o tomto vývare to platí tiež.

A navyše 🙂 ak ste to náhodu prehnali s alkoholom na párty, tak potom Pho Ga je vynikajúcou polievkou, ktorá vás dokáže rýchlejšie zmierniť  následky prehýrenej noci.

Čo budete potrebovať na polievku:

  • 1 kg kuracích trupov, my sme pridali aj stehno a trochu kuracích pŕs, aby bol dostatok mäsa
  • 100g cibule
  • 3 ks badyánu
  • čerstvý zázvor – 2-3 cm
  • kúsok celej škorice
  • 5-6 ks hrebíčkov
  • soľ, čierne korenie, nové korenie
  • citrón
  • ryžový ocot
  • čerstvá jarná cibuľka
  • mungo klíčky – voliteľné
  • ryžové rezance – 30-50g na porciu

PhoGa-4Postup:
Kuracie trupy poriadne umyte a dajte variť do primeraného množstva studenej vody.  Na rozpálenej panvici opečte na sucho všetko korenie, zázvor  a aj cibuľu, ktorú ste rozrezali na polovice (netreba ju šúpať, len umyť)

Polievku pomaly varte pod pokrievkou, tak aby vývar nevrel, lebo nebude číry. Po cca. pol hodinke varenia pridajte lyžicu soli, vložte do hrnca obe polovice cibule a korenie. Je praktické dať opečené koreniny do vrecúška na čaj, ľahko ho vyberiete z vývaru. Vývar varte minimálne 2-3 hodiny, aby bol poriadne tuhý a výživný.

Ryžové rezance uvarte podľa návodu.

Servírovanie: rezance vložte do väčších , ktoré ste si nahriali. pridajte mäso, ktoré ste obrali z uvareného kuraťa pridajte nakrájanú  jarnú  cibuľku aj s vňaťou, ktorú môžete nahradiť aj pažítkou, alebo pórom. Dochuťte lyžicou kvalitnej rybacej  omáčky, prípadne ryžovým octom, citrónom alebo limetkou. Môžete pridať za hrsť mungo klíčkov. Pre tých, ktorí majú radi ostrejšie jedlá odporúčame pridať čerstvú chilli papričku.

Polievka sa obvykle je paličkami, ale môžete si pomáhať lyžicou, alebo lyžicou a vidličkou, lebo rezance sú dlhé.

Tá naša polievka bola naozaj chutná, krásne zafarbená a exoticky voňavá. Ak jej uvaríte viac, dajte si ju zamraziť a ak by vás oslabil bacil, alebo zmohla únava po prebdenej noci, takáto polievka vás veľmi rýchlo postaví opäť na nohy.