Patríme k tým šťastným, ktorí majú kúsok záhradky hneď pri dome a tak si môžeme odtrhnúť čerešňu, marhuľu, broskyňu, ale aj bylinky chutné paradajky sa nájdu.
Na jeseň oranžové tekvice a jabĺčka. Teraz si pochutnávame na lesných jahôdkach, ktoré sa nám rozrástli v záhrade a už aj jeden krík červených ríbezlí je dozretý. Dnes sa už radujem z oberania ríbezlí, máme už len štyri kríčky. Dobre si ešte pamätám čas keď sme sa vyhovárali na učenie, keď bolo treba oberať ríbezle …bolo ich veľa a ani mojim bratom táto práca nebola najmilšia.
Teraz sa pretekáme kto si stihne pre seba pár chutných guľôčok naoberať. Život je zmena 🙂
Ríbezle okrem toho že sú krásne a veľmi chutné obsahujú vysoké % vitamínu C, betakarotén, vitamíny skupiny B – hlavne biotín a … vápnik, železo, mangán a draslík, rutín.
Obsahujú veľa pektínu a vlákniny. Sú prírodným antioxidantom, chránia a posilňujú cievy, chránia srdce, posilňujú imunitný systém, chránia sliznice, pôsobia upokojujúco na nervy, aktivizujú krvotvorbu, chránia bunky.
Ich využitie je mnohostranné – najlepšie je ich konzumovať čerstvé, no vyniknú v koláčoch, dezertoch, zmrzline, džemoch, v ovocných šťavách, výborne chutia v smoothies.
Pripravili sme dnes lahodné smoothies a aj zopár muffiniek.
Červené smoothies
Čo budete potrebovať:
- 1ks veľký banán
- 1ks veľká zrelá hruška
- 500ml červených ríbezlí
- agave sirup
- čerstvá mäta
Postup:
Do mixéru vložte ošúpané nakrájanú hrušku, banán a nasypte očistené ríbezle, pridajte natrhané lístky mäty a agave sirup.
Chvíľu mixujte. Pre tých, ktorý majú ťažkosti so zrniečkami odporúčam precediť cez jemné sito.
Celozrnné ríbezľové mufiny.
Čo budete potrebovať:
- 220g celozrnnej špaldovej múky
- štipku soli
- 100g trstinového cukru
- 1Pl vanilkovej esencie (alebo Bourbon vanilkový cukor)
- 12ks prepeličích vajec (alebo 2ks slepačích, ak vám nevadia v dôsledku intolerancie)
- 1dl kokosového oleja
- 2dl ovčieho jogurtu (alebo pochúťkovej smotany)
- 1Pl prášku do pečiva bez fosfátov
- 300-400g ríbezlí (prípadne iné drobné ovocie)
Postup:
V mise zmiešajte múku, soľ, cukor, prášok do pečiva. V druhej miske vyšľahajte vidličkou vajíčka, smotanu, vanilkovú esenciu a olej.
Do tejto zmesi vmiešajte suchú zmes, dobre premiešajte a opatrne vmiešajte umyté odkvapkané ovocie. Naplňte mufinové formičky a pečte pri teplote 180C cca 30 minút.