healthy_food

V dnešnej dobe je obrovská ponuka potravín. Nepreberné množstvo a denne pribúdajú ďalšie a ďalšie. To mi dáte určite za pravdu. Ale spolu s tým sa mi vynárajú otázky:

  • Prečo je tak veľa civilizačných chorôb spôsobených výživou?
  • Prečo máme tak slabý imunitný systém?
  • Prečo je tak veľa detí chorých, neschopných byť v kolektíve od nízkeho veku?
  • Prečo je v populácii také vysoké percento obéznych ľudí?
  • Prečo umierame na „ podvýživu“ pri preplnených stoloch?
  • Prečo …….. ?

V krátkosti môže stačiť toto vysvetlenie:
Naša potrava obsahuje stále menej výživných látok
, ktoré naše telo potrebuje v stále vyššej miere, lebo sú na nás kladené stále vyššie požiadavky.
Faktom je, že naše potraviny dnes obsahujú veľmi málo výživných látok. Vyzerajú síce krásne, ale ich výživová hodnota je veľmi nízka.

Dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling objavil, že človek v dobe kamennej prijímal potravou niekoľkonásobne viac výživných látok (30-40%), ako je dnes doporučená denná dávka. A priznajme si, že sotva polovica populácie prijíma menej ako 50% doporučenej dennej dávky.

A tak človek v dobe kamennej by pri dnešnej našej výžive neprežil. Potreboval byť silný a zdravý. Avšak to potrebujeme aj my dnes….rozhoduje to o našom živote. Na to nepotrebujeme vedecké štúdie, to je dennodenná skúsenosť.
Koľko vitamínov, minerálov fytonutrientov vlastne potrebujeme denne?

Sú stanovené oficiálne odporúčané denné dávky (ODD). Tieto nie sú podložené žiadnym klinickým výskumom a sú to tzv. kvalifikované (referenčné) odhady. Dôležité je vedieť, že tieto dávky tvoria minimum dennej potreby v súčasnom svete vysokých nárokov. Okrem toho sú odporúčané pre optimálne zdravého človeka. Sú vytvorené tak univerzálne, že viac už sa ani nedá …

Avšak je možné to pochopiť, lebo ak má štátu záležať na zdraví občanov, na dostupnosti výživy, tak potom sú tieto hodnoty tak nízko postavené, že ich dokáže dosiahnuť každý.

ODD nezohľadňujú vek, hmotnosť, výšku, pohlavie, spôsob stravovania, či je niekto fajčiar, alebo alkoholik, zamestnanie, štúdium, šport, dĺžku spánku a odpočinku, stresovú záťaž … atď. takto by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej.  A vypísať postupe všetky faktory, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život.

Vzhľadom k tomu, že sme každý jeden individualita je potrebné aj pri výžive a poradenstve zohľadniť všetky aspekty a tak prispôsobiť potrebu výživných látok pre každého na mieru. To znamená, že pridržiavať sa iba ODD je na hranici rizika a z dlhodobého hľadiska sa to môže otočiť proti nám.

Poznáte takúto situáciu?
Dozviete sa, že váš známy „zrazu“ závažne ochorel. Bol vitálny, pracoval, športoval… A verte, že to „zrazu“ je odraz dlhodobej nesprávnej výživy. Ale kto to už spája so stravou, keď je tu vážna choroba. Naozaj málokto …

Okrem uvedeného je treba zohľadniť aj to odkiaľ pochádza naša potrava. Ako bola pestovaná, zbieraná, prevážaná, uskladnená a dodaná do predaja…cez koľko rúk prešla, kým skončila na našom stole?

Ak vám to príde veľmi zložité a nerealizovateľné, nie je to tak. Stačí sa trochu viac začať zaujímať o seba, o svoje telo, o svoju výživu a nájsť si korektné zdroje informácií a ignorovať reklamu a ponuky z letákov. Riadiť sa vlastnou intuíciou a vlastným rozumom.

Tak a teraz si skúsme položiť rovnakú otázku, akou sme začínali tento článok: Potrebujem vôbec dopĺňať výživné látky?

Sledujte nás ďalej. Postupne vám v našich článkoch priblížime korektné informácie a zdroje živín.