Milujem arašidové maslo. Nie to „crunchy“ chrumkavé, ale také to krásne, hladké, voňavé a čisté. Čisté arašidové. Bez pridaných vecičiek, ako je cukor, olej, farbivá a konzervanty. Veď arašidové maslo to nepotrebuje. Rada si kupujem naozaj kvalitné, aby som sa vyhla plesniam a iným nedostatkom, ktoré vznikajú pri uchovávaní arašidov.
Samozrejme, maslo sa dá vyrobiť aj doma. Potrebujete k tomu iba arašidy a naozaj dobrý mixér, mlynček, ktorý vám ich zomelie tak, aby z nich vzniklo maslo, hladké a voňavé.
Mňam 🙂
A na úvod trochu o arašidoch a ich botanickom zaradení:
Arašidy, alebo inak podzemnica olejná je klasifikovaná tak netradične, aj ako bôbovitá rastlina (strukovina), ale aj ako olejovitá rastlina, pre vysoký obsah tukov. Z nutričného pohľadu sú arašidy príbuzné vlašským orechom, mandliam, ktoré sú označované aj ako orechy. Pričom pojem „orech“ vzniká tak, že je to ovocie, ktorému dozretím vznikne veľmi tvrdý povrch. Z tohto pohľadu teda arašidy nie sú orechy 😉 lebo ich škrupina nie je veľmi tvrdá, ale podobajú sa skôr strukovinám.
Arašidy nerastú vo voľnej prírode, ale iba umelo a ich najväčším producentom je Čína, potom India a USA. Vypestujú sa desiatky miliónov ton ročne.
Zaujímavosťou je, že už hrsť arašidov obsahuje približne 70 miligramov resveratrolu, vynikajúceho prírodného antioxidantu. Štúdia z Univerzity na Južnej Floride preukázala, že resveratrol z arašidov môže brániť aj steatóze (chorobné stukovatenie) pečene. Steatóza vzniká nadmernou konzumáciou alkoholu, ale aj zlým stravovaním, nadváhou, obezitou, kedy vzniká veľké množstvo vnútrobrušného tuku.
Pri štúdii bol to práve resveratrol z arašidov, ktorý bránil kumulácii tukov v pečeni u pokusných myšiek. Ďalšie výskumy preukázali, že resveratrol chráni pred rakovinou, aterosklerózou a mozgovou príhodou a predpokladá sa, že pôsobí preventívne aj pri rakovine prostaty.
Hovoríme o konzume nepražených a nesolených arašidov, resp. pravého arašidového masla.
Ale teraz už sľúbený recept. Cookies sú vhodné ako snack na cesty, do práce, školy a sú vhodné aj popoludní ako dobrý olovrant. Nie sú to keksíky na „ zobanie“ pri TV alebo čítaní 🙂
Budete potrebovať približne na 10-12 cookies:
- 200 g arašidového masla
- 70g kokosového cukru (má nižší GI)
- 2 slepačie vajcia, alebo 10 prepeličích
- 2 odmerky kvalitného proteínu – ak chcete bezlaktózovú verziu, potom použite rastlinný proteín – napríklad kvalitný ryžový alebo hráškový – optimálne s 80% proteínov
Postup:
Vajcia rozšľahajte vidličkou a pridajte ich do cukru, premiešajte a pridajte arašidové maslo (pyré), dobre premiešajte a pridajte dve odmerky proteínu (najlepšie sa hodí vanilkový). Z hmoty vytvarujte cookies, pritlačte ich vidličkou a pečte pri teplote 180 C cca 15-20 minút (aby veľmi nezhnedli).
Pri 12 kúskoch má jedno cookie tieto výživové hodnoty:
- energetická hodnota: 160kcal
- sacharidy: 7.3g
- bielkoviny: 10.16g
- tuky: 9.47g