02
Svieži šalát vždy poteší hladné bruško. Tento vás môže prekvapiť nielen krásnym vzhľadom, ale hlavne rôznorodosťou chutí, ktoré sa však vzájomne dopĺňajú.
Môžete použiť aj mene tradičnú zálievka z tofu, ktorá doplní jedlo rastlinnými bielkovinami. Ale pokojne môžete urobiť aj zálievku napríklad z ovčieho jogurtu a čerstvých byliniek (mäta, bazalka a pod.). Sušené ovocie a mandľové lupienky s bylinkami dodajú tú správnu chuť.
Avšak fantázii sa medze nekladú a tak môžete teraz použiť aj čerstvé ovocie, napríklad tmavé hrozno, čučoriedky, alebo granátové jablko.
Figy v našej kuchyni tak často nepoužívame. Väčšinou sa nám spájajú s Vianocami, ale plné energie, ľahko stráviteľné, obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ale aj vlákniny.
Čerstvé figy obsahujú až 80% vody, glukózu a fruktózu, komplex vitamínov B a aj betakarotén. Sušené figy odporúčame ako chutnú náhradu rôznych keksíkov a tyčiniek na občerstvenie počas cestovania, alebo ako zdravú desiatu.
Kvalitné a chemicky neošetrené figy kúpite v obchodoch so zdravou výživou, alebo pod značkou dm bio.
Budete potrebovať na 4 porcie:
- 120g kuskusu (ak nemôžete pšnicu, použite iný druh – ryžový, pohankový a pod.)
- 200g cherry paradajok
- 150g šalátovej uhorky
- 50g sušených fíg
- 50g sušených brusníc (alebo čerstvých)
- 20g čerstvej kôprovej vňate
- 20g čerstvej mäty
- 30g čerstvej petržlenovej vňate
- 40g mandlí blanžírovaných a nasekaných, alebo mandľové lupienky
- 50ml citrónovej šťavy (alebo šťava z citróna)
- 15ml kvalitného olivového oleja
- 30g javorového sirupu najlepšie triedy C
- 100g bio tofu natur
- morskú soľ, čierne korenie
Príprava:
Uvarte vodu, nasypte do nej kuskus, pridajte soľ a mleté čierne korenie, premiešajte a prikryté nechajte 15 minút stáť za občasného premiešania.
Cherry paradajky nakrájajte na menšie kúsky, rovnako aj olúpanú uhorku a dajte do misy. Mandle nasekajte a opražte nasucho v panvici. Figy a brusnice nasekajte, čerstvé bylinky (mäta, petržlen a kôpor) nakrájajte , odložte si pár kúskov na ozdobu. Všetko pridajte k zelenine. Polovicu oleja a citrónovej šťavy pridajte do misy a nakoniec vmiešajte kuskus.
Dochutíte šalát troškou javorového sirupu, soli a korením.
Tofu nakrájajte na drobno, vložte do vyššej nádoby, pridajte zvyšok javorového sirupu a citrónovej šťavy a cca 150ml vody a všetko mixujte ponorným mixérom na hladkú penu. Osoľte a okoreňte.
Kuskusový šalát servírujte v sklených pohároch, ozdobte bylinkami. K šalátu podávajte omáčku z tofu.
Doba prípravy: 45 minút
Výživové hodnoty 333 kcal, Sacharidy: 53g, Bielkoviny: 11g, Tuky: 12g