CokoCookiesBezMuky-1

Čokoláda, to je to, čo nám ide. Ja aj Jarka máme čokoládu rady. Ale takú ozajstnú, pravú. Kde je kvalitné kakao, kakaové maslo. No niekedy prídu na chuť aj iné lahôdky, ako čistá čokoláda. Niečo, ako keksík, ale trošku mäkkší, niečo, čo si vieme vychutnať pri dobrej káve, alebo čaji. Niečo, čo uspokojí chuť na sladké, ale zároveň 😉 nie je až takým prehreškom.
Skrátka čokoládové, ale zdravšie, z kvalitných surovín a hlavne, nech to netrvá dlho 😉

No a práve také sú tieto čokoládové cookies. Navyše sú bez múky, takže isto potešia aj bezlepkáčov a každého, kto sa z akéhokoľvek dôvodu vyhýba akejkoľvek múke a sú aj bez pridaného cukru.
Bez pridaného znamená, že sme nepridali klasický cukor, či už rafinovaný, alebo trstinový, ani kokosový, ani med  alebo iný typ sladidla. A keďže my v našej praxi vôbec nepoužívame umelé ani prírodné sladidlá (xylitol, stévia a pod.* – viď poznámka pod článkom) o to viac nás potešil výsledok.
A ak použijete kvalitnú čokoládu bez laktózy, potom sú aj bez mliečnej bielkoviny a laktózy.

Čo budete potrebovať na cca. 12-14 cookies:

  • 160g zrelých banánov – čím zrelšie, tým lepšie
  • 50g mandľové masla, ale môžete použiť aj arašidové, kešu maslo, alebo iné čisté orechové maslo bez pridaného cukru
  • 10g kvalitného kakaa
  • čajová lyžička sódy bikarbóny – cca. 5-6g
  • 80g najemno mletých mandlí (mandľovej múky)
  • 35-40g čokoládových chipsov, alebo nasekanej čokolády – my sme použili 70%
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu – ak ho nemáte, nemusíte ho pridať
  • trošku mletej škorice pre chuť
  • štipku soli

Postup:
Rúru rozohrejte na 180°C. Pripravte si plech na pečenie, na ktorý ste dali papier na pečenie.  Rozmixujte banány do hladka. Pridajte orechové maslo, kakao, škoricu, sódu, vanilkový extrakt, soľ a dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny prepojili.
Potom pridajte mleté mandle (mandľovú múku) a opäť dobre premiešajte.
Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu, alebo čokoládové chipsy a zamiešajte do masy.
Pomocou lyžice odoberajte hmotu a vytvarujte cookie, ktoré postupne poukladajte na plech na pečenie.
Pečte 15-20 minút kým nebudú cookie upečené z oboch strán do zlatova.
Skladujte v plechovej krabičke, najlepšie v chlade. Dlhšie tak vydržia.
Nám chutili ešte lepšie na druhý deň. Sú jemnučké, mäkšie ako klasické cookie, ale chutia naozaj nádherne.

Poznámka k sladidlám: 
My ich v našej kuchyni nepoužívame. Okrem stévie každé sladidlo a najmä tie, ktoré sú vyrábané akoukoľvek „jemnou“ ale chemickou cestou ovplyvňujú hladinu glukózy. Mnohé z nich už nie sú považované za bezpečné. Často majú laxatívne účinky. Navyše ich nasládla chuť stimuluje k ďalšej konzumácii a často si pridáme ďalšiu porciu s myšlienkou: „Veď je to bez cukru a nepriberá sa z toho“
Koláčiky, zákusky a dezertíky sú tu preto, aby sme si vychutnali a spravidla sú vždy sladké.
Zákusky, koláčiky či dezerty sú pri servírovaní  menu podávané po hlavnom jedle ku káve, alebo čaju.
Veľkosť tu zohráva dôležitú úlohu. Vždy sú to malé porcie, ktoré uzavrú podávanie menu. Dosť často konzumujeme koláče, zákusky a rôzne dezerty vo väčšom množstve a aj kedykoľvek počas dňa.
Vychutnajte si malý dezert po kvalitnom jedle a už nikdy nebudete pripisovať dezertom príčinu zvyšovania vašej hmotnosti. Záleží totiž na množstve a kvalite 🙂