Každý, kto sa naozaj rozhodne pre znižovanie hmotnosti, chudnutie, ale aj priberanie má v prvom rade vlastnú silnú motiváciu a prijal rozhodnutie uskutočniť to.
Ďalším krokom k úspechu je zostavenie jedálnička.
Dôležité je uvedomiť si, že neexistuje univerzálny jedálniček pre všetkých. Každý z nás má iné výživové potreby, obmedzenia aj očakávania.
V tlači, na internete, v knihách a iných médiách sa objavujú množstvá zaručených jedálnych lístkov, návrhov jedálničkov, ktoré sľubujú úspech a pritom nepoznajú potreby toho, kto prevezme takýto jedálniček.
Úspešný jedálniček je ten, ktorý je pripravený pre vás, na vaše podmienky a možnosti. Jedálniček vám môže pripraviť špecialista vo výžive, alebo sa viete naučiť zostavovať si vlastný jedálniček vy sami. A to buď samoštúdiom, alebo na špecializovaných kurzoch.
Ako postupovať?
Prvým krokom je zistiť východiskový stav. Okrem hmotnosti je vhodné vedieť percentuálne zastúpenie svalovej, tukovej hmoty v tele. Vedieť koľko vnútrobrušného tuku máte. A vedieť v akom stave je váš bazálny metabolizmus.
Takéto informácie viete získať aj u nás v Ambulancii výživy a vitality, alebo na inom špecializovanom pracovisku, ktoré sa zaoberá komplexnou analýzou tela a výživou.
Na základe týchto údajov je možné vypočítať presné výživové potreby. To znamená:
- denný energetický príjem
- denný energetický príjem pri pohybovej aktivite a na základe toho denný príjem jednotlivých živín:
- bielkoviny
- tuky
- sacharidy
Na základe týchto hodnôt je možné zostaviť jedálniček s použitím potravín, ktoré si vyberiete podľa toho, aký ste metabolický typ.
A teraz recept na prvý deň 🙂
Rizoto s morčacím mäsom, brokolicou a hlivou
Čo budete potrebovať na 1 porciu:
- 100g morčacích pŕs bez kože
- 50g brokolice
- 80g hlivy ustricovej
- 30g mrkvy
- 30g cibule
- 10g extra panenského olivového oleja
- bylinkovú soľ
- 5g masla
- 60g rizoto ryže v suchom stave
- čerstvé bylinky
Príprava:
Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu, chvíľu restujeme a podlejeme vodou. Pre lahodnejšiu chuť môžete použiť 1 dl bieleho suchého vína. Necháme odpariť, pridáme pokrájanú hlivu, brokolicu rozobratú na ružičky a mrkvu nakrájanú na kolieska, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania podlievame a dusíme do mäkka. Na záver vmiešame kúsok studeného masla. Dochutíme čerstvými bylinkami (bazalka, tymián a pod.)
Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty: 482kcal, Sacharidy 55g, Bielkoviny 32g, Tuky 16g