Urobili ste si test a z výsledku ste sa dozvedeli, že ste sacharidový typ.
V prílohe výsledku ste síce dostali materiál na praktické využitie, ale otázok ostáva veľa
Čo to znamená, že som „sacharid“?
- Mám sa zamerať na konzumáciu sacharidov a vynechať tuky a proteíny?
- Alebo sa mám vyhýbať sacharidom a jesť iba proteíny a tuky?
Je veľmi rozšírený trend paleo, je to veľká módna vlna, ktorá môže nekompetentnými informáciami viac poškodiť ako pomôcť.
Takže ak ste sa doteraz obmedzovali v konzumácii sacharidov z akéhokoľvek dôvodu, tak aj toto môže byť jedna z príčin, prečo sa váš metabolizmus s týmto nedokázal vysporiadať a postupne sa spomalil.
A to mohlo viesť aj pri nezmenenom kalorickom príjme k priberaniu z neznámych príčin, alebo k nedostatku energie, zvýšenej únave, nespavosti, podráždenosti….
Nestačí si vybrať zo zoznamu potravín len tie najzdravšie, ale je potrebné vybrať si pre seba vhodné kombinácie potravín a k tomu je dôležité vedieť aký metabolický typ ste.
Rovnako to neznamená to, že ak ste sacharidový typ, že si môžete sadnúť a skončiť len pri konzumácii múčnych jedál, pečiva, chleba, ovocia …. to vôbec nie …
Určiť si sám od seba aký som asi typ môže byť rizikom … máme skúsenosť s tým, že vlastné určenie si metatypu nebýva správne.
Hlavné zásady pre sacharidový typ:
- V dennej strave konzumujte 60% sacharidov a k tomu 25% proteínov a 15% tukov.
- Vyberajte si zo zoznamu pre vás vhodných potravín.
- Snažte sa v každom jedle jesť aj proteíny, aby ste regulovali hladinu cukru v krvi.
- Vo vašich proteínoch je aj tuk a tak na to myslite pri ich príprave, aby ste neprekročili dennú dávku tuku.
- Vyberajte si hlavne nízko / škrobové/ sacharidové druhy zeleniny a ovocia.
A jeden recept vhodný pre váš sacharidový metabolický tip:
Cviklové krupoto s tofu
Vybrali sme jedlo zložené z ľahko stráviteľných krúpkov, sezónnej zeleniny a pridali sme tofu, pre tých ktorí uprednostňujú rastlinné bielkoviny. Samozrejme si môžete kombinovať jedlo aj s morčacím, alebo iným mäsom, prípadne s pečienkami.
Čo budeme potrebovať na 4 porcie:
- 400g mrkvy
- 30g chrenu
- 480g červenej repy
- 150g cibule
- 200g krúpkov
- 320g údeného tofu
- 10g Extra panenského olivového oleja
- soľ, čerstvý rozmarín
Postup:
Na oleji restujeme do sklovita cibuľku a pridáme premyté krúpky. Podlievame trochou horúcej vody (príprava ako pri rizote), keď sa voda odparí pridáme zase malé množstvo a stále miešame. Keď sú krúpky polomäkké pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, rozmarín, osolíme a pokračujeme v podlievaní ďalej, až do vtedy kým sú krúpky mäkké. Nastrúhaný chren a nastrúhanú cviklu vmiešame do zmesi, vetvičku rozmarínu vyberieme, dosolíme a pridáme na kocky nakrájané údené tofu. Dochutíme podľa chuti. Tip: Môžete pridať trochu kvalitného bieleho Balsamico octu, alebo namiesto rozmarínu použiť čerstvý tymian.
Čas na prípravu: 20 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kcal: 403, Bielkoviny: 17.9g, Sacharidy: 62.2g, Tuky: 8.7g