Jedlo so sebou je „in“ – čo so sebou do krabičky

 

V nedávnej minulosti si jedlo do práce resp. do školy nosili len tí, ktorí mali zdravotné obmedzenia.
V súčasnosti  sa rozrastá okruh ľudí, ktorí si nosia okrem vody, kávy  do práce aj jedlo.
Sú to hlavne tí, ktorým záleží na ich zdraví , hmotnosti a v neposlednom rade aj na financiách 🙂
Sme síce optimistky, ale aj tak tento trend určite nebude viesť k zatváraniu podnikov, ktoré sú zamerané na podávanie obedových menu a vždy to bude cca 5 – 10% populácie ktorá zmení svoje stravovacie návyky a urobí pre seba viac.
Tešíme sa aj z narastajúceho trendu domáceho varenia, čo určite prinesie veľa pozitívnych zmien v oblasti zdravia a optimálnej hmotnosti populácie.

5 hlavných dôvodov, prečo by sme si mali variť a nosiť jedlo so sebou :

  1. Zloženie stravy.
    • Keď si jedlo doma sami pripravíte, viete jeho výživové zloženie – sami si rozhodnete koľko tuku, sacharidov a bielkovín použijete.
    • Poznáte kvalitu použitých potravín, nepoužijete zbytočné zvýrazňovače chutí a umelé prísady, zaťažujúce trávenie.
    • Doma navarené jedlo zodpovedá Vašich stravovacím zvyklostiam a môžete zohľadniť svoje potravinové intolerancie či alergie.
    • A doma pripravené jedlo vám z najväčšou pravdepodobnosťou bude chutiť 🙂
  2. Optimálna výživa rodiny
    • Navaríte si jedlo pre seba a aj pre rodinu a tak máte najlepší prehľad o tom, ako sa vaša rodina stravuje a či je vaša výživa optimálna.
    • Každý z nás má nejakú výživovú potrebu počas dňa a pri pravidelnom stravovaní robíte pre svoje zdravie, hmotnosť a vitalitu najviac.
    • Variť doma, by malo byť základom nášho stravovania.
  3. Ušetríte financie
    • Otázka rodinných financií je aktuálna každý deň a u každého z nás.
    • Ceny obedových jedál nie sú nízke a za kvalitu zaplatíme viac ako 4€, čo nám nepokryje gastro lístok a to ho nie všetci dostávajú.
    • Štvorčlenná rodina minie na obedy “ vonku“ za mesiac minimálne 320 € cez pracovné dni. Je to slušná čistka za obedy, ktoré nie vždy zodpovedajú našim predstavám o chutnom jedle a o výžive nehovoriac.
      Nie nemusíte chodiť všetci s obedármi do práce a školy, obedy môžu byť variabilné a dajú sa ľahko preniesť v krabičkách. Ak venujete zvýšenú pozornosť raňajkám a rodinným večeriam tak ten obed nemusí byť pre vás záťažou. Tu je asi najväčšia výhoda domáceho varenia, že máte pod kontrolou výživu počas celého dňa celej rodiny.
      Matematika nepustí  a rodinný rozpočet  je veľmi dôležitý.
  1. Naučíte sa plánovať si stravu, plánovať nákupy.
    • Tým, že viete svoj týždenný plán varenia môžete si spoločne naplánovať zvyšný čas venovať niečomu inému.
    • Odpadnú otázky typu “ čo budeme zajtra variť ?“ alebo “ čo chceš na večeru?“
    • Len pri vedomom stravovaní dosiahnete pestrosť vo výžive a nebudú sa opakovať vo vašom jedálničku 4 jedlá, ktoré nazývame obľúbené. Často sú obľúbené preto, že iné zásoby doma nemáme 🙂

Výhod spojených s varením a prípravou jedál doma je naozaj veľa. Z vlastnej skúsenosti vieme, že výsledok naozaj stojí za to. Pozitívne to pocíti nielen váš rozpočet, ale aj zdravie, hmotnosť.

Z našej dlhoročnej praxe vieme, že ľudia, ktorí si nosia obed so sebou do práce sú zdravší a majú lepšiu hmotnosť.

Do krabičky si môžete pripravovať jedlá, na ktoré ste zvyknutí, ale môžete aj experimentovať a pripravovať si nové jedlá. Skúšať, ochutnávať, testovať. A viete čo? Možno zaujme vaše jedlo aj kolegov a pridajú sa k vám. A tak môžete spoločne tráviť obed vo firemnej. Jedna naša známa má malú firmu a každý týždeň varí pre firmu niekto iný z ich malého kolektívu. Ako nám povedala, utužilo to ich kolektív, stravujú sa spoločne za jedným stolom, zažívajú menej stresu, baví ich to a darí sa aj podniku. Ciest je vždy niekoľko a dôležité je, aby ste si pre seba našli tú vašu. Pre vás tú najlepšiu.

Dnes máme pre vás prvý z receptov do krabičky.

Cícerové karbonátky so šalátom.

Cícer je veľmi chutná strukovina, z ktorej rýchlo vyrobíte tieto karbonátky. Čerstvá petržlenová vňať a čerstvá mäta dodá karbonátkam zaujímavú chuť. Využite možnosť nákupu vareného cíceru v dobrej kvalite. Doplníte si ich čerstvým šalátom podľa chuti.

Budete potrebovať na 1 porciu:

  • 120g vareného cíceru – nám veľmi chutí cícer z dm bio
  • 5g cesnaku
  • 1 vajce
  • 20g ovsených otrúb s klíčkami, ale stačia aj jemné ovsené vločky
  • 7ml oleja na vyprážanie
  • morskú soľ, korenie
  • 80g paradajok
  • 40g žltej papriky
  • 40g uhorky
  • 40g cibule
  • 5g čerstvej petržlenovej vňate
  • 15g čerstvej mäty
  • 5g lahôdkového droždia

Príprava:

Uvarený cícer (v skle) rozmixujte na hrubo, pridajte roztlačený cesnak, soľ, korenie, čerstvú mätu a petržlenovú vňať, vajce, lahôdkové droždie a ovsené otruby. Vypracujte hmotu a nechajte chvíľu odstáť. Sformujte karbonátky a opečte ich na oleji. Ak chcete menej tučnú verziu, môžete karbonátky upiecť v rúre.

Zo zeleniny pripravte šalát a podávajte s cícerovými karbonátkami.

TIP: V zime môžete namiesto čerstvého šalátu použiť šalát z pečenej zeleniny.

Doba prípravy: 20-45 min – podľa pripravenej zeleniny
Výživové hodnoty: 403 kcal, sacharidy 37g, bielkoviny 21g , tuky 17,5g

Tento obsah bol zaradený v Hlavne, Jedlá zo zeleniny, Recepty a označkovaný ako , , , , , , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.