Často počúvame, že veľmi dôležitou súčasťou našej stravy by mali byť ryby. Ale najmä tie morské, tučné, ktoré nám dodajú správe Omega 3 mastné kyseliny. A tak bežíme do obchodu, kúpime si lososa, upravíme ho, častokrát zalejeme smotanovou omáčkou, alebo zapečieme so syrom prípadne, keď už naozaj nevieme čo s ním, tak ho vypražíme. Výsledok je taký, že sa tešíme z našej zdravej stravy… Avšak takýto spôsob prípravy nie je vhodný a už vôbec ho nemôžeme označiť za zdravý 🙁
Pri príprave jedla z rýb nemusíme vždy končiť len na lososoch, tuniakoch, makrelách, ale vieme využiť aj ryby, ktoré plávajú v našich riekach, potokoch, jazerách 🙂
Zvykli sme si na to, že kapor je na Vianoce a pstruha si dávame v reštaurácii keď ideme na výlet do hôr. Heika si dáme na západnom Slovensku v bufetoch pri vode a halászlé (rybaciu polievku) zase keď sa dostaneme na výlet do Maďarska, alebo na juh Slovenska.
No rybu si vieme pripraviť aj doma a nemusíme za ňou chodiť do reštaurácie.
Vynikajúcou a veľmi chutnou rybou je pstruh. 100g pstruha obsahuje 19g ľahko stráviteľných bielkovín. Dnes ho kúpite v čerstvom stave v každej sieti supermarketov. Ja mám najradšej takých, čo ešte plávajú v bazéne, keď ich kupujem, ale ak nie je iná možnosť, kúpim ho chladeného (nie mrazeného).
Kúpiť pstruha uloveného v rieke sa vám podarí skôr na severe Slovenska. V supermarketoch často predávajú pstruha dúhového, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky a u nás sa chová v chovných staniciach. Je to lososovitá sladkovodná ryba, ktorá je lahodná, mäso sa ľahko oddeľuje od kostí a vhodný je na všetky druhy prípravy. (dusenie, pečenie, grilovanie, údenie)
My sme pre vás pripravili recept na pstruha, ktorého príprava je veľmi jednoduchá a vráti sa vám vo forme lahodnej chuti.
A tu je recept:
Čo budete potrebovať na jednu porciu:
- cca. 200g pstruha – podľa výberu
- 100g cukety
- 200g batátov
- 100g žltej alebo oranžovej papriky
- 100g cibule
- 10g cesnaku
- Čerstvé bylinky – rozmarín, mäta, šalvia, petržlen (ja som použila len rozmarín a mätu)
- Cherry paradajky na ozdobenie
- Soľ, korenie
- Repkový olej
- 10g prosciutta
Postup:
Pstruha umyjeme, ak je potrebné zbavíme vnútorností, vyčistíme Osolíme ho, potrieme olejom zvnútra a naplníme čerstvými bylinkami. Zvonku ho potrieme rozdrveným cesnakom s olejom. A na vrch nakladieme na kolieska nakrájanú cibuľu a plátok prosciutta. Takto pripraveného pstruha vložíme do alobalu, ktorý sme tiež jemne potreli olejom. Zabalíme.
Zeleninu, cuketu, batáty, papriku a červenú cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, potrieme olejom, posolíme a premiešame spolu s bylinkami.
Pstruha v alobale a pripravenú zeleninu dáme na plech (na papier na pečenie) a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. Potom pstruha rozbalíme a necháme ho dopiecť nezabaleného. Ak ho chceme trošku chrumkavejšieho, pustíme horkovzdušný ohrev.
Podávame s čerstvým šalátom, cherry paradajkami a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Želáme vám dobrú chuť a potešíme sa aj vašim fotografiám a radi ich uverejníme na našom blogu.