Už niekoľko dní mám doma baklažán. Mala som veľa inej zeleniny a na pečenú zeleninu, kam si veľmi rada baklažán pridávam mi nešla chuť. Predsa len, bolo horúco a mne sa žiadalo viacej studenej, šťavnatej, sviežej porcie šalátu, ako niečo varené.
Lenže … ja nevyhadzujem potraviny a väčšinu sa snažím spracovať do poslednej byľky. A tak prišiel na rad recept, ktorý má v sebe nádych exotiky. Baba ganoush.
Baba ganoush je jedlo, ktoré sa často pripravuje a pochádza z oblasti východného Stredomoria. Častí, ktoré boli súčasťou Turecko-Osmanskej ríše. Do týchto častí spadajú dnešný Cyprus, Libanon, Izrael, Sýria, Palestína ale aj časti Turecka.
Základom Baba ganoush je baklažán, ktorý sa pripravuje tradične tak, že sa upečie v rúre , alebo sa pečie priamo na otvorenom ohni, čím získava jemne zaúdenú príchuť. Ja doma samozrejme otvorený oheň nemám 😀 a tak prišla na rad moja elektrická rúra 🙂
Výsledkom je veľmi chutný dip (nátierka), ktorý sa je s tradičným pita chlebom, alebo typickým arabským chlebom khubz, ktorý je známy v krajinách s arabskou kultúrou od východnej Ázie až po Maroko.
Ja som sme si k nášmu Baba ganoush pripravila niečo ako jednoduché špaldové khubzy, možno v našom prevedení to boli skôr tortilly. A výsledok bol skvelý.
Receptúra prípravy Baba ganoush sa v jednotlivých krajinách líši. Niekde sa pripravuje s paradajkami a zeleninou, inde len s cibuľkou alebo iba s cesnakom, tahini pastou. Bežne sa však v každej podobe podáva s olivovým olejom a koncentrátom s jadierok granátového jablka.
Urobila som práve takýto snáď najtradičnejší 🙂
Použité suroviny:
- 2-3 baklažány – Ja som mala len dva, takže 😉 postačovali
- 3 strúčiky cesnaku roztlačené a zmiešané s lyžičkou soli
- šťava z limetky – môžete použiť aj citrón
- 2 lyžice tahini (sezamovej pasty) – ja som použila veľmi kvalitnú z Alnatura
- 3 lyžice kvalitného extra panenského olivového oleja
- čierne korenie podľa chuti
- ak chcete ešte pikantnejšiu verziu môžete si pridať chilli
- najemno nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- zrniečka z granátového jablka – koncentrát som nemala a tak som použila jadierka
Príprava:
Baklažán poprepichutje vidličkou, prípadne ak je veľmi veľký ho prekrojte na polovicu a na plechu ho nechajte piecť pri teplote 180-200°C – 15-20 minút. Koža musí byť tmavá a baklažán mäkký. Nechajte ho vychladnúť. Zmiešajte cesnak, šťavu z limetky, tahini, olivový olej a korenie. Lyžičkou vydlabte mäkký stred baklažánu a pridajte do zmesi. Dobre premiešajte. Pred podávaním ešte pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou.
Ja som do tejto zmesi ešte pridala semienka s granátového jablka a tak bol môj Baba ganoush takým sviežejším.
K tomuto dipu som si pripravila špaldové khubzy, tortilly takto:
Použité suroviny:
- 35g masla
- 150g špaldovej celozrnnej múky
- 100ml vody
- asi 5g prášku do pečiva – malá lyžička
- soľ
Príprava:
Do špaldovej múky sme pridali soľ, prášok do pečiva, premiešali sme túto sypkú zmes a pridali zmäknuté maslo (prípadne môžete použiť aj kvalitnú domácu masť) a vypracovali sme cesto. Rozdelili sme ho na 4 diely a rozvaľkali do kruhu. Trochu sme cesto podsypávali múkou, aby sa nelepilo. Khubzy, tortilly sme piekli na suchej panvici krátko z oboch strán.
Výsledok bol famózny. Podvečer sme si sadli na terasku, pojedali dip s tortillami, popíjali dobré biele vínko … Urobte si svoj vlastný Baba ganoush aj vy a pochváľte sa svojimi fotkami tohto skvelého dipu.