cakankaViete že – Tmavé hrozno radíme medzi najzdravšie ovocie? Obsahuje vitamíny C, B a E, železo, zinok, draslík a selén. Tmavé hrozno je bohaté na antioxidant kvercentín, ktorý napomáha tráveniu a zmierňuje zápaly v tele. Výborne osvieži a posilní váš imunitný systém.
A pripraviť si šalát do ktorého pridáte chutné tmavé hrozno je jednoduché.

Tu je recept:
Tento šalát je chutný už na pohľad a jeho príprava je veľmi jednoduchá, chute krásne harmonizujúce. Červená čakanka svojou jemnou horkosťou doplnená sladkosťou tmavého hrozna a k tomu jemná chuť syra. Šošovica je naša tradičná strukovina, ktorá dopĺňa šalát o potrebné živiny a najmä rastlinné bielkoviny.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):

  • 30g delikátnej horčice – môžete použiť Alnatura horčicu
  • 10ml Balsamico bieleho octu
  • 15ml sezamového oleja
  • 20g lesného medu
  • 110g šošovice – v suchom stave – prípadne použite kvalitnú sterilizovanú šošovicu, ak si chcete ušetriť varenie
  • 150g čakanky červenej
  • 120g kozieho syra polomäkkého alebo mozzarelly
  • 180g tmavého hrozna
  • 100g rukoly
  • morská soľ, čierne korenie, bobkový list – ak budete šošovicu variť
  • ražný kváskový chlieb, alebo ražné žemle, prípadne zdravý chlieb podľa vášho výberu

Príprava:
Uvarte šošovicu podľa návodu so soľou, celým čiernym korením a bobkovým listom. Uvarenú šošovicu nechajte na sitku odkvapkať. Z horčice, oleja, medu, octu, soli a korenia vyšľahajte za pomoci 30ml horúcej vody dressing. Červenú čakanku potrhajte na kúsky a rukolu prekrájajte. Vložte šošovicu do misy, pridajte čakanku a rukolu a premiešajte s dressingom. Na vrch posypte natrhaný (nakrájaný) kozí syr alebo mozzarellu.

Podávajte s kváskovým alebo iným ražným, kvalitným celozrnným chlebíkom podľa vlastného výberu.

Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty 234.4 kcal, Sacharidy: 21.6, Bielkoviny: 12, Tuky: 10.3