Vanilkovy_extraktJe tu niekto kto nepozná chuť a vôňu vanilky? Pred pár rokmi by som povedala, že to nie je možné, ale teraz viem, že chuť a vôňu vanilky pravej nepoznáme všetci.

Všetci poznáme vôňu umelého vanilínu, ktorým je obohatený obyčajný cukor (vanilínový cukor) a jeho cena sa týmto niekoľkonásobne zdvihne.
Cena vanilkového cukru (označovaného ako Bourbon) je ešte vyššia, len obsah pravej vanilky je dosť otázny.
Pravá vanilka je druhé najdrahšie korenie sveta (po šafráne) a dá sa kúpiť ako hnedý struk, väčšinou zabalený v skúmavke. Takto vydrží aj dva roky.

Čo je vlastne pravá vanilka?
Je to plod druhu orchidey, ktorá sa pestuje hlavne v Mexiku a na Madagaskare. Táto orchidea je popínavá a začne kvitnúť až keď dosiahne dĺžku 3 metre. Je zaujímavá tým, že kvitne len pár hodín a treba ju umelo opeliť. Potom dozrieva cca 8-9 mesiacov a zberá sa ešte pred dozretím. Zberajú sa zelené asi 20 -30 cm dlhé struky, ktoré nemajú ani chuť a ani vôňu vanilky, ako ju poznáme. Až po fermentácii asi za 6 -8 mesiacov získa hnedú farbu a hlavne vôňu a chuť vanilínu.

Ako využijete vanilkové lusky v domácnosti?
Používa sa hlavne pri príprave dezertov, ale aj pri mäsových špecialitách. Struk vanilky pravej treba ostrým nožom narezať a dužinu vyškrabať tupou stranou noža. Vnútri je hnedá pasta s drobnými zrniečkami. Dužina z jedného struku vám vystačí pri príprave cesta z 0,5 – 1 kg múky.
Struk zbavený dužiny nezahadzujte.

  • nakrájajte ho na kúsky a vložte do nádobky s cukrom a premiešajte. Uzatvorte nádobu a po čase budete mať voňavý vanilkový cukor.
  • pri varení pudingu, ryžovej kaše, krupicovej kaše vložte lusk bez dužiny variť do mlieka, získate novú chuť
  • vanilkový lusk bez dužiny použite pri varení vínka
  • pri príprave domáceho vaječného (čokoládového) koňaku oceníte pravú vanilkovú varenú v mlieku.

Aké účinky má pravá vanilka?
Pozitívne vplýva na našu psychiku. Pravá vanilka obsahuje okrem vanilínu cez 200 iných aromatických látok. A to potvrdíte všetci, že vanilková vôňa, ktorá sa vinie v domácnosti v predvianočnom čase nám dokáže upokojiť myseľ a  stačí si túto vôňu predstaviť a dokážeme si navodiť pocit pohody. Krásne zharmonizuje naše zmysly a uvoľní nervové napätie v tele. Úspešne sa používa v aromaterapii.

Dnes máme pre vás recept na prípravu vanilkového extraktu, ktorý môžete používať ako náhradu za vanilkový cukor. Sme presvedčené, že potom už nekúpite vanilínový cukor, čím znížite u seba spotrebu o ďalšiu chemickú prísadu 🙂

Potrebujete:

  • 3 – 5 vanilkových luskov
  • 3dl kvalitnej vodky
  • tmavú uzatvárateľnú fľašku

Postup:
Vanilkové lusky narežte ostrým nožom po dĺžke, ale dužinu nevyberajte. Potom lusky nakrájajte na kúsky cca 1,5 -2 cm. Do uzatvárateľnej tmavej fľašky nalejte kvalitnú vodku a pridajte nakrájané lusky. Pretrepte , uzatvorte a nechajte vylúhovať. Každé 3-4 dni pretrepte. Vanilkový extrakt získate po 3 mesiacoch, kvalitnejší je po 6 mesiacoch.
A teraz už viete, prečo teraz tento recept. Tento extrakt využijete na prípravu vianočných sladkostí, ale je to aj veľmi milý darček pod vianočný stromček pre milovníkov pravých kvalitných chutí a ocenia hand made darček 🙂
Takže neváhajte a pripravte si teraz v lete už vianočné darčeky.