Vieme, že akýkoľvek zákaz nás dostáva do nepohody a zákaz konzumácie obľúbeného jedla, alebo maškrty vyvoláva silný odpor. A s odporom sa ťažko robia zmeny k lepšiemu.

Analýzou svojho stravovania ste zistili, kde máte rezervy a zostavili ste si svoj jedálniček, ktorý vás má priviesť k vytúženej hmotnosti. Ak ste denne zjedli po obede v kancelárii „margotku“ a teraz zrazu nie je vo vašom pláne (vieme z akého dôvodu) vydržíte bez nej len deň resp. dva dni. Tretí deň vypnete rozum a emočne si zdôvodníte prečo potrebujete kúsok „margotky“. A emócie to zvládnu, sú silnejšie ako mozog, ktorý ste vypli. A kolotoč sa roztáča…

Ak si nedovolíte, ba priam si budete zakazovať tie potraviny, ktoré máte naozaj veľmi radi a ktoré vám takpovediac robia dobre na dušičke, hrozí to, že budete podliehať nekontrolovanému prejedaniu. Naplánujte si do nového jedálnička kúsok (štvorček) čokoládky napr. po hodinovej chôdzi. A vychutnajte si ten moment, keď bez výčitiek s vyloženými nohami zjete svoj sladký kúsok a ani prepotené tričko vám nevadí.

Čokoládu nenahradíte kúskom ovocia, alebo sušenými hrozienkami… verte vieme o čom hovoríme 🙂

Ale, ak si občas a s rozumom doprajete svoje obľúbené potraviny v primeraných porciách, neohrozujúcich vaše zdravé stravovanie a zdravší životný štýl, pravdepodobnosť prejedania sa rapídne zníži.

Čo to znamená?
Naučíte si plánovať svoju stravu, aby zodpovedala vašim energetickým potrebám, bola dostatočne bohatá na všetky živiny, obsahovala denne zeleninu a ovocie v potrebnom množstve a žiadne potraviny nie sú pre vás doživotne zakázané.

Ihneď ako si uvedomíme, že to nie je „zakázané ovocie“ a môžeme si ho dopriať, nárazové prejedanie skončí práve vďaka vylepšeným stravovacím zvyklostiam. Ak zabránite vzniku veľkého hladu, zabránite tak tomu, aby ste sa pri každej možnej príležitosti vrhali na sladké alebo iné dobroty.
Veľa zdaru a pamätajte na to, že pôžitok a vychutnávanie dobrotiek, s mierou ešte nikoho nepriviedlo k obezite.
Vy už vlastne viete, čo vedie k obezite.
Držíme vám palce.

Dnes máme pre vás skvelý recept na zdravú dobrôtku 😉 čokoguľôčky ….

coko_gulky_xocolatlČo sa nám páči na týchto guľôčkach je to, že sú bez pridaného cukru, iba z čistých prírodných surovín.

Pôvodný recept od Scotta Jureka sme upravili tak, že sme pridali kvalitný bio proteín – vybrali sme proteín z endospermu hnedej ryže s čokoládovou príchuťou. Dôvodom bolo dosiahnuť vyvážený pomer bielkovín v týchto guľôčkach.

Samotný recept je veľmi jednoduchý a naozaj ho zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni.

Čo budete potrebovať na približne 10 guľôčok:

  • 60 g orechov kešu
  • 60g kakaových bôbov – nepražených najlepšie v raw kvalite
  • 60g sušených datlí – chemicky neošetrených
  • mletá škorica, mleté chilli, mletá morská soľ
  • 10g čistého kokosového tuku – v tekutej forme, takže ak ho máte tuhý, rozpustite si ho pred použitím
  • 30g proteínového prášku – najlepšie v bio kvalite (môže byť aj ochutený)
  • lyžička vanilkového extraktu – ak ho nemáte nemusíte ho pridať alebo si ho vyrobte podľa nášho receptu

xocolatlPríprava:
Dajte do mixéra všetky suroviny okrem kokosového oleja. Mixujte zmes cca. 3-5 minút na najvyššom stupni, kým nie je zmes hladká. Ak je veľmi suchá pridajte trochu vody.

Zmes dajte do misky a pridajte  kokosový tuk v tekutom stave. Dobre premiešajte. Vyformujte guľôčky o veľkosti cca. 2,5cm poukladajte na papier na pečenie. Dajte do chladničky na 15-20 minút. A potom do vzduchotesnej nádoby V chladničke vydržia asi 2 týždne.

Doba prípravy: 10 minút, chladenie 10-15 minút
Výživové hodnoty na 1 guľôčku: 105kcal, 9,5g sacharidov, 4g bielkovín, 6g tukov