Smoothies_MuffinyPatríme k tým šťastným, ktorí majú kúsok záhradky hneď pri dome a tak si môžeme odtrhnúť čerešňu, marhuľu, broskyňu, ale aj bylinky chutné paradajky sa nájdu.

Na jeseň oranžové tekvice a jabĺčka. Teraz si pochutnávame na lesných jahôdkach, ktoré sa nám rozrástli v záhrade a už aj jeden krík červených ríbezlí je dozretý. Dnes sa už radujem z oberania ríbezlí, máme už len štyri kríčky. Dobre si ešte pamätám čas keď  sme sa vyhovárali na učenie, keď bolo treba oberať ríbezle …bolo ich veľa a ani mojim bratom táto práca nebola najmilšia.

Teraz sa pretekáme kto si stihne pre seba pár chutných guľôčok naoberať. Život je zmena 🙂

Ríbezle okrem toho že sú krásne a veľmi chutné obsahujú vysoké % vitamínu C, betakarotén, vitamíny skupiny B – hlavne biotín a … vápnik, železo, mangán a draslík, rutín.
Obsahujú veľa pektínu a vlákniny. Sú prírodným antioxidantom, chránia a posilňujú cievy, chránia srdce, posilňujú imunitný systém, chránia sliznice, pôsobia upokojujúco na nervy, aktivizujú krvotvorbu, chránia bunky.
Ich využitie je mnohostranné – najlepšie je ich konzumovať čerstvé, no vyniknú v koláčoch, dezertoch, zmrzline, džemoch, v ovocných šťavách, výborne chutia v smoothies.
Postup_prace
Pripravili sme dnes lahodné smoothies a aj zopár muffiniek.

Červené smoothies
Čo budete potrebovať:

  • 1ks  veľký banán
  • 1ks  veľká zrelá hruška
  • 500ml červených ríbezlí
  • agave sirup
  • čerstvá mäta

Postup:
Do mixéru vložte ošúpané nakrájanú hrušku, banán a nasypte očistené ríbezle, pridajte natrhané lístky mäty a agave sirup.
Chvíľu mixujte. Pre tých, ktorý majú ťažkosti so zrniečkami odporúčam precediť cez jemné sito.

Celozrnné ríbezľové mufiny.
Čo budete potrebovať:

  • 220g celozrnnej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 100g trstinového cukru
  • 1Pl vanilkovej esencie (alebo Bourbon vanilkový cukor)
  • 12ks prepeličích vajec (alebo 2ks slepačích, ak vám nevadia v dôsledku intolerancie)
  • 1dl kokosového oleja
  • 2dl ovčieho jogurtu (alebo pochúťkovej smotany)
  • 1Pl prášku do pečiva bez fosfátov
  • 300-400g ríbezlí (prípadne iné drobné ovocie)

Postup:
V mise zmiešajte múku, soľ, cukor, prášok do pečiva. V druhej miske vyšľahajte vidličkou vajíčka, smotanu, vanilkovú esenciu a olej.
Do tejto zmesi vmiešajte suchú zmes, dobre premiešajte a opatrne vmiešajte umyté odkvapkané ovocie. Naplňte mufinové formičky a pečte pri teplote 180C cca 30 minút.