GastanovaCokoTorta08Priznám sa na úvod, že nie som fanúšik brownie… Presnejšie povedané dodnes som nebola.

Ak môžeme túto jemnú pochúťku nazvať brownie, tak ho mám rada. Zmes gaštanového pyré, horkej čokolády, masla, rumu a vajec vytvorila hodvábnu konzistenciu s neuveriteľne výbornou chuťou.

Recept som získala na webe a upravila som si ho, krém som nepripravovala tradičný – v jednoduchosti je krása. Kyslastá chuť mascarpone a hustej smotany odľahčujú gaštanovo– čokoládovú hmotu.

GastanovaCokoTorta05Zákusok je bezlepkový, ale je dosť kalorický. Doprajte si ho na výnimočné príležitosti – napríklad teraz na oslavu sviatku žien.

Nech sa páči recept 🙂

Budete potrebovať na korpus:

  • 250g gaštanového pyré
  • 250g masla
  • 150g horkej čokolády
  • 4 vajcia
  • 80g cukru
  • 60ml šľahačkovej smotany

Budete potrebovať na krém:

  • 250 mascarpone
  • 100g hustej kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

GastanovaCokoTorta02Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a maslo a nechajte mierne vychladiť. Gaštanové pyré vymiešajte so šľahačkovou smotanou na hladký krém. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a z bielkov pripravte tuhý sneh so štipkou soli. Do žĺtkovej hmoty vmiešajte čokoládovo – maslovú hmotu, lyžicu rumu, gaštanovú hmotu a dobre premiešajte, na záver pridajte postupne tuhý sneh z bielkov.

Tortovú formu o priemere 26cm vyložte papierom na pečenie, naplňte hmotu a nechajte pri teplote 170 °C piecť cca 40-45 minút (podľa rúry).  Pod tortovú formu pri pečení vložte plech,  cesto je dosť mastné a kvapká. Upečený korpus nechajte vychladiť.

Krém:
250g mascarpone premiešajte so 100g hustej kyslej smotany a pridajte jeden vanilkový cukor. Vychladnutý korpus natrite krémom a ozdobte ovocím podľa chuti a strúhanou čokoládou.