V zimnom období máme prevažne jednostrannú stravu, naše jedlá nehýria farbami ako v iných ročných obdobiach. Je to spôsobené tým, že v zime nemáme veľkú chuť na paradajky, uhorky, či papriky a zelené šaláty, aj keď ich ponuka je stále bohatá.
V období zimy by sme mali konzumovať rovnako veľa zeleniny ako inokedy – vieme o benefitoch zeleniny na naše zdravie a rozumieme tomu, že studené paradajky nie sú práve najlepšou voľbou (nehovoríme o chuti tejto zeleniny v zime).
Na pultoch v zeleninových oddeleniach nájdeme dostatok zeleniny aj v zime a dokážeme tak pokryť potrebu tejto nenahraditeľnej skupiny pre našu výživu.
V ponuke je mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, pór, ružičkový kel, kel kučeravý, kapusta biela, kapusta červená, batáty – sladké zemiaky, červená repa, čierna reďkovka, biela reďkovka, rôzne tekvice – maslová, špagetová, hokaido, fenykel … 🙂 🙂 🙂
Neviem, či sme na niečo zabudli ale samozrejme musíme spomenúť aj dobré zemiaky.
K tejto zelenine je ešte dostatok zelených listových šalátov, karfiolu, brokolice.
Z tejto bohatej zimnej ponuky zeleniny sa dá pripraviť nepreberné množstvo chutných jedál a dopriať si tak ľahšiu a dobre stráviteľnú stravu a s trochou fantázie aj riadne farebnú.
Tak ako aj tento krásny a hlavne chutný šalát, ktorý môžete konzumovať teplý, ale aj na studeno a či si ho zvolíte ako samostatné jedlo doplnené o rastlinné (strukoviny) alebo živočíšne bielkoviny je na vašom rozhodnutí.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 1 menšiu hlávku červenej čakanky
  • 2 červené cibule
  • sladkokyslý nálev ( popis v postupe)
  • 3 polievkové lyžice kvalitného oleja
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • sušenú šunku (nemusí byť)

Postup:
Šalátové zemiaky umyte a dajte variť do vody, ktorú môžete aj osoliť. Zemiaky nemajú byť rozvarené. Po uvarení ich ošúpte a odložte.
Sladkokyslý nálev na zemiakový šalát pripravte nasledovne:
1/2 litra vody + 3 polievkové lyžice octu + 3 polievkové lyžice trstinového cukru + 1/2 lyžice soli a 1/2 lyžice horčice.
Všetko spolu uvarte, do vriaceho nálevu pridajte na kolieska nakrájanú červenú cibuľu (už nevarte) a nechajte len spariť. Tento nálev je univerzálny a môžete ho vychladnutý použiť aj na iné šaláty.
Horúci nálev dajte do misy, pridajte na plátky nakrájané teplé zemiaky, jemne premiešajte.
Pridajte k tomu na kúsky potrhané listy červenej čakanky a znovu premiešajte. Olej pridajte až na záver. Ak by ste dali najskôr olej, tento by obalil zemiaky a nálev by sa nedostal k zemiakom.
Pred podávaním posypte šalát nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Niečo navyše:
Červená čakanka patrí k vzácnej zelenine, ktorú veľmi málo používame v kuchyni.
Obsahuje vitamín B1, betakarotén, kyselinu listovú, železo, fosfor, draslík, zinok a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a napomáha regenerácii pečene.