Chia semienka. Nový trend, móda, alebo sú pre naše zdravie prospešné?
Všetky potraviny ovocie, zelenia, orechy, mäso, syr alebo bylinky a semienka majú pozitívne účinky na našu výživu. Dôležité je, aby sme zachovali v našej strave pestrosť, farebnosť, chute a využívali kvalitné zdroje potravín.
S našou výživou potrebujeme narábať tak, aby vyhovovala nášmu metabolickému typu, nášmu spôsobu života, ktorý zahŕňa nielen stravu, ale aj spánok, relax, pohyb.
Chia semienka sú veľmi dobrým zdrojom výživných látok a určite bude pre nás prínosom, ak obohatíme náš jedálniček aj o konzum tejto plodiny. Známe sú ešte z obdobia Aztékov a Mayov. Pojem „chia“ znamená silu a v týchto kultúrach sa používali ako zdroj dlhotrvácnej energie.
Čo pre nás môže táto rastlinka urobiť?
- Napomáha znižovaniu hmotnosti 🙂 čo je veľmi príjemný fakt, keďže mnoho ľudí rieši problémy so svojou hmotnosťou . Ako to robí? Pri správnom používaní dokážu chia semienka blokovať vstrebanie istého podielu kalórií zo stravy.
- Ďalšou vlastnosťou chia semienok je to, že po ich konzumácii, zaradení do jedla sa cítite rýchlejšie sýty , nakoľko až 10 násobne absorbujú tekutiny a vytvárajú gel, ktorý rýchlejšie zaplní žalúdok.
- Sú jedným z najbohatších rastlinných zdrojov Omega 3 mastných kyselín.
- Dokážu zabezpečiť svojou gelovitou formou, ktorá vzniká pohlcovaním vysokého objemu tekutín, veľmi dobrú hydratáciu. Vhodná je preto pre vytrvalostných športovcov.
- Chia semienka spomaľujú rozklad komplexných sacharidov na glukózu, čím znižujú obsah cukru v krvi a preto sú vhodné pri metabolickom syndróme, diabete a pod.
- Obsahujú veľké množstvo vlákniny, vápnika, proteínu, kvalitných sacharidov a vitamínov, minerálov, bielkovín a tuku.
Hodia sa do vločiek, do smoothies, do šalátov, omáčok, jedál., do nápojov. Je potrebné rátať však s tým, že až 10 násobne absorbujú tekutiny.
Pripravte si gel zo semiačok a uschovajte ho v chladničke.
Príprava:
1/3 šálky semiačok sa zmieša z 2 šálkami vody a prikryte nechá stáť 10 minút. Ak necháte zmes odležať cez noc zvýšite výživovú hodnotu gélu. Takýto gél môžete uschovávať v chladničke až 2 týždne. Pri pečení môžete nahradiť dve vajíčka tak, že použijete ½ šálky tohto gelu. Ak ich chcete vypiť ako ranný nápoj, najlepšie je namočiť ich na noc, do 5-6 násobku tekutiny. Môže to byť voda, mlieko, alebo mandľové mlieko, kokosové mlieko a pod.
A ráno vypiť namiesto raňajok. Vhodné je primiešať ich napríklad do raňajkových smoothies alebo urobiť si raňajkový puding z chia semienok.
A recept na tento puding je tu.
Čo budete potrebovať na 1 porciu:
- 40g chia semienok
- 50g kokosového krému
- 100 ml vody alebo mandľového špaldového, ryžového mlieka
- 15ml agáve sirupu, alebo javorového sirupu prípadne medu
- Vanilkový extrakt podľa chuti
- Ovocie – jahody, maliny, čučoriedky
Zmiešajte kokosový krém s vodou (alebo mliekom), vanilkovým extraktom a agáve sirupom a jemne ohrejte aby sa všetky ingrediencie spojili. Do tejto tekutiny pridajte chia semienka a dobre premiešajte. Odložte do chladu najlepšie cez noc, ale minimálne na 2-3 hodiny.
Po tomto čase sa vytvorí hustá zmes, chia puding.
Puding doplňte čerstvým ovocí, podľa sezóny a orieškami
Výživové hodnoty 386 kcal, Sacharidy: 36, Bielkoviny: 11, Tuky: 19
Mohlo by sa vám tiež páčiť: