Co_jest_MetaTypNo … test je hotový, viem, že som proteínovo-tukový typ a čo mám robiť teraz?
Čo všetko to znamená?  Veď mám toľko otázok … a dokážem to vôbec?  Tú zmenu…

To, že ste si pomocou testu určili aký ste metabolický typ je len začiatok. No začiatok, ktorý má isto dobrý koniec v podobe chudnutia, alebo pribratia na vašu optimálnu hmotnosť.
Stravovať sa podľa metabolického typu znamená dostatok energie a vitality, nie je to len úprava hmotnosti.
Najskôr sa však  v krátkosti budeme venovať pojmu … Optimálna hmotnosť.

Čo je optimálna hmotnosť?
Je to duševný, fyzický stav, kedy sa cítime dobre v našom tele, cítime sa zdravý spokojný, bez pohybových obmedzení (ak netrpíme chorobou pohybového aparátu).
Táto hmotnosť môže byť pre každého iná.

Ak sa pozrieme na základné určenie normálnej hmotnosti, potom prvým ukazovateľom je hodnota BMI a jej rozsah pre zdravú hmotnosť (18,5-24,9) Hodnota BMI má rozsah a preto sa pri výške 170cm môže niekto cítiť dobre s hmotnosťou 55kg ale aj 70kg.

To je iba jeden z faktorov určenia normálnej hmotnosti.

Pri výžive je dôležité vedieť svoj metabolický  typ, ale  je veľmi dôležité sledovať vlastné reakcie na potraviny, ktoré konzumujeme.  Aj pri tomto platí, že to, čo je dobré pre kolegyňu z práce, aj keď aj ona je tiež  proteínovo-tukový typ nemusí vyhovovať mne. Dôvodom môže byť to, že tá potravina nevyhovuje môjmu žalúdku, tráveniu ,  nálade, alebo  chuti. Dokonca môžem mať  intoleranciu na takýto typ potraviny a neviem o nej. (Potravinová intolerancia je dokonca jednou z možných príčin nadváhy!)

Príklad: Na obed si dáte – Grilovaný losos, zemiak s maslom, zelený šalát.

Výsledok? Kamarátka bude v pohode, bude mať dostatok energie, bude po jedle spokojná a bez ďalšej chute na sladké.  No vás to celkom neuspokojí. Budete mať pocit, že vás toto jedlo spomalilo, že sa cítite ospalo a máte neustálu chuť ešte na dezert. Na niečo sladké.

Jednou z možných príčin môže byť príloha vo forme klasicky vareného  zemiaku, ktorý nie je uvarený v šupke, ale  je varený  bez šupky. Maslo síce znižuje glykemický index , ale vhodnejšie je konzumovať zemiaky varené v šupke a následne ošúpané.  Glykemický index (GI) takéhoto zemiaku je predsa len nižší. A tak, obe ste síce proteínovo-tukový typ, ale … vám predsa len vyhovujú menej škrobové potraviny. Potraviny z nižším GI. V tomto prípade by pre Vás bolo lepšou možnosťou dať si zemiak varený v šupke s maslom, ktoré spomaľuje rozklad komplexných sacharidov zo zemiakov, alebo si dať k lososovi prílohu v podobe sladkého zemiaku – batátu a znovu na masle.

Čiže, váš metabolický typ, nie je vyrytý v skale, presne daný …ale je to „živý organizmus“ niečo, čo potrebujete sledovať, starať sa o to, byť citlivý k reakciám svojho tela.

Takže, aj keď sme sa narodili s istou genetickou predispozíciou vzhľadom na nutričné potreby, metabolický typ, ovplyvňuje nás aj množstvo ďalších faktorov – stres, choroby, nedostatok mikro-nutrientov v strave (vitamíny, minerály, stopové prvky), nedostatok enzýmov, ktoré v súčasnosti veľmi dominujú, podielom pohybovej aktivity, spánkom atď.

Váš metabolizmus je VEĽMI individuálny. Je pravdou, že tým, ako zistíte pomocou testu aký ste metabolický typ, viete aké potraviny sú pre vás typ najlepšie. Potom je kombinácia na vás.
Na začiatok, po vyhodnotení testu dostanete množstvo pomôcok a receptov pre váš metabolický typ, ale samotné doladenie vyžaduje čas. Najlepšie  pomôže priamy výživový koučing, sledovanie vášho stravovacieho režimu poradcom.  Niekedy si viete pomôcť sami.

Čas venovaný sledovaniu vplyvu potravín na váš organizmus nie je stratený čas veľa získavate vo váš prospech a v prospech vášho zdravia. Získavate presnú predstavu o tom ako funguje vaše telo, čo je v súčasnosti pre neho najlepšie. Získavate základný spôsob výživy na celý svoj život. Je dobré držať sa rád, ktoré po teste dostanete. No zapisovať si aj vlastné poznatky a riadiť sa nimi.

Test je vynikajúcou možnosťou ako začať.

Vieme, že sú  potrebné doplnky výživy, ktoré sú najvhodnejšie v prírodnej forme.
V závislosti na tom, aký sme metabolický typ, potrebujeme doplnky výživy vhodné pre tento typ. …A ani tu nefunguje jeden generálny model.  Že všetko je pre každého  rovnako dobré … Ale o tom aké doplnky výživy sú vhodné pre jednotlivé metabolické typy si  povieme v ďalších článkoch. No a vysvetlíme si v nich aj to, prečo je dôležité dopĺňať živiny aj vo forme doplnkov.