Zdroj obrázku internet

Keď som sa rozhodla ísť do premeny, vedela som, že ak chcem byť úspešná, musím mať plán úspechu. Roky som sa venovala vzdelávaniu nielen vo výžive, ale paralelne aj plánovaniu, manažmentu času, menila som postupne osobný postoj, učila sa stanovať si ciele a hľadať správnu motiváciu.

Nešlo to vôbec ako po masle. Dlho som fungovala na vonkajšej motivácii, čo v konečnom dôsledku prinieslo vnútornú nespokojnosť a dezilúziu. Jarka mi často opakovala, že vonkajšia motivácia je ako „smrad“ – rýchlo vyprchá. Ale … niekedy sa múdrosti skúsených vyhýbame, ako keby to bolo niečo neprijateľné. Potrebujeme sa sami obúchať, otrepať a až vtedy nám môže prísť do vnútra to, čomu sa hovorí silná vnútorná motivácia.

Písať na túto tému by sa dalo dlho. Ale pravdou však je, že aj keď máme veľmi silnú vnútornú. osobnú motiváciu, iba tá … nestačí. Na to, aby som zrealizovala svoj cieľ, som potrebovala plán.

Plán v jedení, cvičení, spaní, relaxe, nákupy, príprava jedla, štúdium a to všetko pekne zakomponované do pracovného plánu a ďalších každodenných povinností.
S mojim pohybom to bolo v posledných 2 rokoch horšie. Pre poškodenie členka som musela prestať behať a na bike som sa až tak často nedostala, ako by som chcela. A cvičiť doma … k tomu sa mi akosi nedarilo prepracovať.
Mala som veľmi veľa „plnokrvných“ výhovoriek, dôvodov prečo to nejde. Takže môj plán potreboval byť taký, aby som si ho vedela predstaviť a spolu s predstavou aj zrealizovať.

Zdroj obrázku internet

Ako som postupovala pri plánovaní:
Sadla som si s diárom a zapísala povinnosti nasledovne:
1. Priorita 1: To sú udalosti, veci ktoré som musela urobiť. Boli to hlavne pracovné povinnosti, práca na IT projektoch, u zákazníkov, služobné cesty a povinnosti spojené s našim blogom, knihou, centrom výživy a koučingom. Všetko pekne rozpísané na dni, hodiny. Naplánované tak, ako som sa dohodla so zákazníkmi, spolupracovníkmi, ako mi určoval už stanovený pracovný plán.

2. Potom samozrejme prišli veci nevyhnutné. To sú veci v živote, bez ktorých by dosahovanie plánu nebolo možné zrealizovať. Nákup, príprava jedla, návšteva rodičov (do toho spadla aj pomoc pri sťahovaní z bytu do domu), občasné spoločenské akcie, ktoré boli naplánované a moja účasť bola žiadúca 🙂

3. Cvičenie a dosiahnutie cieľa: Čas, ktorý ostal po vyčlenení všetkého, čo mi naplnilo body 1 a 2 som si pridelila na cvičenie.

Výsledok je taký, že mám dva scenáre cvičenia.

Dni, kedy cvičím ráno:

[supsystic-tables id=’1′]

Dni, kedy cvičím popoludní/večer:

[supsystic-tables id=’2′]

Samozrejme nie vždy to vychádza presne takto, ale 80% času áno. Moje povolania mi umožňujú plánovať si čas takto, ale sú dni, kedy od rána do neskorého popoludnia trávim v práci na rôznych miestach a tak cvičenie prichádza do úvahy skoro ráno, alebo potom po 19-19:30.

Musím však povedať, že keď ak mám čas naplánovaný vopred, tak vo väčšine prípadov sa to presne takto udeje. Dodržiavam 90% tréningov v dni, kedy som ich mám naplánované. Pár krát sa mi stane, že to nevyjde. Je to buď z dôvodov toho, že som na cestách mimo domu, alebo to bolo napríklad v čase, keď ma 3 týždne pred koncom súťaže navštívil chrípkový bacil. Vtedy som cvičenie na 1 týždeň vypustila úplne a potom mala ďalšie dni ľahší režim. S rozumom, smerom k sebe a nie za každú cenu. Imunita a zdravie sú krehké a ako sa k nim správam ja, tak sa mi odvďačia.

Dnes viem na 100% povedať, že bez časového plánu, predstavy o tom, kedy a ako budem cvičiť by som to nikdy nezvládla. Je to presne také isté, ako keď začnete chodiť k trénerovi. Tiež si dohodnete pravidelné tréningy a potom sa prispôsobí Váš ďalší program. Keďže ja som si bola trénerom sama, môžem  si svoj plán urobiť tak, ako som písala vyššie.

To ako si naplánujete Váš čas, je samozrejme na Vás, ale verte mi, bez plánu len ťažko docielite výsledky.

Je to presne také, ako keď staviate dom. Tiež potrebujete stavebný plán. Je presne stanovené kedy a vykopú základy, zaleje základová doska, postavia múry, dajú okná, nahodí omietka … atď. atď. Inak by dom nerástol.

Úspech spočíva v tom mať silnú osobnú, vnútornú motiváciu, naplánovať si jednotlivé kroky a realizovať ich.

Rovnako ako som si naplánovala čas, naplánovala som si aj jedálniček a to, čo budem a kedy to budem jesť 😉 Ale o tom už v ďalšom článku. Sledujte nás a čoskoro sa dozviete viac 🙂