Pate_ci_pastickaPatê je francúzsky výraz, ktorý označuje povarené, rozmixované mäso a tuk, ktoré je spolu zmiešané do jemnej pasty. Obvykle s pridaním korenín, bylín, zeleniny a podobne.

A tak sme sa  rozhodli, že pre vás vyskúšame výrobu jednoduchého Patê. Výsledok je taký že pre Vás máme taký recept, ktorý zvládne  aj začínajúci kuchár. Chce to síce štipku odvahy, lyžičku odhodlania a misku dobrej nálady a fantázie, ale výsledok vás určite poteší. A poteší hlavne chuťové poháriky.

No a potom si túto paštičku môžete natrieť na tak veľmi obľúbený recept na náš 3-minútový chlebík.

Patê z pečienok, má jemnú a skvelú chuť. Celá príprava trvá pol hodinku. Len čas chladenia je trochu dlhší. Je vhodné, ak patê odleží v chladničke cez noc. Ale minimálne potrebuje 6 hodín.

Tak ako na to? Čo budete potrebovať?

  • 130-150g najlepšie domáceho masla. Ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu na laktózu, môžete použiť kokosový olej, bravčovú masť, alebo masť husaciu, kačaciu a podobne. Maslo, tuk, rozdeľte tak, aby ste mali tak 60g bokom a malo izbovú teplotu.
  • 70g šalotky. Odporúčame použiť šalotku a nie iba obyčajnú cibuľu. Šalotka má jemnú chuť, nie je taká ostrá a hodí sa viac na delikátne jedlá. Šalotku nájdete v každom dobrom obchode. Hľadajte pri cibuliach, alebo pri samostatnej časti, kde sú trochu menej tradičné druhy zeleniny.
  • Jedno menšie jablko. Tak 100-110g. Je lepšie, keď je jabĺčko kyslejšie. Najlepšie nakúpite od babky na trhu. Vonia krásne a vaše patê bude šťavnatejšie.
  • 450g pečienok. Použite kuracie, ale ak chcete urobiť výnimočnejšie patê, použite králičie, alebo morčacie, alebo dokonca kačacie. Ak ste kuchárik začiatočník, odporúčam na začiatok použiť kuracie pečienky.
  • 2 polievkové lyžice smotany 10%. Pre alergikov na mliečnu bielkovinu použite ovčí jogurt. Nepoužívajte kozí, je viac aromatickejší. Tak nech nemáte pečienku s nádychom kozľacinky 🙂
  • 1 lyžička citrónovej šťavy. Môžete použiť aj šťavu z limetky.
  • Soľ, približne 1,5 čajovej lyžičky, korenie čierne mleté podľa chuti a … bylinky. Tie sú základom chutí, vôní. My používame sušenú domácu majoránku (veľa), alebo môžete použiť taliansku zmes bylín, pridať do patê pred zaliatím do fľaštičiek borievky a podobne. Tu nechávame bránu otvorenú na vaše chute a vašu fantáziu.
  • No a ešte potrebujete 60ml brandy. Čím kvalitnejšie, tým lepšie. Brandy použijeme na flambovanie 🙂 Tí z vás, ktorí sa toho bojíte, je to jednoduchý, ale veľmi efektný trik používaný v kuchyni a necháva jedlo … hmm … s božskou chuťou.

No a ešte budete potrebovať doštičku na krájanie, dobrý nožík, vašu obľúbenú varešku, mixér, alebo postačí aj ručný mixér, nádobu na mixovanie, panvicu na opekanie. Ak nemáte po ruke pomocníkov, musíte si vystačiť sami 🙂

Tak, oblečte si zásteru  ideme na to.

1. Olúpte  jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky.

2. Na panvici roztopte 20-25g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom.

3. Pečienku dobre premyte, očistite a na krájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou.

4. Na panvici rozpáľte 30g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď bude naberať hnedú farbu. (2 -3 minútky max.) rozrežte si jeden kúsok. Mal by byť ešte ružovkastý vnútri. Znížte plameň a podlejte pečienky brandy. Znovu zvýšte plameň a miernym naklonením panvice oheň zapáli vaše brandy a budete pozvoľna flambovať pečienku. Ak nemáte plynový sporák použite zápalku. Po dokončení flambovania odstavte panvicu zo sporáka.

5. Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom pridajte pečienku a trochu výpeku, čo vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len 1 max. 2 lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy až vznikne hladká hmota.

6. Dajte hmotu  na 15 minút zachladiť do chladničky. Tak a teraz máte čas, aby ste si umyli riady a trochu spratali kuchyňu. Alebo si uvarte dobrú kávičku a vychutnávajte si pocit, že o chvíľku dokončíte svoje prvé patê.

7. Po 15 minútkach pridajte postupne v 3 dávkach 60g masla, ktoré ste nechali pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Premixujte v mixéri alebo ručným mixérom a ochutnajte.  Čo sa byliniek týka, tie ešte počas chladenia zapustia do patê trošku chutí, ale je vhodné dať ich viac. My sme dali približne 7g sušeného majoránu a 3g talianskej zmesi bylín. Ale toto je práve to, čo si každý jeden z vás vyskúša sám. Experimentujte s chuťami. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli.  Každému podľa chuti.

8. Dobre natlačte pyré do sklenených pohárikov. My sme použili tri 150ml poháre. A  na záver, roztopte zvyšok masla a patê v pohároch zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Na vrch môžete položiť steblo bazalky, tymianu, alebo inej bylinky. Uzatvorte poháre vrchnákom a dajte na minimálne 6 hodín zachladiť do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne. Ak ho dovtedy nezjete 🙂

Vychutnávajte si vaše skvelé patê s dobrým chlebíkom, alebo francúzskou bagetkou. A … ak máte chuť, tak si dajte 2dcl vínka.

A ešte výživové hodnoty.
Z tejto dávky urobíte približne 10 porcií. Jedna porcia má hmotnosť 50g a tieto výživové hodnoty:
171 kcal, 2.3g sacharidov, 9.8g bielkovín, 12.8g tuku.

A tip na záver. Ak chcete darovať patê ako darček na narodeniny, alebo pri inej príležitosti, ozdobte fľaštičku, do ktorej ste ho dali kresbou na sklo, alebo nálepkami a vrch fľašky obaľte do peknej látky a obviažte mašľou. Napíšte krátku správu pre prijímateľa a zaželajte mu, dobrú chuť.

Pošlite nám fotky s vašim patê a mi ich s radosťou uverejníme na našom blogu. Tešíme sa na vaše krásne paštičky a dobrú chuť.