Viete že – Tmavé hrozno radíme medzi najzdravšie ovocie? Obsahuje vitamíny C, B a E, železo, zinok, draslík a selén. Tmavé hrozno je bohaté na antioxidant kvercentín, ktorý napomáha tráveniu a zmierňuje zápaly v tele. Výborne osvieži a posilní váš imunitný systém.
A pripraviť si šalát do ktorého pridáte chutné tmavé hrozno je jednoduché.
Tu je recept:
Tento šalát je chutný už na pohľad a jeho príprava je veľmi jednoduchá, chute krásne harmonizujúce. Červená čakanka svojou jemnou horkosťou doplnená sladkosťou tmavého hrozna a k tomu jemná chuť syra. Šošovica je naša tradičná strukovina, ktorá dopĺňa šalát o potrebné živiny a najmä rastlinné bielkoviny.
Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):
- 30g delikátnej horčice – môžete použiť Alnatura horčicu
- 10ml Balsamico bieleho octu
- 15ml sezamového oleja
- 20g lesného medu
- 110g šošovice – v suchom stave – prípadne použite kvalitnú sterilizovanú šošovicu, ak si chcete ušetriť varenie
- 150g čakanky červenej
- 120g kozieho syra polomäkkého alebo mozzarelly
- 180g tmavého hrozna
- 100g rukoly
- morská soľ, čierne korenie, bobkový list – ak budete šošovicu variť
- ražný kváskový chlieb, alebo ražné žemle, prípadne zdravý chlieb podľa vášho výberu
Príprava:
Uvarte šošovicu podľa návodu so soľou, celým čiernym korením a bobkovým listom. Uvarenú šošovicu nechajte na sitku odkvapkať. Z horčice, oleja, medu, octu, soli a korenia vyšľahajte za pomoci 30ml horúcej vody dressing. Červenú čakanku potrhajte na kúsky a rukolu prekrájajte. Vložte šošovicu do misy, pridajte čakanku a rukolu a premiešajte s dressingom. Na vrch posypte natrhaný (nakrájaný) kozí syr alebo mozzarellu.
Podávajte s kváskovým alebo iným ražným, kvalitným celozrnným chlebíkom podľa vlastného výberu.
Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty 234.4 kcal, Sacharidy: 21.6, Bielkoviny: 12, Tuky: 10.3