Proteínové tyčinky sú fajn snack. Na trhu je obrovský výber a niekedy sa naozaj ťažko rozhodujeme, ktorú si vybrať. Väčšina tyčiniek obsahuje aj množstvo príchutí, konzervantov, farbív atď. A navyše mnoho je vytvorených tak, že je použitá mliečna bielkovina (kazeín), ktorá je častým alergénom. Prípadne sója – ktorá je opäť alergén a až v 50% prípadov, dochádza ku skríženej reakcii s kazeínom. Často je najlepším riešením pripraviť si proteínovú tyčinku doma.
Aj my sme hľadali takéto riešenie. Mnoho našich klientov má problém s mliečnou bielkovinou, prípadne sójou a nájsť pre nich vhodné riešenie ich potešilo.
A tak nás samozrejme potešila možnosť otestovať výrobok: Natural collagen protein od Powerlogy. Nuž výsledok sa podaril. Tyčinky nám chutili, dajú sa zamraziť a tak ich máme k dispozícii vždy vtedy, keď sú potrebné. Napríklad ako olovrant 🙂
Tyčinky sú bez lepku a aj laktózy, takže určite potešia celiatikov a všetkých, ktorí majú problém s týmito zložkami stravy.
Na cca. 12 kusov 45-50g tyčiniek budete potrebovať:
- 360g vareného cíceru (napr. bonduelle) – môžete použiť aj veľkú maslovú fazuľu
- 80g medu prípadne kokosového, alebo trstinového cukru
- 80g Natural collagen proteinu Powerlogy
- 15g kakového prášku
- 50g bio kokosového masla Powerlogy
- 20-30g kvalitnej horkej čokolády 70-80% bez laktózy
- 20g pufovanej quinoy (kúpite v zdravej výžive alebo pod značkou dm bio)
- 30g psyllia (kúpite ho v každej lekárni)
- Vanilkový extrakt alebo vanilka podľa chuti
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva bez lepku (napr. značky dm bio)
- Štipku soli
Postup:
Cícer sceďte z nálevu a nechajte ho odkvapkať. V mixéri ho rozmixujte do hladka. Pridajte kokosové maslo, med, vanilkový extrakt a opäť premixujte. Zmiešajte spolu suché suroviny psyllium, štipku soli, pufovanú quinou, prášok do pečiva, proteínový prášok a dobre zapracujte do mokrej zmesi. Do tejto hmoty nakoniec zapracujte nasekanú čokoládu
Plech o rozmeroch (26*18) vyložte nebieleným papierom na pečenie, a hmotu rovnomerne rozotrite do výšky cca. 1 cm. Pečte pri teplote 180°C cca. 20 maximálne 22 minút. Tyčinky po upečení ostávajú mäkké, ako keby nedopečené. Je potrebné ich aspoň 5 hodín vychladiť, najlepšie v chladničke.
Po vychladení nakrájajte tyčinky a skladujte v chlade v skladovacej nádobe. Vydržia niekoľko dní. Sú krehkejšie.
Doba prípravy: 35 minút
Výživové hodnoty na 100g tyčiniek:
274 kcal, Sacharidy: 26,3g, Bielkoviny: 15,5g, Tuky: 11,5g