cholesterol_doplnkyV článku Upssss … zvýšený cholesterol ! sa spomína  mnoho faktorov,  ktoré vplývajú na hladinu cholesterolu (či už HDL, alebo LDL) a rovnako aj fakt, že lieky sú zamerané iba na kontrolu cholesterolu a nie na vyliečenie tohto stavu.

Prečo to tak je?  Náš životný štýl vplýva na jeho hladinu v krvi. To ako sa stravujeme, koľko sa hýbeme, športujeme, koľko spíme a koľko relaxujeme. Stres mimochodom, veľmi vplýva na hladinu cholesterolu a preto sa môže stať, že aj keď sa zdravšie stravujete, môžete mať zvýšené hodnoty cholesterolu.

Dôležité je aj to, aká je hladina toho „dobrého“, ktorý zjednodušene povedané napomáha tomu, aby sa tuk neusádzal v našich tepnách.

Pojem dobrý (HDL) a zlý (LDL) cholesterol sa často používa, avšak telo potrebuje pre správne funkcie oba. Celkový cholesterol je preto len jedným z mála ukazovateľov toho, v akom stave je náš organizmus a nakoľko ho zaťažujeme nesprávnym životným štýlom.

No čo robiť vtedy, ak už nastal tento stav a potrebujeme urobiť nápravy?

Naša výživa ani zďaleka nie je optimálna. Viac ako 51% ľudí na Slovensku trpí nadváhou alebo obezitou. Tieto čísla sú z roku 2005 a podľa OECD za posledné roky a podiel obéznych ľudí a ľudí z nadváhou neznížil, ale naopak, rastie. Takéto vysoké percento je veľmi dobrý ukazovateľ toho, v akom stave je naša výživa, ako sa hýbeme.

Takže zmena stravovacích návykov a návykov na pohyb je základom úpravy hladiny cholesterolu. Popri úprave životosprávy môžeme hladinu cholesterolu upraviť aj kvalitnými doplnkami výživy. Pokiaľ sú naozaj prírodné a teda nášmu telu dodávajú to, s čím sa vie krásne vysporiadať. (a nie je to iba ďalšia chemická zložka, ktorá výrazne zaťažuje naše vnútorné orgány a najmä pečeň zodpovednú za spracovanie cholesterolu)

V súčasnosti už aj mnohé vedecké štúdie poukazujú na priaznivý účinok doplnkov výživy pri redukcii cholesterolu.

Rozpustná a nerozpustná vláknina.
Prečo? Už v roku 1999 bol preukázaný vplyv príjmu doplnkovej vlákniny na hladinu cholesterolu. Denný príjem vlákniny by mal byť cca. 25g avšak realita je taká, že bežne stravou prijímame 3-5g. Vláknina má však vlastnosť, ktorá v konečnom efekte znižuje hladinu LDL. A preto jej užívanie formou doplnkov napomáha pri prevencii a aj pri znožovaní a upravovaní hladiny cholesterolu.

Omega 3 mastné kyseliny, rybí tuk
Naša strava obsahuje príliš vysoké množstvo Omega 6 mastných kyselín v pomere k Omega 3 mastným kyselinám. Prečo to tak je? Nuž, nežijeme pri mori. Naša strava je veľmi chudobná na ryby, ktoré Omega 3 mastné kyseliny obsahujú (ryby z chladných vôd oceánu). Rovnako málo konzumujeme kvalitný olivový olej, olivy, konopné, tekvicové, bodliakové a podobné oleje atď. Omega 3 mastné kyseliny napomáhajú znižovať hladinu tryglyceridov. (dôležitá zložka, ktorej zvýšená hodnota naznačuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb) Kvalitné doplnky s Omega 3 mastnými kyselinami napomáhajú udržiavať hladinu v norme a napomáhajú znižovať zvýšenú hladinu triglyceridov a tým upravovať hladinu cholesterolu.

Cesnak
Príroda nám dodáva to najlepšie a cesnak je toho dôkazom. Okrem toho že je cesnak vynikajúcim prírodným antibiotikom, antiseptikom, navyše má schopnosť znižovať hladinu LDL v krvi. Je vhodný v koncentrovanej forme, a optimálne takej, ktorá pôsobí až v črevnom trakte, odkiaľ je zabezpečená jeho maximálna funkcia. Navyše napomáha udržiavať náš črevný trakt v poriadku. Určite je dobrý aj ako potravina pre toho, komu vonia 🙂 ale pre jeho využitie za účelom zníženia hladiny cholesterolu ho odporúča aj veda vo forme kvalitných koncentrovaných doplnkov.

Niacín
Niacín alebo vitamín B3 je tiež zodpovedný aj za znižovanie hladiny cholesterolu. Našim najväčším problémom výživy je, že príjem celého komplexu vitamínu B a teda aj niacínu je hlavne z mäsitej potravy a mliečnych výrobkov, ktoré sú však aj bohatým zdrojom živočíšnych tukov. Je vodné dopĺňať niacín formou celého komplexu doplnkov vitamínov B, nakoľko sa vzájomne ovplyvňujú.

Lecitín
Lecitín je látka ktorá je aj súčasťou sóje a veľmi často sa lecitín zo sóje vyrába – sójový lecitín nájdete na mnohých obaloch ako pomocnú látku. Pri štúdiu lecitínu, som narazila asi na najväčšie kontroverzie v tvrdeniach. Jeden zdroj uvádza, že štúdie nezistili žiadne vplyvy na hladinu cholesterolu a iné zase to, že k zníženiu hladiny cholesterolu dochádza u vysokého percenta ľudí pri jeho pravidelnom užívaní (napr. štúdia Dr. Morrisa už z roku 1958)

„Hmmmm, tak sa v tom teraz vyznaj !“ hovorím si 🙂  V každom prípade je vedecky preukázaný fakt, že lecitín dokáže naviazať tuky a vodu, je preto látka, ktorá sa s tukmi vie „pohrať“ a myslím, že takto to jednoducho lecitín robí aj v našich cievach, ktoré dokáže prečistiť a tak zmeniť pomer medzi HDL a LDL cholesterolom. Takto jednoznačne napomáha znižovať nepriaznivú hladinu cholesterolu v krvi. Navyše je preukázaná účinnosť lecitínu vo vzťahu k pečeni a to, že lecitín podporuje jej regeneráciu. Preto myslím, že kvalitný rastlinný doplnok, ktorý obsahuje lecitín jednoznačne napomáha pri zlepšovaní zdravia. Lecitín je našou súčasťou, súčasťou našich buniek a preto dodávať kvalitný zdroj pre naše zdravie je len našou výhodou.

Vitamín E
Optimálne je skombinovať lecitín s vitamínmi, hlavne s vitamínom E, ktorý je vynikajúcim antioxidantom, ktorý chráni tuky pred oxidačným procesom, voľnými radikálmi. Práve oxidácia LDL cholesterolu je väčšie nebezpečenstvo pre naše zdravie a preto ak správne skombinujeme doplnky výživy, dosiahneme oveľa lepšie výsledky pre naše zdravie.

Vitamín C
Asi najznámejší vitamín …. no, poviete si, žeby Vitamín C znižoval cholesterol? To nie 🙂 avšak na to, aby Vitamín E, ktorý chceme využiť z kvalitných prírodných doplnkov výživy bol sám chránený, potrebuje dostatok Vitamínu C. A okrem toho, Vitamín C má aj protizápalové účinky a teda, napomáha znižovať zápalové procesy v cievach, ktoré sa dejú v prípade problémov s cholesterolom.

Na záver mi dovoľte malé odporučenie. Isto si kladiete otázku, podľa čoho si vyberať doplnky výživy? Ja využívam pri svojej práci tieto body, na ktoré si najskôr zistím odpovede a potom viem, že doplnok je prírodný, vytvorený z kvalitných surovín a zdrojov a je chránený testami, certifikátmi tretích strán.

  1. Vyberám si také, o ktorých si viem zistiť pôvod rastlín, kde sa pestujú, aké metódy sa používajú pri pestovaní, na akej pôde.
  2. Vyberám si také, ktoré sú čisto prírodné a nie sú syntetické. (okrem vitamínu C, vieme zabezpečiť, aby zdroje doplnkov boli čisto prírodného charakteru.)
  3. Vyberám si také, ktorých spracovanie je kvalitné, neničí zdroje živín a vyberám si koncentráty a nie extrakty ak je to možné.
  4. Vyberám si také, ktoré majú certifikát GMP – Good manufacturing proceses, bežne nutný iba pre farmaceutické firmy. Znamená to, že firma, ktorá doplnky vyrába musí spĺňať také vysoké kritériá, ako farmaceutické firmy. Musí byť zabezpečená vysoká kvalita výrobných procesov = GMP.

Toto sú 4 základné kritériá, ktoré by mali kvalitné prírodné doplnky výživy spĺňať, aby zabezpečili naozaj to najlepšie, čo nám príroda môže dať v tabletovej, koncentrovanej forme.

Viac o doplnkoch, výžive, strave, jedálničkoch sa dozviete v našej pripravovanej publikácii – eBook-u. Sledujte nás 🙂

Použité zdroje:
Interet
www.nutrilite.com
http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/08/20/cholesterol.lowering.supplements/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.mayoclinic.com/health/cholesterol-lowering-supplements

Knihy:
Zraví pro život, Ray D. Strand, MD.
What your doctor doesn’t know about nutritional medicine may be killing you, Ray D. Strand, MD.
Rizikový faktor, nedostatek vitamínu, Andreas Jopp