Repova_s_kokosomHovorí sa, že cvikla, červená repa je zdravá zelenina a niektorí tomu aj veríme.
Hneď na začiatku napíšem, že je to zelenina a nie liečivo a zázrak už vôbec nie. Je to veľmi cenná potravina akých máme desiatky a tým že ju budeme konzumovať častejšie doprajeme svojim bunkám skvelú výživu.
Viem aj to, že tí z nás, ktorí sa stravovali v družine, školskej jedálni, menze či v závodnej jedálni si spomínajú hlavne na kompótovú misku plnú veľmi červenej vody, v ktorej plávali kocky niečoho a najčastejšie sme plnú misku zaniesli k okienku.
A nedá mi nespomenúť červenú repu ako ozdobu na tanieri, z ktorej vytekala krvavo červená šťava po celom tanieri a pôsobila… no prinajmenšom nechutne.

Píšem o červenej repe, ktorá je zdrojom kvalitnej vlákniny, obsahuje okrem vitamínu B, kália, železa, kremíku a kyseliny listovej množstvo minerálov a stopových prvkov.
Má nízku kalorickú hodnotu a dobre zasýti.

Mnoho štúdií poukazuje na to, že nitráty, ktoré táto plodina obsahuje vo vyššom množstve majú podiel na znižovaní vysokého krvného tlaku a zlepšenie obehových schopností, čo má vplyv aj na činnosť mozgu a jeho funkcie.

A … už od vlády Rimanov sa červená repa používala aj ako afrodiziakum 🙂

Jej využitie v kuchyni je obsiahle. To nie je len nakladaná zelenina.

Červenú repu môžete:

  • piecť
  • variť
  • použiť surovú
  • kombinovať so všetkým, čo vaša fantázia dovolí.

Šťava z čerstvej repy je plná energie… je však dôležité pre šťavu vyberať si správne pestovanú a skladovanú repu, a nekonzumovať viac ako 100ml čistej šťavy denne.

Šťavu je treba riediť mrkvovou alebo čistou jablkovou šťavou a piť po dúškoch.

Ľudia s ochoreniami slizníc tráviaceho traktu a oslabenými obličkami by mali konzum čistej koncentrovanej šťavy obmedziť a mali by konzumovať radšej celú cviklu.

A tu je pár tipov na skvelé pochúťky:

Vyskúšajte naše recepty a podeľte sa o svoje, vďačne ich uverejníme 🙂

A pre tých čo sa boja zafarbených rúk pri práci s touto nádhernou zeleninou, aj ja používam jednorazové rukavičky, teda ak nenájdem dobrovoľníka v domácnosti… za tú nádhernú chuť sa to vyplatí.