WithLoveToFood-7
Nedávno som sa stretla so známou. Bolo to po dlhšej dobe a musím povedať, že prvý pohľad ma veľmi prekvapil. Moja známa (volajme ju trebárs Katka) bola vždy športový typ. Behávala, bicyklovala, chodila rada na túry a vychádzky. Nikdy nebola taká úplne štíhla s nízkym podielom tuku. Ale vždy vyzerala veľmi dobre. A teraz …  už prvý pohľad ukázal ,  že pekné krivky sú preč a kondícia už zrejme tiež.

Katka sa ponáhľala, ale dohodli sme sa, že sa o 2 dni stretneme na káve. A tak sme sa stretli v malej útulnej kaviarni. Chvíľku sme klábosili o všeličom, ale potom sa Katka rozhovorila.

Priberám a priberám a …. už vôbec sa necítim vo svojom tele dobre.
Samozrejme nasledovala obvyklá otázka: Prečo?

Musím povedať, že podobných príbehov poznáme z praxe už veľmi veľa. Práca, rodina, menej času na pohyb lebo kariéra, viac únavy, ale … strava je určite dobrá. Stravujem sa zdravo …. Stravujem sa dobre. To boli odpovede ešte predtým, ako som vypovedala otázku smerom k stravovaniu.

No a tak … prišla na rad otázka: Katka, odkiaľ vieš, že dobre ješ?

Často totižto počúvam odpoveď typu: Ale ja sa dobre a zdravo stravujem!

Vo výžive platí a vždy bude platiť pomer dvoch hodnôt: energetický PRÍJEM a VÝDAJ. Aj keď to veľmi veľa ľudí nerado počúva.

Treba si uvedomiť aj to, že aj keď sa budete stravovať iba zdravo, budete jesť všetko zdravé, bio … ani to Vám nezaručí, že budete štíhli a zdraví.

Takže otázka: Odkiaľ vieš, že dobre ješ? By sa dala poopraviť: Odkiaľ vieš, že ješ presne podľa svojich výživových potrieb?

  • Ako viete, že zjete tak akurát, aby ste si udržali hmotnosť, alebo aby ste primerane chudli, alebo priberali?
  • Viete koľko energie ste zjedli na raňajky, obed? Koľko ste energie minuli?

To je jedna časť otázky, no a samozrejme tá druhá sa týka aj toho, čo v skutočnosti zjete.

Iba 3-5% ľudí má prehľad o tom, ako to naozaj vyzerá s ich jedením a energiou. Časť tvoria niektorí profi športovci, časť aj bežná populácia, no to číslo je naozaj veľmi nízke.

Pri nedávnej akcii počas ČSOB Marathon v NC Eurovea sme zo všetkých meraní na našom špecializovanom prístroji JAWON Medical mali až 97% meraní mimo normu. 97% ľudí trpelo nadváhou až obezitou a hodnoty ich vnútrobrušného (viscerálneho) tuku boli nad normu 🙁

Myslíme, že toto je veľmi alarmujúce číslo.

A preto sa opäť na klávesnicu tlačí otázka: Odkiaľ vieš, že dobre ješ?

Každý sme veľmi individuálny. Máme iné zloženie tela, iný podiel svalov, tuku, vody, inú zdravotnú históriu, iný vek, výšku, iný bazálny metabolizmus, inú úroveň stresu, rozdielnu kvalitu spánku. Takto by sme mohli ešte dlho pokračovať. Sme skrátka jedinečný medzi všetkými viac ako 7 miliardami ľudí.
Tak prečo potom očakávame, že pre nás bude fungovať identický jedálniček vystrihnutý z časopisu alebo vytlačený plán podľa kolegu?

Jediný spôsob ako zistiť či dobre jete je … spoznať seba, svoje potreby a sledovať si to. Zapisovať, vážiť, merať, vedieť o tom, čo do tela dávate a samozrejme koľko spotrebujete (energie). Každý deň …
A verte nám, kým dosiahnete svoju optimálnu hmotnosť a budete sa dobre a zdravo cítiť vo svojom tele s istotou budete vedieť čo treba jesť a aj kedy.
Ako dlho to bude trvať? To zistíte až vtedy, keď to urobíte, iný termín by bol len lacný sľub. Teda nie o týždeň, ani o tri dni alebo 14 dní. Takáto zmena nie je ako liečba antibiotikami. A ktokoľvek, kto vám sľubuje rýchle výsledky (poprípade aj bez námahy) vám otvorene klame do očí.

Ak zistíte, aké výživové potreby máte, pripravíte si stravovací plán, budete jesť, dostatočne piť, budete sa pravidelne hýbať podľa vašich pohybových možností, budete evidovať svoj energetický výdaj, budete dobre spávať, naučíte sa relaxovať, naučíte sa…atď. Tak potom určite docielite svoju zmenu. Docielite Vašu optimálnu hmotnosť. 

Ak si neviete predstaviť, že takúto úlohu sami zvládnete, nemáte informáciu o Vašich individuálnych výživových potrebách, tak s tým Vám vieme pomôcť a viesť Vás na Vašej ceste k úspešnej zmene.

Sme odborníčky v tejto oblasti a naše vzdelanie je podložené úspešným absolvovaním školy v Brne a akreditáciou v oblasti výživy 🙂
V máji máte jedinečnú možnosť zúčastniť sa na  našom ozdravnom pobyte, kde prejdete za jeden týždeň zmenou, v ktorej budete potom doma s ľahkosťou pokračovať. Ak vás to zaujalo, viac informácií nájdete tu.

Zaujalo vás to? Chcete urobiť zmenu? Potom nás kontaktujte a my Vám rady ukážeme cestu a pomôžeme uskutočniť zmenu.

Zaujíma Vás meranie na našom prístroji JAWON? V mesiaci apríl máme akciu 50% zľavu na meranie a konzultáciu v dĺžke cca. 30-40 minút. Lebo … na hmotnosti „nezáleží“ – dôležitejšie je, čo tú hmotnosť vytvára 🙂 Konzultáciu s meraním si môžete objednať tu. V predmete správy uveďte kód: APRIL50
Meranie50%