dzban_na_mliekoKeď som bola ešte taký drobec babička mi piekla môj najobľúbenejší koláčik – z jogurtu, alebo z kyslého mlieka. Vždy keď som zbadala džbán s mliekom na skysnutie, prvé čo mi napadlo bolo:
„Juj! Babička ide piecť môj koláčik“ Ten džbán bol taký krásny, hnedý, s tmavým pruhom okolo bruška, trochu obitý, ale aj tak bol krásny. Keď už pre nič iné tak isto preto, lebo skrýval v sebe čaro koláčika. Bol to taký koláčový džbánik. A tak som celý deň nakúkala a presviedčala mliečko aby skyslo … No často sa do večera nič nestalo a ja som išla spať trochu smutná, lebo mlieko nevedelo skysnúť tak, aby som večer mala na tanieriku moju najobľúbenejšiu maškrtku. (Okrem čokolády)

Na druhý deň ráno ma však zobudilo niečo prekrásne. Zatiaľ čo ja som sladko spala, babička upiekla koláčik a ten už sa chladil aby ma potešil hneď ráno.

Predstava bielej „kávičky“ a k tomu koláčik ma dostala veľmi rýchlo z postieľky. A deň … bol hneď krásny. Tešila som sa na každý kúsok. V lete do neho babka pridávala ovocie zo záhradky. Maliny, jahody a v zime ho potierala dobrým domácim džemom.

Krásne spomienky. Dnes už je babička dávno v nebíčku, ale tá chuť koláčika mi ostala a stále je mojim najobľúbenejším. (po vianočnom žerbo koláčiku 😉 )

Kombinované intolerancie mi však dlho spôsobovali tak trochu problémy s tým, ako si takýto koláč upiecť doma.

Ale … 🙂 veď predsa všetko sa dá, chce to len trochu premýšľania, experimentov a koláčik je na svete. A dnes sa podelím s vami o tento skvelý, zdravší recept, ktorí môžu aj ľudia trpiaci rôznymi typmi intolerancií.

kolacik_z_dzbanu

Jogurtový koláč s čokoládou a malinami.

Čo budete potrebovať na cca. 24 porcií:

  • 200g čerstvých malín – môžu byť aj mrazené v zime 🙂
  • 4ks vajec – ak máte intoleranciu na slepačie vajcia, budete potrebovať 24 prepeličích vajíčok
  • 110ml kvalitného repkového oleja
  • 200g špaldovej múky – ak máte problém s pšenicou môžete skúsim experimentovať s múkou ovsenou, alebo pohánkovou, ryžovou. Ale chce to experimenty, lebo tieto múky sú bez lepku
  • 110g trstinového cukru
  • Prášok do pečiva – môžete kúpiť v dm drogérie, kde ho majú v bezfosfátovej verzii, alebo ak máte problém s lepkom, kúpte si bezlepkový
  • 2 čajová lyžička vanilkového extraktu – ak nemáte môžete použiť kvalitný bourbon vanilkový cukor
  • mletá škorica
  • 100g veľmi kvalitnej 70-80% čokolády
  • štipka soli, korenia
  • Citrónová kôra z bio citróna
  • 250g bieleho jogurtu cca. 2,5-3,5% tuku – ak nemôžete kravský použite ovčí. Obvykle majú ešte vyšší podiel tuku, čo je len v prospech koláčika, ale aj vás. Pozor na použitie kozích jogurtov. Bežne bývajú veľmi riedke a tie nie sú vhodné na tento koláč.

Postup:
Rozlámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. (môžete pridať trošku mlieka, ale nie je to potrebné) Nechajte ju trochu vychladnúť. Vymiešajte žĺtko s cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom do jemne peny. (Pri prepeličích vajíčkach to nie je jednoduché oddeliť žĺtko od bielka, ale ide to, chce to len cvik 🙂 ) Popri miešaní postupne pridajte repkový olej a ešte dobre premiešajte. Pridajte po lyžiciach jogurt a dobre pomaly miešajte. Potom po lyžiciach pridávajte roztopenú čokoládu.

Zmiešajte suché suroviny: múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ, korenie a citrónovú kôru. A postupne zamiešajte  do jogurtovej masy. Opatrne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a na záver čerstvé alebo mrazené maliny, prípadne iné ovocie. Poznámka: Ak doma nemáte ovocie, môžete nakoniec po upečení, potrieť koláčik dobrým džemom a posypať strúhanou čokoládou, alebo kokosom.

Do plechu o veľkosti cca. 23×33 cm dajte papier na pečenie. Pečte pri 180°C približne 40 minút. Podávajte s kvalitnou kávou alebo dobrým čajom.

Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 133Kcal, Bielkoviny: 3g, Sacharidy: 12.5g, Tuky: 7.7g

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Kolaz_pralinkyPuding_kolazOrientalny_jogurt