Zdroj obrázku: eatthis.com

11. októbra bol Svetový deň obezity. Je to síce takmer mesiac dozadu. A možno si poviete , či si práve obezita zaslúži svoj deň. Skôr by to chcelo anti-deň, deň zdravej hmotnosti. Áno, obezita si rozhodne svoj deň zaslúži. Ba dokonca by sme jej mali venovať týždeň alebo mesiac a najlepšie by bolo, kedy sme vyhlásili rok. A prečo? Čítajte ďalej a dozviete sa viac z našej súčasnej praxe.

Chceme sa s Vami podeliť o našu  skúsenosť za pár predchádzajúcich  mesiacov. Množstvo klientov, ktorí sa na nás obracajú o pomoc pri riešení výživy má vek okolo 32-37-40+ rokov a veľmi veľa z nich sa dostala do stavu obezity až extrémnej obezity. Hmotnosti sú často vysoko nad 100kg a ich hmotnosť sa veľmi dotýka aj ich zdravia.

Keď sme si urobili štatistiku, už nás až tak neprekvapila. Posledné roky je to skrátka tak. Najmä vek týchto ľudí je alarmujúci. Sú to všetko mladí ľudia, ktorí by mali byť aktívni, pohybovo zdatní a v neposlednom rade aj výživovo vzdelaní. Väčšina z nich je z mesta alebo žije v meste. Tak potom, kde je problém?

Nás veľmi teší, že títo úžasní ľudia, to začínajú riešiť. Určite aj teraz, tak ako naposledy má na to vplyv opäť aktuálna televízna show Extrémne premeny, a je to naozaj veľmi dobre.

Stretli sme sa už aj s názorom ľudí, že sa nemali tak prežrať, lenže … posudzovať druhých bez toho, aby sme aspoň jeden deň takpovediac „chodili v ich topánkach“ nie je dobré. Každého človeka, ktorého riešime spoznávame. Snažíme sa vžiť do jeho životnej situácie, prehodnotiť ju a nájsť najlepší spôsob, ako z toho začarovaného kola von.

Pamätám si na jeden článok, ktorý som čítala na National Geographic a ten sa týkal rozvozu obedárov v Indii. O Dabawaloch a o tom, ako ich najdôležitejšia klientela má podobný vek, ako ľudia, ktorí požiadali o pomoc nás. Je to vek, kedy začíname riešiť zdravie, kedy riešime to, čo jeme, ako jeme, koľko jeme, ako sa cítime a koľko vládzeme. Je to vek, kedy myšlienka, že si budeme variť pre seba je oveľa prijateľnejšia, ako keď sme mali 20 alebo 25.

Často sa stretávame s tým, že sa nás obezita netýka, privierame oči nad tým, ako vyzeráme, koľko vážime, čo všetko s tým súvisí. Alebo si myslíme, že nám sa to nemôže stať. Čo naozaj nemusí byť pravda. S rokmi pomaličky pribúdajú kilá, jedno, dve, päť, desať. A ani nevieme ako a problém je na svete.

A potom … potom pripisujeme nadváhu veku, zdraviu, sedavému zamestnaniu, genetike, štítnej žľaze alebo neskôr menopauze alebo andropauze.

Teší nás, že aj v médiách sa už oveľa viac píše o tomto vážnom a zdravie ohrozujúcom probléme. Avšak stále sa málo poukazuje na to, čo s obezitou súvisí.

Nejde len o kilá navyše a o nákup oblečenia v obchodoch s XXXL módou.

Ide o vysoké náklady na liečbu obezity a hlavne na jej následky. Cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia, rakovina …

A teraz trochu čísel …. V roku 2016 sa uskutočnila jedna obrovská štúdia, ktorá zozbierala dáta o obezite, nadváhe od roku 1975 do roku 2016.

Výsledky sú podľa nás viac ako alarmujúce.

Celosvetový nárast obezity u dospelých žien sa zvýšil zo 69 milióna v roku 1975 na 390 miliónov v roku 2016. U mužov z 31 milióna na 281 miliónov. Ale čo je ešte závažnejšie 1,3 miliardy ľudí na svete v dospelom veku trpia už nadváhou (ešte nie obezitou) U detí je to 231 miliónov, ktoré trpia nadváhou. Obezita u dievčat stúpla z 5 na 50 miliónov a u chlapcov zo 6 na 74 miliónov.

Toľko k číslam.

A teraz k tomu, čo obezitu vytvára.

Nech už je to ako chce, vždy je to o komplexe, ktorý my voláme zdravý štvorlístok:

  • Výživa + pitný režim
  • Pohyb
  • Spánok
  • Relax

Ak jedna časť zlyháva, postupne narastá hmotnosť a zlyhávajú aj ďalšie.

  1. Ak máme nesprávnu výživu, telo naberá na tuku, spomaľuje sa mu metabolizmus, zhoršuje hybnosť, stagnuje spánok, narastá stres.
  2. Ak sa nehýbeme, telo postupne stráca aktívnu svalovú hmotu, spomaľuje sa metabolizmus, naberáme tuk, zhoršuje sa nám spánok v dôsledku nedostatku pohybu, sme nervóznejší, ľahšie podľahneme stresu
  3. Ak nespávame, jeme viac, telo nemá čas dostatočne regenerovať, spomaľuje sa náš metabolizmus, telo prechádza do deficitného režimu, zhoršuje sa imunita, trávenie, narastá stres a hmotnosť.
  4. Ak sme v strese, často podliehame emočnému jedeniu, zle spíme, zhoršuje sa nám imunitný systém atď atď. a výsledok sa častokrát zobrazí na ručičke váhy

 

Každá časť štvorlístka je dôležitá. Ale nemusíme byť v strese z toho, že to všetko nevieme zmeniť naraz.

Každá zmena vyžaduje čas.

Ale určite stojí za to. Lebo následky obezity sú závažné a žiť s obezitou je naozaj ťažké.

Nejde len o nepohodlie, vzhľad a spoločenské uplatnenie.

Obézni ľudia často trpia kožnými ochoreniami, prílišné potenie ich obmedzuje, v horúcich letných dňoch je naozaj nepríjemné, rýchlo sa zadýchajú aj pri malej námahe, je problém kúpiť si oblečenie, obuv, pri istom stupni je problém vojsť do vane, umyť sa, obliecť sa, prepraviť sa v hromadnej doprave. A v neposlednom rade je to neustály  vnútorný a psychický stres. Vnímanie nesúhlasných pohľadov ľudí, posudzovanie až odsudzovanie, pocit hanby pred sebou.

To všetko je len troška z toho, cez čo takýto ľudia prechádzajú.

Ale cesta je vždy. Vždy je spôsob ako zmeniť to, ako sa cítime, ako vyzeráme, koľko vážime a ako sa máme.

Ak máte podobný problém, rady Vám s ním pomôžeme. Kontaktuje nás či ž mailom na akosiuvaritzdravie@gmail.com alebo telefonicky (+421 903 463 368) sme vám k dispozícii.

Pri svojej práci využívame okrem našich viac ako 15 ročných skúseností aj systém na tvorbu individualizovaných výživových plánov, ktorý je aj súčasťou Extrémnych premien na Slovensku. Planeat je top systém, za ktorým nájdete odborníkov z medicíny, lekárov, kvalifikovaných výživových poradcov. A čo je najdôležitejšie, prax ukázala, že je to systém, ktorý funguje, ktorý nám pomáha vytvoriť taký stravovací plán pre každého človeka osobitne, podľa jeho výživových potrieb, zdravotných komplikácií a podmienok, ktorý funguje. Bez obmedzení, zákazov a extrémnych reštrikcií.

Ale neoddeliteľnou súčasťou toho celého je aj odporúčanie pre pohyb, spánok, relax a podpora, vedenie, ktoré spolu s tým získavate. Viete, na koho sa obrátiť, nemusíte Googliť a hľadať v tisíckach vzájomne si odporujúcich zdrojov, a dostávate rady od ľudí, ktorí sú naozaj odborníci vo svojej profesii.

Ak vás článok zaujal, tešíme sa . Problém obezity je obrovský a zaslúži si, aby sme mu venovali dostatočnú pozornosť. O obezite treba nahlas hovoriť, venovať jej aspoň toľko priestoru ako produktom a tabletkám na chudnutie a nezmyselným diétam, ktoré ešte nikomu trvalo nepomohli.

V článku sme použili okrem vlastných štatistík a dlhoročných skúseností aj tieto zdroje:
http://easo.org
http://www.eufic.org
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext?dgcid=twitter_social_world-obesity-day17