Na jar sa tešíme zo všetkej zeleniny, ktorú nám príroda ponúka. Na trhu sa to už zelená, všade sú čerstvé reďkovky, veľa byliniek. To všetko sa dá použiť na nádherné jarné jedlá. Medzi ktoré patrí aj tento jarný zemiakový šalát 😉
Zemiaky sú veľmi vhodnou prílohou k jedlám a keď ich konzumujeme v primeranom množstve nie sú príčinou nadváhy. Najvhodnejšia úprava je varením v slanej vode spolu s rascou, alebo varení v šupke. Vhodné sú aj „na sucho“ pečené celé, alebo nakrájané zemiaky v rúre.
Poďme si však spolu urobiť trochu iný šalát. Zdravší, svieži a lahodný. Práve s použitím jarnej zeleniny.
Budete potrebovať na 4 porcie:
- 800g šalátových zemiakov
- 10 -12 ks reďkoviek
- 3 –4 ks jarnej cibuľky
- 8 prepeličích vajíčok (alebo 2 slepačie)
- 2 polievkové lyžice olivového leja
- soľ, citrón, med, čierne korenie, horčica, voda
- medvedí cesnak (nemusí byť)
Pripravte si dressing:
V miske vyšľahajte citrónovú šťavu, soľ, med, horčicu, čierne korenie a vodu.
Pripravte si šalát:
Vajíčka uvarte na tvrdo (2-3 minúty)
Umyté zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode.
Reďkovky nakrájajte na tenké plátky a jarnú cibuľku na väčšie kúsky (spolu aj s vňaťkou).
Uvarené scedené zemiaky nakrájajte na väčšie kúsky, vložte ich do misy a prelejte ešte teplé pripraveným nálevom. Premiešajte a nechajte aspoň 20 minút odstáť. Potom pridajte dve lyžice oleja a nakrájanú zeleninu. Podľa chuti môžete pridať zelené vňate medvedieho cesnaku, petržlenu, alebo koriandru.
Pred podávaním pridajte varené prepeličie vajíčka. Ak šalát postojí 1-2 dni, potom odporúčame do šalátu pridať čerstvo nakrájanú cibuľku, bylinky, reďkovku, aby ste farebne oživili šalát. 🙂