Hovorí sa, že cvikla, červená repa je zdravá zelenina a niektorí tomu aj veríme.
Hneď na začiatku napíšem, že je to zelenina a nie liečivo a zázrak už vôbec nie. Je to veľmi cenná potravina akých máme desiatky a tým že ju budeme konzumovať častejšie doprajeme svojim bunkám skvelú výživu.
Viem aj to, že tí z nás, ktorí sa stravovali v družine, školskej jedálni, menze či v závodnej jedálni si spomínajú hlavne na kompótovú misku plnú veľmi červenej vody, v ktorej plávali kocky niečoho a najčastejšie sme plnú misku zaniesli k okienku.
A nedá mi nespomenúť červenú repu ako ozdobu na tanieri, z ktorej vytekala krvavo červená šťava po celom tanieri a pôsobila… no prinajmenšom nechutne.
Píšem o červenej repe, ktorá je zdrojom kvalitnej vlákniny, obsahuje okrem vitamínu B, kália, železa, kremíku a kyseliny listovej množstvo minerálov a stopových prvkov.
Má nízku kalorickú hodnotu a dobre zasýti.
Mnoho štúdií poukazuje na to, že nitráty, ktoré táto plodina obsahuje vo vyššom množstve majú podiel na znižovaní vysokého krvného tlaku a zlepšenie obehových schopností, čo má vplyv aj na činnosť mozgu a jeho funkcie.
A … už od vlády Rimanov sa červená repa používala aj ako afrodiziakum 🙂
Jej využitie v kuchyni je obsiahle. To nie je len nakladaná zelenina.
Červenú repu môžete:
- piecť
- variť
- použiť surovú
- kombinovať so všetkým, čo vaša fantázia dovolí.
Šťava z čerstvej repy je plná energie… je však dôležité pre šťavu vyberať si správne pestovanú a skladovanú repu, a nekonzumovať viac ako 100ml čistej šťavy denne.
Šťavu je treba riediť mrkvovou alebo čistou jablkovou šťavou a piť po dúškoch.
Ľudia s ochoreniami slizníc tráviaceho traktu a oslabenými obličkami by mali konzum čistej koncentrovanej šťavy obmedziť a mali by konzumovať radšej celú cviklu.
A tu je pár tipov na skvelé pochúťky:
- cviklová polievka s kokosovým mliekom
- krupoto s cviklou a chrenom alebo aj s tofu je vynikajúce
- cvikla dusená na víne
- šalát zo surovej cvikly (nastrúhaná cvikla, čerstvý chren a trochu pochúťkovej smotany)
- šalát z varenej cvikly s feniklom, chrenom a kaparmi
- pečená cvikla v rúre – očistenú na väčšie kúsky nakrájanú cviklu pečte v rúre a k upečenej si pridajte parmezán, alebo kvalitný syr s modrou plesňou, ale aj mozzarela je dobrá k tomu a olivový olej
Vyskúšajte naše recepty a podeľte sa o svoje, vďačne ich uverejníme 🙂
A pre tých čo sa boja zafarbených rúk pri práci s touto nádhernou zeleninou, aj ja používam jednorazové rukavičky, teda ak nenájdem dobrovoľníka v domácnosti… za tú nádhernú chuť sa to vyplatí.