Sleep-DisordersJe 23:15 a ja ešte brázdim na nete a pomaly končím. Spánok, ktorý ma opantával okolo 21 je už preč, som čulá, ale … mala by som ísť spať, veď ráno vstávam okolo 6. No keď počítam, tak je to ešte bohatých viac ako 6 hodín spánku, takže mám ešte čas. Veď mne stačí iba 5 hodín a som vyspatá a oddýchnutá ….

Je vám známy tento rituál? Tento zvyk?
Lebo mne ešte je. Pár rokov dozadu som takto fungovala bežne. A  dokonca som bola hrdá na to, že nepotrebujem veľa spávať a dokážem pracovať viac ako mnohí iní a mám kopec energie aj na šport, domáce práce, priateľov atď. atď.

Týka sa  to mnohých z nás. Takýto stav si vybudujeme a potom tvrdíme, že nevieme ísť spať skôr, že nezaspíme, že sa to nedá, že to nefunguje, že oveľa viac urobíme večer, v noci, lebo nás nikto neruší, že sa nám lepšie pracuje, že v telke ide úžasný program, ktorý stoj čo stoj musíme dopozerať, lebo nám dá veľmi veľa…. skrátka … dôvodov si nájdeme mnoho.

A časom už ani nevieme povedať, prečo tento zvyk máme. Jednoducho sme si ho vybudovali a nepátrame po jeho dôsledkoch. Avšak … oni sa dostavia.

  • nadváha
  • kolísanie hmotnosti
  • chronické bolesti chrbtice a kĺbov
  • problémy so štítnou žľazou
  • chuť na sladké
  • zmeny nálad
  • vysoký krvný tlak
  • priberanie „aj zo vzduchu“
  • obezita
  • cukrovka
  • znížená imunita
  • únava popoludní

To všetko sú následky nedostatku spánku.

Najväčší problém nastáva ak tento zvyk trvá naozaj dlhú dobu. Vtedy už prichádzajú problémy so sústredením sa, výkonnosť prudko klesá a na záver sa  oslabí celý imunitný systém.

Dá sa zmeniť tento návyk?
Ako sa „prinútiť“ spať, keď sa nám nechce? Veď musí byť jasné, že ak pôjdeme spať pred 22 zobudíme sa už o 3 a potom už nezaspíme to tvrdíme všetci…

Cieľom je vybudovať si nový návyk tým, že zmeníme ten starý. Verte mi, všetka ta práca, ktorú si nechávame na noc … to všetko je možné urobiť aj cez deň. Len si to potrebujeme naplánovať. Diár a správny časový manažment to vyriešia. Rovnako nepotrebujeme mať zvyk, kedy vysedávame pred TV pozeraním filmov, ktoré sme už videli, alebo tam sedíme iba zo zvyku.

Poviem vám ako som to dokázala ja. Naplánovala som si, že každý deň vypnem počítač o 20 hodine, dovtedy stihnem všetko potrebné a odpustím si len tak čítať a hľadať novinky na FB alebo v správach, na webe, kade tade.

Dve hodiny pred 22 hodinou, čo je optimálny čas na spánok, sa môžete venovať čítaniu knižky, počúvaniu hudby, relaxovaniu. Na začiatku si možno budete musieť nastaviť budík, ktorý vás upozorní na to, že je 20,00  a je potrebné ukončiť prácu. Vyberte si ľahkú, pokojne aj vtipnú literatúru, knihy plné humoru a pohody. Pustite si príjemnú hudbu, ktorá vás jemne uchlácholí a upokojí. Do postele máte ísť spokojne, bez stresu, v pohode. Knihu môžete čítať aj v spálni, dokonca aj na posteli. Vaše podvedomie zaregistruje, že sa chystá spanie.

Je dôležité mať priestor na spanie urobený tak, aby tam neboli žiadne rušivé vplyvy, alebo aspoň čo najmenej. Dobre vyvetraná miestnosť, nie príliš prehriata, zatiahnuté žalúzie, aby počas spánku bola čo najväčšia tma, bez televízora a počítača, s príjemným osvetlením.

Čo sa týka jedenia, je potrebné jesť najneskôr okolo 19 hodiny a to ľahšiu stravu. Zeleninové šaláty, ryby, chudé mäso, nie príliš mastné a ťažké jedlá, ktoré by veľmi zamestnali trávenie. To všetko preto, aby do 2 hodín pred spánkom bola potrava strávená a nezaťažovala vás. Môžete piť čaj s medom a je vhodné dávať si pozor aj na príjem alkoholu. Alkohol zaťažuje metabolizmus a výrazne narúša kvalitu spánku.

Na začiatku sa tieto zmeny môžu zdať veľmi náročné. Ale vaše telo si pamätá čas, kedy ste chodili spávať v primeranú dobu a preto sa viete vrátiť do tohto stavu. Ak naozaj chcete a záleží vám na tom.

Uložte sa do postele najneskôr o 21-21:30 a zistíte, že časom zaspíte okolo 22 hodiny a budete spať 7-8 hodín, zobudíte sa čulí a oddýchnutí, budete mať veľa energie a vaša imunita sa výrazne posilní.

Tak a teraz … dobrú noc priatelia, je 19:45, končím písanie a teším sa na relax a potom na spánok 🙂