MuffinyJablkoMarcipan2Jablko patrí medzi naše najprirodzenejšie ovocie. Nie nadarmo sa hovorí: Jedno jablko denne a nemusíte ísť k lekárovi. Na svete existuje okolo 30 000 odrôd jabĺk. Z toho však len niečo cez 1000 sa pestuje, rastie u nás. Existujú napríklad jablká krajové, či miestne, ktoré môžete nájsť iba v určitej doline, alebo obci. Napríklad Holubičky, Pogáč, Šimkovo a pod. Existujú neziskové organizácie, ktoré sa postupne starajú o to, aby boli obnovené pôvodné druhy, aby sa zachovali a postupne vrátili k pestovateľom.

Do samotného predaja ku koncovým zákazníkom sa z tohto obrovského množstva odrôd, dostane približne 20 druhov jabĺk.

Jabĺčko obsahuje:

  • vodu (až 84%)
  • vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
  • veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny a z tela ich odvádza von
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • vitamín C
  • minerály: draslík, vápnik, horčík
  • rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu

Využíva sa dlhodobo v ľudovom liečiteľstve pri rôznych chorobách, symptómoch. Tak napríklad:

  • zvýšenú teplotu zráža nastrúhané jablko a jeho čerstvá šťava
  • odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
  • kyslé jablká podporujú činnosť čriev a napomáhajú pri zápche
  • pri hnačke pomáhajú varené alebo pečené jablká

Ale existuje ešte mnoho ďalších spôsobov využitia jablka pre zdravie a jeho využitie v kuchyni.

Liečivé účinky jabĺk podporuje mnoho vedeckých štúdií. Veď posúďte sami, čo veda o jablku zistila:

  • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
  • posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi (preto sú vhodné aj pre diabetikov)
  • podporujú trávenie
  • blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
  • povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
  • chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
  • vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri chudokrvnosti
  • pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
  • čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
  • posilňujú ďasná

Z jabĺk sa vyrábajú rôzne jedlá. Od raňajok cez hlavné slané jedlá až po dezerty, koláče. Mnoho inšpirácií sa dá nájsť na webe, často na poľských food blogoch, pretože sú to práve Poliaci, ktorí sú najväčším producentom jabĺk a veľmi ich využívajú v kuchyni. Či už samotné jablká, jablkové pyré, alebo cider. Ryba chutí vynikajúco s jablkovým šalátom, kačka s karamelizovanými jablkami, zapečené zemiaky s jablkami a modrým syrom (syrom s modrou plesňou), ale isto nie je na zahodenie aj typická Zubrowka podávaná v jablkovom džúse.

No a my sme si na vás dnes pripravili recept na niečo sladké a veľmi chutné. Je to recept na jablkové muffiny s marcipánom, ktoré sme podávali na akcii Pyrée Soirée v Starej tržnici v Bratislave (24.10.2015) Ak ste nemali možnosť ochutnať, môžete si túto dobrôtku pripraviť doma sami.

MuffinyJablkoMarcipan3Špaldové muffiny s jablkom a marcipánom
Budete potrebovať na cca. 12-18 muffiniek (v závislosti na veľkosti formičiek na muffiny):

  • 225g Špaldovej múky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 č.l. prášku do pečiva
  • 1/2 č.l. natronu
  • 200 g hustej kyslej smotany
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1 jablko
  • 2 PL sekaných orechov (nemusí byť)
  • ½ č.l. mletej škorice
  • 100 g marcipánu
  • 50 g hrozienok (brusnice)
  • trochu mlieka

Príprava:
MuffinyJablkoMarcipan1
Rúru  predhrejte na 180°C.
Vajce rozšľahajte vidličkou. Múku, prášok do pečiva, natron, soľ, cukor a vanilkový cukor zmiešajte. Do tejto zmesi vmiešajte kyslú smotanu a roztopené maslo (nie horúce). Jablko nakrájajte na drobné kocky. Marcipán nastrúhajte na hrubšie do múčnej zmesi.
Pridajte vajce, jablko, hrozienka škoricu a orechy. Zamiešajte a ak je cesto veľmi husté pridajte trochu mlieka. Naplňte muffinové formičky tak do ¾ a pri 180°C pečte asi 20 – 25  minút.
Vychladnuté môžete posypať ešte škoricou.