fenikelFenikel poznáme ako rastlinu, ktorej semená sa používajú pri príprave čaju. Tento čaj najčastejšie používajú mamičky pre svojich kojencov, aby im upokojili boľavé bruško. Je vhodné piť tento čaj aj pri tráviacich ťažkostiach. Nie je vhodný pre tehotné ženy pre svoje antispazmatické účinky.

Už v starovekom Grécku sa používal fenikel na úľavu od tráviacich ťažkostí, napomáhal obličkám aj pečeni. Je bohatým zdrojom draslíka, vlákniny, kyseliny listovej, vitamínov C a E.

Pre svoju nízku kalorickú hodnotu je vhodný pre tých, ktorí sa rozhodli zdravo chudnúť.

Stále častejšie sa objavuje na stoloch a pri príprave jedál zrelý plod feniklu. Je to biela až zelenkavá hľuza, ktorá má exotickejšiu vôňu a chuť. Je to rastlina, ktorej sa dobre darí v kamenistej pôde Stredomoria, ale pestuje sa aj u nás.

Ak sa rozhodnete kúpiť fenikel, vyberte si hľuzu, ktorá má peknú bielu až svetlozelenú farbu bez škvŕn a iného poškodenia. Vňať by mala byť tiež čerstvého vzhľadu a hľuza pevná a voňavá.

Fenikel môžete skladovať v chladničke 3-5 dní.

V kuchyni má fenikel mnohostranné využitie:

  • vhodný je do polievok
  • do studených šalátov aj teplých  s inou zeleninou
  • jeho chuť a aróma sa hodí do jedál v kombinácii s ovocím
  • tepelne upravený je veľmi dobrou prílohou k rybám a mäsu, aj divine

Feniklový_salat_s_pomarancomFeniklový šalát s pomarančom a orechmi

Čo budete potrebovať na 2 porcie:

  • 180g pomaranča
  • 400g čerstvého feniklu
  • 5g vlašských orechov
  • 5g masla
  • 10g medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • extra panenský olivový olej

Príprava:

Fenikel očistite, zelenú vňať si odložte na dekoráciu, vyrežte strednú tvrdú časť a nastrúhajte na jemné plátky. Pomaranč ošúpte nožíkom aj s bielou vrstvou a potom ho filetujte (vyrežte jednotlivé dieliky – šťavu pri filetovaní si zachytávajte).

Na troške oleja restujte fenikel 5-8 minút. Maslo rozpustite spolu s medom a nechajte skaramelizovať spolu s jadrami orechov. Orechy vyberte na fóliu a do maslovo-medovej zmesi dajte pomarančovú šťavu, trochu korenia a soli.

Fenikel preložte do misy, pridajte dieliky pomaranča a prelejte dressingom. Nechajte preležať, pri servírovaní posypte karamelizovanými orechmi a ozdobte vňaťou.

Tento šalát môžete podávať aj studený.

Výživové hodnoty pre tento recept nájdete na stránke: www.foodisgood.eu