food-allergySedela som v príjemnej domáckej kaviarni v Bratislave, čakala na kamarátku a popri tom som popíjala dobré presso. Pri vedľajšom stole sedeli dve dámy v stredných rokoch a rozprávali sa. Obe veľmi elegantné, jedna v klobúčiku. Takmer ako z filmu o anglickej kráľovnej. Preto som si ich aj všimla. No pravdou je, že odkedy sa venujeme zdraviu a výžive často si vypočujeme rozhovory ľudí, ktoré sa výživy a zdravia týkajú.
Sedeli blízko a tak sa som si vypočula ich rozhovor. Pani v klobúčiku sa chválila s nadšením tej druhej, že pred rokom jej zistili alergiu na mlieko. A tak vylúčila všetko mliečne a teraz po 10 mesiacoch od zistenia alergie má kontrolné testy na alergiu už negatívne a tak je alergia preč. Rozprávala to s obrovským nadšením a hovorila jej, že práve teraz si vychutnáva svoje prvé presso s mliekom. Po 10tich mesiacoch a že sa už teší na to, ako si dá ráno kakao. Hm, pomyslela som si, zrejme si zle vysvetlila výsledky, alebo jej nikto nepovedal, že alergia je trvalý stav.

Ako to teda je? Môže alebo nemôže pani jesť mliečne výrobky, ak sú testy na alergiu po eliminačnej diéte negatívne?

Pri našej praxi v centre sa často stretávame s tým, že naši klienti, ktorí trpia alergiou alebo intoleranciou nevedia presne ako tieto reakcie vznikajú a čím sa líšia. Ako sa k nim postaviť, ako sa správať a stravovať.

Aké sú zásadné rozdiely medzi alergiou a intoleranciou – senzitivitou na potraviny, alebo zložky potravín?

Rozdiel je v prvom rade v tom, ako sa jednotlivé reakcie zisťujú.

Zatiaľ čo pri alergii sa zisťujú špecifické IgE protilátky pri intolerancii sa zisťujú IgG.

IgE protilátky vznikajú v tele, ak dochádza k alergickej reakcii. Primárne sa teda jedná o okamžitú reakciu imunitného systému. Reakcia môže mať rôzne podoby, ale obvykle k nej dochádza v krátkej dobe. Zhoršené dýchanie, nadúvanie, žihľavka, až reakcie, ktoré môžu ohroziť zdravie a život (anafylaktiký šok)

Obvykle sa preto alergia na potraviny ľahko zisťuje a riešením je doživotné vynechanie danej potraviny zo stravy. Často však dochádza k mylnému záveru, že alergiu už nemáme, ak sú po istej dobe testy na IgE negatívne. Čo sa stalo?

Dlhodobejším vylúčením danej potraviny zo stravy totižto telo prestáva vylučovať protilátky , a tak pri opätovných testoch a eliminačnej diéte môžeme mať dobré výsledky , ktoré alergiu nezistia. Lenže alergia je trvalá, len  telo nevylučuje protilátky a tým neoslabuje naďalej imunitný systém.

Preto ak máte podozrenie na to, že trpíte alergiou je veľmi dôležité, aby ste pred testami u imuno-alergológa potravinu nevylúčili dlhodobo zo stravy, pretože výsledky môžu byť klamlivé, zavádzajúce. Upozorňujeme na to preto, lebo súčasný bezlepkový trend môže mať nepríjemné následky pre ľudí, ktorí trpia takouto alergiou, alebo môžu mať aj celiakiu, potraviny s lepkom vysadia a pri testovaní protilátok dôjde k falošným výsledkom.

Toľko k alergii 🙂 Riešenie je naozaj jednoduché. Vylúčiť danú potravinu natrvalo zo stravy a nahradiť ju inými alternatívami.

A teraz intolerancia. Často diskutovaný problém, často označovaná ako ďalší výmysel, alebo spôsob, ako si firmy, ktoré vyrábajú takéto testy zarobia. Ale pravdou je, že IgG protilátky existujú.

IgG protilátky indikujú takzvanú sekundárnu imunitnú reakciu, čím intolerancia na potraviny je. Pozitívne protilátky sú vtedy ak dochádza k opakovanému stretnutiu s antigénom. Intolerancia je tiež označovaná aj ako sekundárna alergická reakcia. Ako teda vzniká.

Stena čreva býva často narušená, v prenesenom význame „deravá“, čo spôsobil  náš životný štýl, ochorenia, liečivá, stres. A tak môže dôjsť k stavu, kedy spracovanie zložiek potravy v čreve nie je povedzme … dokonalé. Črevo tak cez svoje steny prepúšťa do krvného obehu látky (proteíny) ktoré nie sú rozložené na najmenšie častice. Na tieto látky (proteíny) potom sekundárne zareaguje náš imunitný systém. Reakcia nie je okamžitá, ako pri alergii ale dochádza
k nej neskôr. Príznaky sú rôzne a je ich veľké množstvo.

Na rozdiel od alergie je intolerancia riešiteľný problém a súčasťou liečby je eliminačná diéta, zlepšenie životného štýlu, zníženie stresu, dôkladná starostlivosť o zdravie čriev.

Rovnako ako pri alergii je dôležité, aby ste svojvoľne nevylúčili zo stravy potraviny, ktoré vám môžu spôsobovať problémy. Inak bude test opäť negatívny a nemusí vyriešiť váš problém.Allergies word cloud


Zhrnutie:
Rozdiel medzi alergiou a intoleranciou je výrazný.

  • Alergia je okamžitá reakcia imunitného systému. Obvykle rýchla reakcia s nepríjemnými prejavmi.
  • Intolerancia je sekundárna reakcia imunitného systému. Primárne reaguje naše črevo – trávenie.

Ako sa chrániť?

  • Pred testami zbytočne nevylučujte potraviny zo svojho jedálnička, samozrejme ak vám nespôsobujú závažné zdravotné a život ohrozujúce problémy.
  • Po testoch sa podrobne oboznámte s výsledkami a podľa nich dodržiavajte správny stravovací režim.

Je dôležité, aby Vaša strava bola čo najpestrejšia najmä ak sa jedná o intolerancie, nakoľko tieto majú kumulatívny efekt a pri neustálom dráždení čreva a imunitného systému môže počet potravín, alebo ich zložiek na ktoré máte intoleranciu narastať.

Jednotvárnosť a stereotyp v stravovaní je základom nielen zdravotných problémov ale aj obezity, ktorá v súčasnosti naberá stále väčšie rozmery.

Zdá sa vám to všetko zložité a neviete ako na to?

Nie ste na to sami, ak potrebujete pomôcť s jedálničkom, vašimi potravinovými problémami alebo aj s nadváhou, v našom BODY reštart – Centre výživy a pohybu vám s týmito problémami vieme pomôcť.  Neváhajte nás kontaktovať.