namacaj_nie_naduvaj

Nedávno sme uverejnili na našom blogu článok s receptom na domáce mandľové mlieko. Pred jeho samotnou výrobou bolo potrebné namočiť mandle na istú dobu.

Namáčanie, klíčenie, sušenie semienok, jadierok, obilnín, zŕn, orechov … to všetko sú metódy, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Prečo je tomu tak?

Orechy, semiačka ale aj obilniny sú nutrične veľmi bohaté. Avšak ak chcete využiť ich potenciál naplno, chcete urobiť ešte niečo navyše pre svoje zdravie, potom je vhodné naučiť sa ich namáčať a pochopiť dôvody prečo je to dôležité.

Už naše prastaré mamy vedeli, že namáčanie so sebou prináša prospech pre naše trávenie. Tieto plodiny v sebe nesú okrem dobrých živín aj  istý podiel toxínov, ktoré rastlinu ochraňujú, ale nám škodia. A práve to je jeden dôvod prečo by sme mali plodiny namáčať.

Orechy, semienka a zrnká sú prirodzene chránené toxickými látkami pred ich poškodením. Dôvodom, prečo je to tak, je ich „životná úloha“ A tou je vyklíčiť a priviesť na svet novú rastlinku. Takže tieto plody musia byť chránené pred mechanickým a iným poškodením.

Po styku s vodou, navlhnutí dostáva, v prenesenom význame, plodina signál aby tieto toxíny prirodzene uvoľnila. Vlhkosť, voda sú podmienky pre klíčenie a rast novej rastlinky. A práve preto je proces namáčania taký dôležitý. Zbavuje plodinu toxínov, ktoré ju chránia.

Tento proces ochrany je naozaj unikátny a preto ak v našej strave konzumujeme zvýšené množstvo takýchto plodín, môže to mať za následok negatívne odozvy nášho organizmu a negatívny vplyv na naše zdravie.

Možno sa už aj vám stalo, že po nadmernej konzumácie obilnín, jadierok alebo orechov ste mali nepríjemné pocity v žalúdku, bruchu, nadúvalo vás, cítili ste zvýšenú ťažobu – horšie vám trávilo…

Jeden z dôvodov je narušenie našich prirodzených enzýmov. Proteázy, lipázy a amylázy. Keďže toxíny v plodinách sú nežiaduce pre naše trávenie, pôsobia ako inhibítory enzýmov a tým narúšajú prirodzenú funkciu našich enzýmov: proteázy, lipázy a amylázy, čo zhoršuje trávenie, spracovanie a využitie jednotlivých živín – proteínov, tukov a cukrov.

Ďalšími nežiaducimi látkami, ktoré sa nachádzajú v nenamočených plodinách sú fytáty (soli kyseliny fytovej). Tieto sa nachádzajú najmä v zrne, obilninách. Kyselina fytová sa nachádza v ic vonkajšom obale. Táto kyselina blokuje vstrebávanie živín, najmä vápnika, ale aj železa, zinku, či medi, magnézia.

Za dávnych čias, keď sa začínalo s pestovaním zŕn, nechávali ho roľníci stáť aj niekoľko týždňov na poli vo vlhkosti, ktoré začalo klíčiť. Až potom ho mlátili a mleli. To všetko malo za následok rozklad kyseliny fytovej. Takže namáčanie zŕn a ich prípadné klíčenie napomáha odstrániť túto kyselinu, čím sa zvyšuje využiteľnosť živín a zlepšuje trávenie týchto plodín.

Pri fermentácii sa často uvoľňujú možno trochu nepekne voňajúce vône :D, ale dôležité je uvedomiť si, že za touto vôňou je ukryté naše zdravie.

Je jedno či sú to orechy, semienka, zrná, obilniny. Namáčaním sa zvyšuje ich výživová hodnota a odbúravajú sa toxíny.

Ja viem, chce to čas, plánovanie. Ale určite to stojí za vyskúšanie. Zistíte, že plodiny majú zrazu inú, lepšiu chuť a vaše trávenie sa vylepšilo.

Nemusíte za pustiť hneď do klíčenia, ale určite prospeje svojmu zdraviu, ak budete orechy, semienka, zrnká namáčať a pred ďalším použitím ich premyjete a tak použijete. Je to jednoduché: namáčať, opláchnuť, uvariť a vychutnávať.

Namáčanie zŕn ich navyše zjemní, zmäkčí  a urobí ich nadýchanejšie.

Mnoho ľudí nemá rado chuť celozrnnej ryže. Avšak ak ju vopred namočíte na 24-48 hodín, zistíte, že jej chuť a textúra je úplne iná. Pamätáme si ešte časy, keď k nám prišla celozrnná ryža a s ňou odporúčanie, aby sme ju pred varením namočili na 48 hodín. Dnes sa však akoby táto informácia stratila a s ňou aj prospešný efekt namáčania.

A ako správne namáčať a klíčiť? Tak na to máme tiež radu a dozviete sa ju už čoskoro v ďalšom článku na našom blogu.

Informácia: zdroj obrázku: http://veganpanacea.com/files/post/dsc_0850-1.1000×500.jpg?b338efcd319c4dfb410237b4858e9e6d