EnergetickeProteinoveGulky-5

Moja cesta za zdravím, výživou, športom ma naučila veľa. Utvrdila som sa v tom, že ja  som človek, ktorý potrebuje snack.  Mne  najlepšie vyhovuje 4-5x denne jesť, ak aktívne športujem aj 6-7x a keď som bez desiaty alebo olovrantu mám nielen veľký hlad, ale často potom skĺznem do nevhodného zajedania.

Naučila som sa stravu si plánovať a tak už ma hlad a nevhodné nákupy zriedkakedy prekvapia. Plánovanie mi prinieslo do života mnoho výhod. Nielen že viem, či sa správne stravujem ale moje nákupy v potravinách sú cielené a moja peňaženka v pohode 🙂

Ak totižto nakupujete s nákupným zoznamom veľmi ľahko odoláte lákavým akciám, ponukám a super ponukám v obchodných centrách.

Mám rada snacky, ktoré sú rýchlo hotové, sú chutné a musím sa priznať, majú aj chuť čokolády. Čokoláda je pre mňa niečo, čoho sa neviem vzdať 😀 ale ak si vyberáte kvalitnú čokoládu bez zbytočného cukru, palmového tuku a pod. potom aj to nemusí byť problém 😉

Rovnako mám rada orechové maslá. Aj keď je pravdou, že si pri príjme tukov musím dávať väčší pozor (moje telo tuky horšie metabolizuje) rada si doprajem kvalitné orechové pochúťky v rozumnom množstve. Aj tu totižto platí, lyžica je OK, 3-4 lyžice sú už veľa.

No a ak dôjde ku kombinácii orechové maslo, čokoláda, tak potom je to ako splnený sen 😉

Vždy som chcela vyrobiť si orechové maslo doma. No na to treba pomerne výkonný mixér, ktorý dokáže  z orechov vyrobiť peknú hladkú orechovú hmotu.

Nedávno sa nám dostal do rúk, do kuchyne na testovanie prístroj Optimum ThermoCookPro, spoločnosti Froothie. Prístroj, ktorý má 20 preddefinovaných funkcií a navyše zvláda aj to, že si ho môžete naprogramovať podľa seba, takzvaná funkcia DIY.

EnergyBalls_Froothie-1

No a to bola doslova voda na môj mlyn v túžbe vyrobiť si vlastné, domáce, orechové maslo.

Je to skrátka skvelý domáci pomocník a musím Vám prezradiť, že dokonca aj „varí sám“, ale o tom nájdete informácie v ďalšom článku. Testovali sme ho na smoothie, pomalé varenie, dusenie, varili sme polievku aj rizoto, zomleli sme už vlastnú múku a … urobili aj orechové maslo.

Maslo sme vyrobili doslova za pár minút. Použili sme kvalitné bio suroviny (konkrétne kešu orechy) a tak sme sa mohli spoľahnúť aj na kvalitu masla. Výkon mixéra nám poslúžil na to, aby sme v priebehu minutiek mali k dispozícii 300-400g kvalitného orechové masla. Samozrejme s výkonom je spojený aj mierny hluk, ale je pravdou, že orechové maslo nezvykneme vyrábať denne a nie v noci 😀

Rozhodne je to funkcia prístroja, ktorá je okrem ďalších veľkým prínosom.

A práve maslo, ktoré sme si vyrobili na ThermoCooku – ako sme ho familiárne nazvali – nám poslúžilo ako základ do týchto guľôčok  🙂

EnergetickeProteinoveGulky-3

Sú vhodné ako snack na desiatu alebo olovrant. Majú svoju výživovú hodnotu a môžeme použiť také orechové maslo, ktoré máte doma. Samozrejme výživové hodnoty sa mierne zmenia. Ale ich podrobný popis nájdete pod receptom.

Teraz už  recept.

EnergetickeProteinoveGulky-6Čo budete potrebovať na 14 guľôčok s hmotnosťou 25g:

  • 130g kešu masla (alebo iného orechového masla)
  • 50g medu
  • 50g ovsených vločiek (ak potrebujete bez lepku – potom je vhodné použiť buď vložky z quinoi, alebo pšena a pod.)
  • 15g chia semienok
  • 40g kvalitného rastlinného proteínu – my sme použili hráškovo-ryžový s čokoládovou príchuťou ochutený stéviou
  • 20g čerstvo zomletých ľanových semienok
  • 20g mletého kokosu
  • 15g nasekanej 70% čokolády
  • vanilkový extrakt

Postup:
Zmiešajte orechové maslo s medom a vanilkovým extraktom tak, aby sa všetky suroviny dobre poprepájali. Suché suroviny dobre premiešajte a pridajte k maslovej hmote. Všetko dobre premiešajte, aby sa vytvorilo kompaktné cesto, z ktorého budete môcť formovať guľôčky. Na miešanie sme použili ruky 🙂 Keďže takýmto spôsobom dokážete hmotu dobre premiešať.

Ak je hmota veľmi suchá, pridajte po troške vodu, alebo naopak, ak je veľmi vlhká, pridajte trochu proteínu. Každé maslo má inú konzistenciu a preto je potrebné výslednú masu prispôsobiť.

Formujte z cesta guľôčky o hmotnosti cca. 25g. Uchovávajte v potravinovej dóze. Guľôčky vydržia v chladenie niekoľko dní, alebo si ich zamrazte a vyberajte keď ich budete potrebovať 🙂

Výživové hodnoty na jednu guľôčku s hmotnosťou 25g:
Pri použití kešu masla: Energia: 123kcal, Sacharidy: 9,8g, Bielkoviny: 5,2g, Tuky: 6,8g
Pri použití mandľového masla: 126kcal, Sacharidy: 8,7g, Bielkoviny: 5,1g, Tuky: 7,6g
Pri použití arašidového masla: 125kcal, Sacharidy: 8,4g, Bielkoviny: 5,9g, Tuky: 7,3g

EnergetickeProteinoveGulky-1