TycinkyBananEnergia-1O tyčinkách, energetických, proteínových sme písali už niekoľkokrát na našom blogu. O tom, prečo si robiť takéto tyčinky doma, aká je ich výhoda, rozdiely oproti tým, ktoré sú kupované aj keď na rozdiel od domácich majú tie kupované dlhú trvanlivosť.

Častokrát ich nespotrebujeme toľko, koľko napečieme a trvanlivosť 7 max. 14 dní môže byť prekážkou. Máte možnosť rozdeliť sa s kamarátmi, alebo si ich nechať napeicť u niekoho, koho to baví a robí to s láskou a pravidelne pre priateľov, známych ale aj neznámych. (Stránok nájdete mnoho, Jarka pečie je jednou z nich)

TycinkyBananEnergia-3Dnes máme pre vás veľmi jednoduchý recept na energetické tyčinky, kde hrá hlavnú úlohu: Banán. Sú vhodné na cesty, šport, do prírody, do práce. Môžete ich jesť s jogurtom (čím doplníte aj bielkovinovú časť), ovocím, orieškami. môžu slúžiť na raňajky, ale aj ako vhodná desiata.

Večer napečiete a na druhý deň už ich môžete dávať do školy deťom. Sú z kvalitných jednoduchých surovín a bez konzervantov, farbív, dochucovadiel a pod.

A ako BONUS: sú bez mlieka, lepku (ak použijete dobré ovsené vločky, kde je garancia bezlepkovosti), sú aj bez vajec, bez prášku do pečiva či sódy bikarbóny 😉

Čo teda je potrebné na upečenie 16 porcií tyčiniek:

  • 450g banánov (zrelých)
  • 40 mandlí (mandľových lupienkov)
  • 250g ovsených vločiek
  • 40g sušených datlí
  • 40g sušených marhúľ alebo napríklad kyslejších brusníc
  • 15g vanilkového cukru – ak nechcete pridať cukor nahraďte ho vanilkovým extraktom
  • 10g mletej škorice

TycinkyBananEnergia-2
Postup:
Roztlačte zrelé banány (3 veľké) vidličkou na hladkú kašu, pridajte ovsené vločky, nakrájané sušené datle a marhule (brusnice), mandľové lupienky, pridajte škoricu a vanilkový extrakt. Ak ste kúpili chemicky ošetrené sušené ovocie, tak ho pred použitím dobre popremývajte pod tečúcou vodou.

Všetko dobre premiešajte a dajte do formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. (forma o rozmeroch 16,5 a 25,5 cm) Zmes lyžicou riadne utlačte. Rúru predhrejte na 180C a pečte cca 30 – 35 minút.

Upečené rezy nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte. Skladujte v suchej nádobe, v chlade.