Teplo, teplejšie … horúúúco!!!
Také máme teraz letné dni na Slovensku. Slnko a horúčavy k letu patria. V januári sa všetci tešíme práve na to, ako bude teplo a nebudeme si musieť obliekať 4 vrstvy, ale keď to trvá tak dlho a intenzívne ako tohto roku … no povedzme, že trochu viac aj šomreme a spokojnosťou sa náš stav nedá nazvať.
Nie sme zvyknutí na takéto horúčavy, určite nie na takéto dlhé trvanie a hlavne nás vyčerpáva vysoká nočná teplota – nemáme možnosť dobrého kvalitného oddychu, spánku a následné dni sú akosi bez chuti.
V týchto dňoch je dôležité dodržiavať pitný režim, na to upozorňujú všetci ale rovnako je dôležité mať prísun kvalitnej pestrej stravy s bohatým prídelom živín. Nie sme prívržencami raw diéty (ani raw stravovania), rady zjeme aj v letných dňoch varené, alebo inak tepelne upravené jedlo .
Vyberáme si však ľahšie jedlá, ktoré neodoberajú veľa energie a nezaťažujú trávenie.
Pravidelne jeme rôzne pestré zeleninové šaláty, vyhľadávame nové druhy zeleniny a kombinujeme surovú zeleninu s varenou, grilovanou, pečenou v rúre a k tomu kvalitné syry, pravé šunky, olivy, avokádo, sardelky, pečené ryby, strukoviny …. je toho veľa.
Máme rady aj studenú paradajkovú polievku no a dnes sme si pripravili studenú uhorkovú polievku. Nie je to známy bulharský Tarator. Týmto skvelým jedlom nás pohostila naša priateľka Kate a zachutilo nám tak, že sme ho už viackrát pripravovali.
Je to tradičná ruská polievka „Okroška“ a pripravuje sa z tradičného kvasu a buď je len zeleninová, alebo rybia či mäsová.
Jej príprava je nenáročná na suroviny. Je však dobré pripraviť si ju trochu skôr a nechať ju v chladničke oddychovať aspoň 3-4 hodinky pred podávaní. Nič nepokazíte ak ju pripravíte dopoludnia a budete ju servírovať na večernej párty. Zaručený úspech 🙂
Nepotrebujete k nej kvas, ani my sme ju takto nepripravovali. Ale poďme spolu na recept 😉
Budete potrebovať:
- 500 ml dobrého hustého jogurtu (môžete použiť aj ovčí)
- 4 ks stredne veľkých zemiakov
- 400 g očistenej šalátovej uhorky
- 2 ks jarnej cibuľky
- 6 ks reďkoviek
- zväzok čerstvého kôpru
- soľ, korenie, balsamico ocot biely (resp. citrón)
- štipku cukru
- 2 ks vajcia (alebo 6 ks prepeličích vajec)
- vodu
Postup:
Zemiaky očistite, nakrájajte a varte v osolenej vode, do ktorej ste pridali lyžičku octu, aby sa nerozvarili. Keď sú uvarené nechajte ich scedené schladiť.
Očistite uhorku a nakrájajte ju na drobné kocky. Jarnú cibuľku nakrájajte na drobno aj s vňaťou, reďkovky nakrájajte na tenké plátky.
Jogurt dajte do väčšej misy, pridajte do neho zeleninu , osoľte, okoreňte a dajte lyžicu octu a čajovú lyžičku cukru. (cukor zvýrazní chute). Premiešajte a doplňte studenými varenými zemiakmi. Všetko premiešajte a dolejte toľko vody, aby ste mali hustejšiu polievku. Nasekajte na jemno čerstvý kôpor a primiešajte ho k polievke. Nechajte v chladničke pár hodín.
Uvarte vajcia na tvrdo (pri intolerancii na slepačie vajcia použite prepeličie).
Pred podávaním pridajte do polievky nakrájané vajíčka a podľa chuti ešte cibuľku, reďkovky, alebo kôpor.
Dobrú chuť vám želáme a príjemné schladenie s touto polievkou 🙂