intolerancia_psenicaIntolerancia na pšenicu

V teste na intoleranciu potravín vám vyšla intolerancia na pšenicu, teda nie na lepok.

Pozn.: Ak chcete vedieť viac o testoch, napíšte nám mail na akosiuvaritzdravie@gmail.com

U nás je zatiaľ veľmi málo potravín označených „wheat-free“ (bez pšenice) a práve preto je o to viac dôležitejšie študovať zloženie kupovaných potravín a jedál.

Ak neznášame pšenicu a aj napriek tomu by sme ju konzumovali môže nám to spôsobiť z dlhodobého hľadiska zdravotné ťažkosti medzi ktoré najviac vystupuje do popredia: nadváha až obezita, chronické ekzémy, migrény, nespavosť, poruchy trávenia, nadúvanie, kašeľ, nádchu, bolesti uší, bolesti pohybového aparátu…

Tu všade môžete nájsť pšenicu:

  • Biela a aj celozrnná múka a všetky druhy  z nej vyrobené, pšeničné klíčky, hydrolizovaný pšeničný škrob, škrob, kuskus
  • pšeničné krúpky, modifikovaný škrob, pšeničné otruby, pšeničné vločky, niektoré raňajkové cereálie, pšeničné klíčky,
  • pufovaná pšenica, strúhanka

Tieto potraviny ste určite očakávali, ale je tu  ďalší rad potravín, kde sa pšenica nachádza:

  • spracované potraviny – hamburgery,
  • konzervované mäso,
  • polotovary obalené v strúhanke,
  • paštéty a nátierky,
  •  pizza,
  • hotové omáčky,
  • šalátové dressingy,
  • prášok do pečiva,
  • hotové sáčkové polievky,
  • cestoviny (aj pohánkové…),
  • horčica,
  • kečup,
  • práškové nápoje,
  • zmrzlina, pudingy,
  • čipsy,
  • hranolčeky
  • konzervované jedlá
  • väčšina zmesí korenín
  • niektoré salámy a klobásky……
  • pivo a aj liehoviny……..

Je toho naozaj veľa a preto záleží na tom, aby sme presne vedeli čo konzumujeme.
Zo začiatku vám odporúčam stravovať sa výlučne domácou stravou a stravu v reštaurácii zaradiť až neskôr, keď budete mať prax a hlavne môžete dôverovať reštaurácii že vás na obsah pšenice upozorní 🙂
Avšak na druhej strane prichádza na rad otázka: Môžeme pšenicu nahradiť ?

Jednoduchá odpoveď znie: Nie

Nahradiť bez zmeny vzhľadu a chuti to nejde. Ale mám pre vás aj pozitívnu správu 🙂 Môžete začať používať  iné obilniny.
Treba na to myslieť, že to už nebude nikdy plnohodnotná náhrada. Neupečiete nadýchanú bublaninu, alebo pečivo ak použijete celozrnnú špaldovú alebo ražnú múku.
A pre tých, ktorý doteraz nepoužívali iné druhy múky je to veľká zmena. Nie len vzhľadová, ale hlavne chuťová.
Dajte si však šancu a vychutnajte si iné pečivo, inú chuť konzistenciu pripravovaných jedál.

Pre tých, ktorí majú nadváhu, alebo sú obézni, bude vylúčenie pšenice a obmedzenie klasického chleba  pečiva viesť k úbytku na váhe a budú prirodzene chudnúť. Je však dôležité dodržiavať vyváženú stravu a úbytok sacharidov z pšeničných produktov nahradiť zeleninou a ovocím.

Čo teda môžete bez rizika jesť, aké sú alternatívy?
Pšenicu môžete nahradiť špaldovou pšenicou (Triticum spelta) a aj tvrdou pšenicou (Triticum durum), pokiaľ vám vyšla intolerancia len na pšenicu a nie na tvrdú pšenicu alebo špaldu.
Špaldová pšenica nie je totožná s tvrdou pšenicou. Hrubá krupica z tvrdej pšenice sa nazýva semolina. Samozrejme môžete používať ražnú múku, kukuričnú múku, ryžovú múku, pohánkovú múku, ovsenú múku, amarant, tapioku a mnoho ďalších obilných produktov, ktoré nie sú z pšenice.

Dôležité je vedieť toto:
Intolerancia na pšenicu neznamená intoleranciu na lepok.

Chlieb z raže a špaldovej múky  môžete nájsť v malých pekárňach ale aj v obchodných centrách tiež, je veľmi dôležité nakupovať podľa zloženia  múky v danom chlebíku,  musí tam byť 100% zastúpenie tej múky, ktorú môžete. Ak neviete zistiť presné zloženie hľadajte ďalej.
Názov špaldový alebo ražný ešte neznamená, že nie je pridávaná aj iná múka. Našli sme  ražný chlieb a dokonca sme aj  doma upiekli vlastný ražný chlebík s kváskom.
Jemné pečivo – rožteky, lúpačky, croissanty, rôzne zapekané pečivo, pagáčiky, koláčiky, fornetti… Tie vynecháte z jedálnička. Niektoré sa dajú pripraviť alternatívne, ale ich chuť a vzhľad nezodpovedajú našim návykom.

Tak je jednoduchšie položiť si otázku:  „Skutočne to potrebujem?“

Cestoviny – je mnoho variácií na trhu – ryžové, kukuričné, ale aj celozrnné špaldové, ražné cestoviny, cestoviny z tvrdej pšenice. Znovu sa budem opakovať, že je nevyhnutné čítať zloženie produktu.
Našla som pohánkové cestoviny, kde podiel pohánkovej múky bol 35% a zbytok bola pšeničná múka. Cestoviny odporúčame konzumovať v primeranom množstve, každá múka má vysokú kalorickú hodnotu.

Na zahusťovanie pri varení (polievky a omáčky) používam ryžovú a ovsenú múku. A kde je to možné tak strúhané zemiaky, zemiakový škrob ( Solamyl)

Na raňajky si pripravujte ryžovú kašu, ražné, alebo ovsené vločky, pohánkové vločky, vločky z prosa, quinou, proso, pohánku a ryžu.

Keksíky, drobné sladké pečivo a iné koláče sú vhodné vyrobené len z kukurice, ovsených vločiek a múky a iných náhrad. Ale úprimne, toto je sortiment, ktorý sa veľmi zložito nahrádza a preto bude jednoduchšie orientovať sa na kvalitné sušené ovocie a výrobky z neho.  Návyk na jemné pečivo z bielej múky je veľmi silný a to preskúša riadne vaše odhodlanie posilniť svoje zdravie vynechaním potraviny, na ktorú ste intolerantný.

Palacinky, lievance a placky pripravené s náhradným variantom múky nechutnajú presne rovnako, ale doprajte si možnosť vychutnať niečo nové. Myšlienka, že to nezaťaží váš tráviaci trakt vám pri tom pomôže.
Ako prílohy pripravujem viac zeleniny na pare, ryžu, pohánku, quinou ,proso a zemiaky.

Ak pristúpite k tejto výzve ako k možnosti vyskúšať niečo nové a budete kreatívny, prinesie vám toto obmedzenie veľa zábavy  v kuchyni  a na nákupoch ,ale čo je najdôležitejšie získate späť váš pocit pohodlia a zdravotné ťažkosti, ktoré spôsobovala pre vás nevhodná potravina ustúpia a odídu.

A o to predsa ide – urobiť pre seba maximum – pre zdravý a dobrý pocit. Vaše telo a vaša hmotnosť sa vám odmenia.