Zdroj obrázku: eatthis.com

Sviatky už sú za nami a postupne sa zaplnili fitká, sťahujú sa vo veľkom detoxikačné návody, jedálničky z časopisov, rady z webových diskusií naberajú na obrátkach. Každý je výživový kouč a všetci vedia ako na to. Ale … po mesiaci a často aj skôr, nadšenie opadne a ostane len horká príchuť ďalšieho neúspechu.

Veľakrát si pri tom vzdychneme: U mňa nič nefunguje a už priberiem aj z vody.

A pritom to nie je veda a nie je potrebné z toho robiť woo-doo. Veď ide len o to, stravovať sa, hýbať sa, spať, relaxovať, piť dostatok vody, dopriať si aj mentálny oddych.

Bezhlavo sa vrhnúť do cvičenia nestačí. Naše hormóny ovplyvňujú to, kde sa nám ukladá tuk. Jeden z hlavných hormónov, ktorý riadi tieto procesy je inzulín. Takže ak sa vaša tehličky na bruchu, počas sviatkov zmenili na tortičky na bruchu, potom hlavným dôvodom je zlé narábanie s glukózou v krvi. A to sa veľmi často spája z mizerným stravovaním.
Píšem naozaj mizerným, pretože to, čo v posledných týždňoch zažívame na našich výživových koučingoch je takmer alarmujúce.
Minulý utorok som robila analýzu 5 ľudí … 5 ľudí od jedného trénera a z toho 4 mali závažný problém s výživou. Bez ohľadu na to, či išlo o bežného človeka, alebo o reprezentanta Slovenska. Trénovali 5-7x v týždni a nič. Jednoducho … „nevytrénujete“ zlú stravu.
A pravdou je, že nikto ešte nejedol nič len tak náhodou. Všetci skrátka konzumujeme veci podľa toho, ako si ich naplánujeme. A ak nemáme plán, potom sa valíme ako divá voda.

A pritom inzulín je hormón, ktorý môžeme mať úplne pod kontrolou.
V súčasnosti žijeme v dobe démonov a mýtov. Prvým je, že tuk je zlý a priberá sa z neho, druhým že cukor je metla ľudstva a smrrrrť …

Od decembra u nás v centre riešim prípad, kedy sa strach zo sacharidov a neskôr aj tukov prevalil až do poruchy príjmu potravy, podvýživy 2 stupňa a mentálnej anorexie. Prichádzal pomaly, najskôr nebadane, utajovane až v jednom momente bol ako lavína. ďalším extrémom je prípad, kedy sa prechod  z necvičenia zmenil na cvičenie bez jediného dňa oddychu. Takže klient cvičí 7x týždenne, 4 roky sme nejedol ovocie, ale … výsledky nikde.

Vyliečiť takého závažné ochorenia bude trvať mesiace,v niektorých prípadoch podľa postupu roky. A pritom ani jeden extrém nerieši tortičky na bruchu.
Každá živina, sacharid, tuk, bielkovina je našim priateľom. Nepriateľom sa stane iba vtedy, ak si vyberáme nesprávne potraviny a konzumujeme ich nerozvážne a hlavne mimo našich výživových potrieb a rovnováhy.

Je zopár jednoduchých krokov, ktoré stačí dodržať aby ste svoje tortičky na bruchu zmenili na tehličky. Ale samozrejme, chce to čas. Nie je to beh na 100 metrov, nie je to šprint, ale celoživotný nádherný maratón.

Strava a výživa je niečo, čo nás sprevádza po celý život. Stravujeme sa od kedy sa narodíme až po posledný deň. Rovnako ako pohyb, spánok, pitný režim a relax. Čiže, náš životný štýl.


Ale teraz k tým krokom … no myslím, že nič nové vám neodhalím:

  1. Dávajte pozor na svoje stravovacie návyky. Starostlivo si veďte stravovací denník. Keksíček tu a tam si bežne ani neuvedomíme, ale ak ho napíšeme do denníka, odhalíme vlastné zrkadlo
  2. Jedzte správne potraviny (základné potraviny a nie polotovary), v správnom množstve a v správny čas. Nemusíte jesť každé 2 hodiny, ak sa cítite sýti, ale nevyhladujte sa, pretože vtedy sa len ťažko kontroluje to koľko zjete a hlavne čo zjete. Nie všetci sme budhistický lámovia, ktorí vedia kontrolovať svoje emócie, konanie … A mnohí jednoducho podľahneme zlým výberom, spadneme do rýchleho jedenia, fast foodu, alebo čohokoľvek, čo nám príde do cesty len aby sme uhasili priam boľavý hlad.
  3. Ja osobne budem stále tvrdiť že raňajky sú a budú dôležité. Skúsenosti po 15tich rokoch práce vo výžive ma v tom neustále utvrdzujú. Vyberte si raňajky podľa toho, aký ste typ. Niekomu vyhovujú viac tukové, proteínové, inému sacharidové. Ale najlepšie je urobiť to tak, aby každé hlavné jedlo a teda aj raňajky obsahovali všetky základné živiny. Sacharidy, tuky aj bielkoviny.
  4. Vyvarujte sa nízkotučným jogurtom, latte, nápojom a pod. Je v nich zbytočne veľa cukru, ktorý vám zvýši hladinu glukózy a iba vyhladnete. To, že je niečo označené ako nízkotučné, ešte neznamená, že je zdravé. Pravidelne čítajte etikety 😉
  5. Vyvarujte sa pravidelnej konzumácii nápojov, ktorú sú umelo sladené a povzbudzujúce (energetické). Energetické nápoje sú stimulanty. Často sa v praxi stretávam s tým, že povzbudzujú aj chute 😀 Druhou stránkou mince je umelé sladidlo. To, že je v niečom umelé sladidlo, ešte neznamená, že z toho nepriberiete. Práve naopak. Štúdie ukazujú, že mnohé umelé sladidlá nás stimulujú natoľko, že máme hlad, alebo skôr chuť a tak prijímame nadbytok kalórií, zväčša sladkostí a nevhodných jedál.
  6. Zameňte bielu múku a škroby za komplexné sacharidy. Celozrnnú, divokú, červenú ryžu, batáty, kvalitné viaczrnné vločky atď.
  7. Používajte potraviny rozumne. Napríklad šťava z citróna optimalizuje (vyrovnáva, znižuje) hladinu glukózy, rovnako ako škorica, ktorá zlepšuje metabolizáciu cukru. Použite ju do svojej kávy alebo raňajkovej kaše.
  8. Jedzte na obed vždy aj zeleninu, strukoviny a pod. Teda potraviny, ktoré obsahujú vysoký podiel vlákniny. Vláknina napomáha dlhšiemu pocitu nasýtenia a rovnako zlepšuje absorbovanie cukru zo stravy. Tmavozelená zelenina je vynikajúca. A ak ju doplníte o trochu ľanových semienok, váš črevný systém sa vám poďakuje a vaše prospešné mikróby budú nadšené.
  9. Čím viac sladkého jete, tým viac ho budete chcieť jesť. Neznamená to, že sa nadobro máte vzdať koláčikov, dobrej čokolády. Ide len o to, vedieť si lepšie vyberať, jesť malé množstvá, naučiť sa vychutnávať a netrestať sa za to, keď niečo také zjete.
  10. Ovocie je dôležitá súčasť zdravej výživy. Ale aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Denne stačia 2 porcie a ich optimálna konzumácia je do 14 hodiny. Dajte si porciu do raňajkovej kaše a druhú napríklad ako zákusok poobede. Budete mať dostatok vitamínov, fytonutientov aj vlákniny z prírodných a dobre využiteľných zdrojov.
  11. Vyberajte si kvalitné ryby. Nemusíte zjesť 250g steak z lososa. Nejde o množstvo ale o kvalitu. Striedajte rôzne druhy rýb, robte si nátierky, grilujte ich, duste, varte, pečte. Hlavne sa im nevyhýbajte, len preto, lebo niekto na googli napísal, že je to najhoršia potravina na svete.
  12. Hýbte sa. Posilňujte svoje svaly, aby mali túžbu míňať viac energie. Je to ako keď jazdíte autom. Keď jazdíte, auto spaľuje benzín, naftu, keď stojí nespaľuje nič. Podobne je to aj s nami. Keď sa hýbeme spaľujeme. Keď sa hýbeme efektívne spaľujeme ešte viac 😉
  13. Doprajte si dostatočný spánok, 6-8 hodín denne.

Týchto veľmi jednoduchých 12 tipov vám v prenesenom význame pomôže zmeniť vaše sviatočné tortičky na pekné tehličky. Jediné, čo potrebujete je dostatočná motivácia, plán a jeho realizácia.

A s tým vám vieme pomôcť 🙂