Tekvicobranie 🙂 už začalo a tekvice maslové, hokkaido sú takmer na každom rohu. Tohto roku sa ich urodilo oveľa viac, ako minulý rok 🙂 a to je SUPER
V sobotu sme sa zatúlali do Starej tržnice v Bratislave ako nakupujúce a obdivovali tekvicový raj u nášho obľúbeného zeleninkára.
Je mnoho spôsobov ako si pripraviť tekvicu. Polievky, vývary, rizotá, guláše, pyré, puding z tekvice je tiež mňam. No dnes máme pre vás niečo iné.
Tekvicový dip, alebo nátierka vhodná na cesty, raňajky, večere alebo ako dip k zelenine, grissinám pri stretnutiach s priateľmi a to hneď v dvoch prevedeniach.
No a ako veľký BONUS k tomu ražné kolieska s tekvicovými semiačkami. Vychutnajte si ich spolu s priateľmi práve s takýmito tekvicovými dipmi.
Ale teraz už poďme spolu nazrieť na tieto 3 krásne recepty:
Začneme ražnými kolieskami, aby ste si mali čo namáčať do skvelých dipov.
Čo budete potrebovať na asi 48 koliesok:
- 35g masla, najlepšie domáceho čerstvého
- 250g celozrnnej ražnej múky (kúpite ju už takmer v každých potravinách)
- 175ml vody
- 7g sušeného droždia
- 5-8g morskej soli
- 20g tekvicových semienok
- ak chcete kolieskam pridať inú chuť, použite aj sušené bylinky – rozmarín, bazalku, provensálske korenie a pod.
Postup:
Ražnú múku, soľ, sušené droždie zmiešajte a pridajte 25g zmäknutého masla, zapracujte maslo do múkovej zmesi a prilejte 175 ml studenej vody a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladu. Cesto potom vyvaľkajte na hrúbku 5 mm, vykrajujte kolieska o priemere cca 8 cm a v strede vykrojte ešte malé koliesko. Potrite ich mierne vodou a posypte semienkami, rascou alebo sekanými orechmi. Plech na pečenie natrite zvyšným maslom (môžete použiť olej) a pečte v rúre na 200°C cca. 12 minút. Po upečení krekery preložte na tácku a nechajte vychladnúť. Rovnako môžete z tohto cesta piecť iné tvary (tyčinky).
A ešte výživové hodnoty:
1 koliesko má: 24kcal (101kJ), 3.9g sacharidov, 0.8g bielkovín, 0.9g tuku
Tak, kolieska (krekry) máme upečené, chladnú na tanieroch a zatiaľ máme dostatok času pripraviť dipy.
Tekvicový dip s kešu orechmi a parmezánom
Čo budete potrebovať na cca. 8 porcií:
- 100g kešu orechov (môžete použiť aj arašidy. veľmi dobrú chuť pridajú tie, ktoré sú úražené 🙂 )
- 300g tekvice – najvhodnejšia je tekvica na pečenie
- 50g strúhaného parmezánu
- 10g cesnaku
- 30ml citrónovej šťavy (jedna-dve polievkové lyžice)
- 5ml extra panenského olivového oleja
- 10g balsamico krému (redukcie)
- soľ – môžete použiť pre zvýraznenie chutí aj údenú soľ
- chilli papričky, alebo akékoľvek pikantnejšie korenie – môže byť garam masala alebo ras el hanout
Postup:
Tekvicu (hokaido, muškátovú, alebo maslovú) očistite, nakrájajte na hrubšie plátky (1,5cm) pokvapkajte olejom a pečte v rúre pri 200°C do mäkka. (nepodlievajte tekutinou).
Upečenú tekvicu nakrájajte do mixéra, pridajte rozotretý cesnak so soľou, kešu orechy, parmezán a mixujte. Dip nemusí byť do hladka, je vynikajúci keď ešte chrumká. Dochuťte citrónovou šťavou, balsamikovým krémom (redukciou) a chilli papričkami.
A ešte výživové hodnoty:
1 porcia dipu má: 114kcal (479kJ), 7g sacharidov, 4.8g bielkovín, 7.7g tuku
Tak a teraz ešte druhý dip, ten je viac zeleninový 🙂 a vhodný aj pre tých, čo nemôžu orechy alebo syr (laktózu), ktoré sa v prvom dipe používajú.
Tekvicový dip s paradajkami a tymianom.
Čo budete potrebovať na 8 porcií tohto skvelého dipu:
- 400g tekvice
- 160g paradajok
- 100g červenej cibule, alebo šalotky
- 10g cesnaku
- 10ml extra panenského olivového oleja
- soľ, tymian, rasca
- podľa chuti prípadne aj chilli papričky, najlepšie čerstvé
- šťava z citróna
Postup:
Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky, vložte do zapekacej misy, pridajte na väčšie kusy nakrájanú červenú cibuľu, cesnak nakrájaný na hrubo, paradajky nakrájané na štvrťky, tymian, drvenú rascu, pokvapkajte olejom a pečte v rúre do mäkka.
Zlejte tekutinu a pečenú zmes dajte do mixéra a zmixujte. Dochuťte soľou, chilli, citrónovou šťavou podľa chuti.